Jag har ett recept på äggfri sockerkaka som jag aldrig provat som sockerkaka, men brukar använda till tårtbotten. Jag är nöjd och tycker det blir gott, men du får prova själv :)
Jag har hittat receptet i någon blogg, men kommer tyvärr inte ihåg vilken.
INGREDIENSER
4 dl
vetemjöl
3 dl
socker
3 tsk
bakbulver
2 tsk
vaniljsocker
50 gram
smör eller margarin
2,5 dl
mjölk
1 msk
pressad apelsinsaft
äggfritt ströbröd el kokos till formen
En sockerkaka utan ägg, har även gjort den till tårtbotten men då tagit 1 1/2 satts.
GÖR SÅ HÄR
1. Blanda vetemjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en skål.
2. Smält matfettet.
3. Rör ner matfettet, mjölken och apelsinsaft i mjölblandningen. Rör så att allt blir ordentligt blandat.
4. Häll smeten i en väl smord och bröad form som rymmer 1.5 liter
5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 200 gr ca 45 min Låt den stå kvar i formen en stund innan den stjälps upp.
(Något längre gräddningstid för 1,5 sats till tårtbotten - kanske omkring 1 timma)
KOMMENTARER
Kommentera
Går superfint att även göra glutenfri, byt bara ut vetemjöl mot 2dl glutenfritt mjöl och 2dl majzenastärkelse, jättebara recept, tummar upp!
– sju.sorters.kakor 8 dagar sedan
Jag hällde upp smeten i muffinsformar, gräddade i 15 min, 200 grader. Blev perfekt! Valmöjligheterna ökar också, banan, blåbär, hallon - mums!
– Nattis mamma 1 månad sedan
_Hade i saffran, blev en god mjuk saffranskaka
– annipa 5 månader sedan
Jag bytte ut apelsinsaften mot 1 msk kanel och 1.5 msk kardemumma. Blev supergod!
– mariazach 2 år sedan
Perfekt till min äggallergiska dotter! Jag bytte ut apelsinsaften mot 4 msk kakao och fick en mumsig chokladkaka :)
– Lilla tjejen 2 år sedan