• Aqq1

    Drygt 2,5 år pratar knappt alls

    Mitt barn är 2 år och 7 månader, och säger endast ca 20 ord, varav bara ca 10 är begripliga för utomstående. Han förstår dock allt, instruktioner osv. Med pekningar, tecken och de få orden han kan är han väldigt duktig på att återberätta och visa vad han vill. Men jag oroar mig ändå lite för att talet inte kommer igång, då det börjar bli så stor skillnad jämfört med andra jämnåriga. Någon som har erfarenhet?

  • Svar på tråden Drygt 2,5 år pratar knappt alls
  • Aqq1

    Han förstår allt, tar instruktioner och svarar ja/nej på frågor. Samt har massa ljud och tecken för olika saker istället för ord. Te.x smacka betyder häst, "rrrr" betyder traktor osv. Så jag är helt säker på att han är med på förståelsen. Bvc vill skicka remiss till logoped till hösten om de inte hänt mer då. Börjar väl fundera mer på det då väldigt många på te.x öf osv tror han är betydligt yngre än vad han är och gärna vill påtala att det trodde han var yngre. På grund av språket samt att han är väldigt liten o nätt. Skönt att höra att fler har haft sena barn och språket kommit igång fint ändå tillslut

  • Aqq1
    lövet2 skrev 2016-06-15 21:35:27 följande:

    20 ord låter jättebra! Nej, han är inte tidig i talet, men alla kan inte vara tidiga.
    Min äldste son kunde i den åldern 3 begripliga ord och 1 som bara familjen förstod. Resten var bara "Öööö" och så pekade han. Mellan 3 och 3½ år kom han i gång med talet ordentligt, så då dök det upp flera hundra ord snabbt.


    Pratade han ganska rent direkt när han började prata då? Låter hoppfullt, kommer nog för min lille kille med då, han är inte speciellt frustrerad och pigg, glad och social med andra barn och vuxna iallafall.
  • Aqq1
    M i s s skrev 2016-06-15 19:38:11 följande:

    Förstår han allt så hade jag inte varit orolig. Vårt första barn sa sitt första ord vid 2 år, då sa alla till oss att nu kommer det nog släppa, men det tog tid. Vid 3 år började det släppa, då kom det nya ord varje dag och han började prata med 3 ord i meningarna. Vid 2 år så förstod han inte speciellt mycket och då var vi väldigt oroliga. Men vid 3 år förstod han allt. Vi har gått hos logoped med honom, och det hjälpte mycket.


    Låter hoppfullt här med då! (-:
  • Aqq1
    StevenDiese skrev 2016-06-15 19:39:19 följande:

    Äh, han har ju hela livet på sig, sluta stressa.


    Sant, det spelar ju ingen roll om 20 år (-;
  • Aqq1
    MissHelene skrev 2016-06-15 21:59:51 följande:

    Min lillebror pratade inte förns han var 3 och hans dotter var också väldigt sen i talet, inte förns nu jag börjar förstå vad hon ev menar och hon blir 4 i sommar :) det kommer när det kommer, du behöver nog inte oroa dig :)


    Tack för ditt svar
  • Aqq1
    pigglet skrev 2016-06-15 22:08:32 följande:

    Säger väl lite tvärt om då - det kan vara bra att få komma till en logoped och kolla upp talet. Visst finns det barn som inte börjar prata förrän de är 3-4 år och sedan över en natt pratar flytande och rent, men det är inte SÅ vanligt.

    En logoped kan snabbt göra en bedömning om det faller inom normalspannet eller om det finns en bakomliggande orsak till att barnet inte pratar. Handlar det om problem med munmotoriken kan man få hjälp att träna upp den. Eller man kan få träna enskilda ljud. Osv.


    Tack för ditt svar, vi ska få remiss till logoped i höst om inget händer under sommaren. Han har en ätproblematik som troligtvis inte beror på munmotoriken vad man kunnat se innan iaf så jag tror inte det är de talet beror på men vi kommer eventuellt få komma till logoped igen pga det med.
Svar på tråden Drygt 2,5 år pratar knappt alls