• sakura222

    Hyresvärd nekar tillagning av mat i konditori.

    Hej,
    jag har ett lokalavtal där det framgår att endast "konditori" får drivas.
    Men vad är egentligen definitionen av konditori?
    Jag skulle vilja tillaga varmrätter m.m men detta nekar hyresvärden eftersom kontraktet endast står "konditori"?
    Någon som har koll på detta?

  • Svar på tråden Hyresvärd nekar tillagning av mat i konditori.
  • Holma

    Konditori är bakverk konfekt o liknande så varm mat är inte konditori

  • Nyfikna72

    Och det är inte hyresvärden som sätter dom reglerna utan kommunen. Det är helt olika regler för matlagning och att göra enklare bakverk.

  • Grande Rock
    Nyfikna72 skrev 2016-08-05 22:35:23 följande:

    Och det är inte hyresvärden som sätter dom reglerna utan kommunen. Det är helt olika regler för matlagning och att göra enklare bakverk.


    Kommun har väl inget att säga till om i vilka lokaler vad får göras? deras uppgift är att se till att regelverket efterlevs i de lokaler verkamhet bedrivs.

    Att hyresvärden säger ifrån beror sannolikt på, som redan nämnts, att ventilation och eller brandskydd är otillräckligt. Om detta ska uppgraderas kostar det mer än man tror sig räkna hem på hyresintäkterna.
    Born to lose, live to win!
  • Noname00
    Grande Rock skrev 2016-08-05 22:49:39 följande:

    Kommun har väl inget att säga till om i vilka lokaler vad får göras? deras uppgift är att se till att regelverket efterlevs i de lokaler verkamhet bedrivs.

    Att hyresvärden säger ifrån beror sannolikt på, som redan nämnts, att ventilation och eller brandskydd är otillräckligt. Om detta ska uppgraderas kostar det mer än man tror sig räkna hem på hyresintäkterna.


    Det har med tillstånd att göra.
  • Grande Rock
    Noname00 skrev 2016-08-05 23:12:29 följande:
    Det har med tillstånd att göra.
    Vilka tillstånd?
    Born to lose, live to win!
  • Nyfikna72

    Så du tror att man får öppna restaurang i vilka utrymmen som helst hur som helst? Oftast är det väl nån enhet på kommunen som följer upp och ser till att gällande regler uppfylls.

  • Grande Rock
    Nyfikna72 skrev 2016-08-05 23:25:57 följande:

    Så du tror att man får öppna restaurang i vilka utrymmen som helst hur som helst? Oftast är det väl nån enhet på kommunen som följer upp och ser till att gällande regler uppfylls.


    Ja det tror jag, så länge de uppfyller kraven.
    Born to lose, live to win!
  • Nyfikna72

    Fast antagligen vet ju hyresvärden redan att lokalerna aldrig kommer att bli godkända för matlagning. Det är en enorm skillnad på bakverk och smörgåsar jämfört med att laga varm mat.

  • Kerubmamman

    En sådan ändring av verksamhet kräver sannolikt att man behöver bygga om  (eller åtminstone verifiera att kraven uppfylls) ventilation, brandskydd, ytskikt,  ev nya utrymningsvägar osv..


    Och sen alla andra krav som kommer till livsmedelshantering:toalett, handfat, arbetsytor osv (här vet jag inte hur mycket som faktiskt skiljer mellan kondis/mackor och restaurang, båda är ju livsmedel) Hjälpreda för utformning av livsmedelslokalIkon för nytt fönster

    Vem ska betala den notan? 


    Keruben lyser av intelligensens prakt - Giovanni Pico della Mirandola
Svar på tråden Hyresvärd nekar tillagning av mat i konditori.