• tobbe01

    Facebook och förlora jobbet, vad är det egentligen som kan ställa till det för en?

    Anonym (Rädd) skrev 2016-07-26 01:12:03 följande:

    Vad är det egentligen som gäller? Jag blir så jävla rädd när jag läser och hör så mycket om hur arbetsgivare kollar upp en på Facebook och jag har aldrig haft ett riktigt jobb för jag hade så svårt i skolan. Fan alltså, jag är absolut inte någon äcklig jävla rasist eller nåt men det känns som att man kan få sparken eller bli nekad jobbet för lite vad som helst. Som jag har förstått det kan det bli så bara man lägger upp någon vanlig fyllebild.

    Samtidigt så vill jag kunna använda FB som folk, jag är en färgstark människa som vill vara social men jag är så rädd. :( Det här känns som en riktig lek med elden, massor av människor lägger upp allehanda grejer på Facebook men samtidigt läser man sånt här.

    www.svd.se/sociala-medier-kan-kosta-dig-jobbet

    "Det man skriver på nätet som privatperson kan få konsekvenser i arbetslivet, har flera uppmärksammade fall visat. Uppenbarligen kan det också spela en roll i jobbsökandet. Det blir allt vanligare att arbetsgivarna dammsuger sociala medier på information om eventuella nya medarbetare.


    Så många som 56 procent av arbetsgivarna i hotell- och restaurangbranschen surfar runt och kollar upp arbetssökande, enligt en granskning av tidningen Hotellrevyn."


    Ibland grinar verkligheten en i ansiktet vet du! Man kan inte både äta kakan och ha den kvar...........men vill du verkligen ha ngt jobb? Handen på hjärtat.
  • tobbe01
    Anonym (Rädd) skrev 2016-07-26 20:15:46 följande:

    Skälet till den här tråden är för att jag känner mig reducerad i min personlighet helt enkelt, det känns som att jag inte kan vara riktigt mig själv! Samtidigt som många andra kan det.


    Men du lever väl ditt liv IRL? Du kan väl odla din spännande personlighet DÄR och inte på FB till varje pris? Hur tror du "personligheter" gjorde INNAN datorn fanns. Ja det fanns människor på den tiden också även om du antagligen har svårt att greppa den tanken?!
  • tobbe01
    123xyz skrev 2016-07-27 11:28:15 följande:

    Risken handlar inte främst om att du diskvalificerar dig själv, utan att du förlorar i jämförelsen med andra. Försök att se det från arbetsgivarens perspektiv, även om det kanske är svårt om du aldrig haft ett jobb.

    Antag att du har en ledig tjänst och två sökande som på pappret och i intervjuerna framstår som likvärdiga, dvs samma kompetens (inkl social) och erfarenhet. Du Googlar bådas namn. På den ene hittar du en hel del fyllebilder och ovårdat språk. Vem av de två väljer du...? I en sådan situation - när det i övrigt är jämnt - kan det vara oerhört lite som fäller avgörandet. (Till arbetsgivarens försvar sker det nog ofta undermedvetet i form av "magkänsla", snarare än att de har sammaträde och jämför hur många centiliter starköl som sammanlagt skymtar på din instagram jämfört med den andra kandidatens.)
    Hittar man för den andra sökande t.ex. ideella engagemang (t.ex. listad som idtrottsledare) eller kanske något kreativt, ja, då förlorar du antagligen oavsett - fyllebilder eller ej.

    Om du däremot är ensam sökande och blir nekad tjänsten för att du på nätet visar "ditt verkliga jag" - är det egentligen ett ställe du skulle vilja jobba på då...?

    För att bli av med ett fast jobb krävs ganska mycket, mtp svensk lagstiftning.


    Ursäkta att jag lägger mig i men visst är det svårt att bli "kickad" idag kanske OM du har en tillsvidare-anställning.....men det är väl ngt som snart hör till historien? Numer så är det väl mkt vikariet, viss-tid, projekt etc -anställningar? När det gäller fasta jobb så är det väl oftast också sex månaders provanställning? Vore jag arbetsgivare idag så skulle jag ALDRIG anställa ngn utan att den personen fått bevisa att den är värd jobbet. Fyllebilder på FB skulle vara en varningsklocka och en sådan person skulle jag kolla extra noga på måndagar och om så bra vederbörande är sjuk EN måndag under sin provanställning (och det inte handlade om helt unik kompetens) så åkte hen väck.
Svar på tråden Facebook och förlora jobbet, vad är det egentligen som kan ställa till det för en?