Inlägg från: nnnnnnnn |Visa alla inlägg
  • nnnnnnnn

    Baka utan ägg

    Behöver baktips!


    Jag tycker att det är svårt att hitta recept som blir bra, så jag vill gärna att du själv provbakat receptet och blivit nöjd med resultatet.

    Riktigt glad blir jag om du kopierar in receptet istället för att länka, men hellre länkar än inget svar.

    Helst skulle jag vilja utöka bakningen då jag inte har recept på mjuka kakor utan ägg som blir bra. Har försökt att ersätta med NoEgg, men det blir inte alls som originalet.
    Även tårtbotten till prinsesstårta eller liknande tas tacksamt emot. Har testat en från ICA, gjord på rismjöl och den blev lite speciell i konsistensen.

    Allergier: Ägg + soja.
    Gärna mjölkfritt med, men där känner jag att jag kan improvisera själv och få bra resultat, så det är inget krav!


    Tusen tack på förhand

  • Svar på tråden Baka utan ägg
  • nnnnnnnn
    flygrl skrev 2016-04-13 09:23:42 följande:

    Antar du redan e bekant med maränger gjorda på kikärts spad. Hörde om det första gången i radio programmet Meny (P1). Har inte själv testat men däremot smakat på dom hos en polare och tyckte det va gott. Tydligen kan man använda kikärts spad som äggersättning även i annat. Våfflor tex.

    Jennys recept på maränger på kikärtsspad

    30 små maränger eller 2 tårtbottnar

    Spadet av 1 burk förkokta kikärtor, à 400 g
    1 1/2 dl strösocker
    1 tsk vaniljsocker
    1 tsk citronsaft

    Det här låter inte klokt. Men det gör det ju bara ännu roligare att det funkar så bra. Spadet i en burk förkokta kikärtor, det som man i nio fall av tio bara häller ut, blir ihop med lite socker till helt perfekta, äggfria maränger. Det är till och med enklare att vispa än äggvita. Receptet tillskrivs den amerikanske veganbloggaren Goose Wohlt, som även använder kikärtsspad som äggersättning i bland annat våfflor.

    Sätt ugnen på 100 grader. Vispa spadet till ett hårt fluff. Blanda socker och vaniljsocker och häll ner långsamt, under fortsatt vispning. Pressa i citronsaften. Smeten går givetvis även att smaksätta med exempelvis choklad, lakritspulver, torkade bär eller annat efter tycke och smak. Vispa tills att bunken går att vända upp och ner. Bred eller klicka ut maränger, strö på eventuell dekoration och grädda 60 minuter. Låt därefter marängerna stå kvar i ugnen på eftervärme 30?60 minuter, tills de torkat till önskad grad. Tänk på att tiden kan variera en hel del från ugn till ugn.

    Länk:

    sverigesradio.se/sida/artikel.aspx&artikel=6337689


    Tackar!


    Jo, jag känner till det och har smakat. Konsistensen är ju bra och maränger smakar inte så mycket, så de var helt klart godkända.

    Har du några fler favoriter?

  • nnnnnnnn

    Ska prova att baka bottnarna, men efterlyser sådant som redan är provbakat, då jag gått på många nitar genom att googla recept och sen blir det inte alls bra.

    Fler som har något gott recept? Allt möjligt till fikabordet är välkommet.

  • nnnnnnnn
    Ellie skrev 2016-04-13 19:11:58 följande:

    Det var ju egentligen mjuka kakor du efterlyste - är det fortfarande så? Annars är ju havreflarn väldigt gott :)


    Jo, egentligen är mitt problem att mjuka kakor inte blir särskilt bra. Men det är nog bara att gilla läget...
    Sen är ett annat problem att jag helst bakar ägg, soja, mjölk, nöt-fritt. Så alla allergiker i närheten kan äta samma.

    Tack för att du svarade och tack för receptet!

    Men jag brukar baka kanelbullar, chokladbollar, kolakakor eller annan småkaka, någon slags brownie, antingen den som är gjord på svara bönor eller en annan variant som också är väldigt god:

    1 dl strösocker
    1 tsk vaniljsocker
    1 1/2 dl vetemjöl
    3/4 dl kakao
    1 tsk bakpulver
    1/4 tsk salt
    2 dl äppelmos
    1 1/2 dl färska eller frysta blåbär
    (+ olja/matfett, kokosflingor, florsocker)
    Gör så här

    Smörj en ugnsform (ca 20 x 25 cm) noggrant och bröa med t ex kokosflingor.


    Blanda de torra ingredienserna i en bunke.


    Rör ner äppelmoset och blåbären och späd ev med lite vatten till en jämn men tjock smet.


    Häll smeten i formen och grädda ca 18 minuter i 175°.


    Låt svalna och skär upp i bitar. Dekorera med florsocker.

  • nnnnnnnn

    Nu har jag fått väldens bästa tips, så jag delar glatt med mig:
    Gör enligt receptet men ta bort äggen. Ersätt inte med något.

    Låter för enkelt, men nu har jag bakat:
    1) mockarutor/kärleksmums eller vad ni kallar dem - enligt receptet i den lilla rödrutiga "sju sorters kakor", blev aningens smulig men jättegod!
    2) banankaka/banansockerkaka - från samma bok, bara skippade äggen - blev jättebra!
    3) morotskaka - samma bok, samma knep, blev superdupergod! tog bara vanlig glasyr dvs florsocker + vätska (citronjuice idag) då vi även har mjölkproteinallergier att ta hänsyn till.

    Så nu tror jag stenhårt på det knepet!

Svar på tråden Baka utan ägg