Inlägg från: Ensammamma2016 |Visa alla inlägg
  • Ensammamma2016

    Hur ska jag få min man att förstå att mammaledighet är en dygnet runt sysselsättning?

    Jag känner mig så oerhört ledsen och arg. Jag och min man har en snart 7 månader gammal pojke. Vi har alltid varit överens om att jag ska vara föräldraledig fullt ut. Men, problemet är att min man inte förstår vad det innebär att vara hemma. Allt för ofta får jag höra honom kalla mammaledigheten för en semester...

    Jag har ända från dag ett tagit samtliga nätter, varje vaken stund, vardag som helg. Vi har en oerhörd glad och snäll liten pojke men han vaknar oftast en gång i timmen och behöver hjälp att somna om. Min man märker inte detta utan sover gott bredvid medan jag sliter mig genom nätterna. Vi har bråkat om detta många gånger men han vaknar helt enkelt inte och jag vill inte låta vår son vara ledsen. Vid två tillfällen har jag väkt min man och bett om hjälp men det har bägge gångerna slutat i bråk. Till råga på allt så berättar han alltid för alla hur bra vår son sover på nätterna... Det gör mig galen, som att han inte förstår eller värdesätter vad jag gör.

    Men nu till det stora problemet. Jag sköter alla sysslor hemma i form av tvätt, disk och matlagning medan han jobbar till sena kvällar varje dag, ofta även på helgen. Igårkväll när han kom hem från jobbet var middagen serverad och efter detta så var det dags att natta vår son som i vanlig ordning är min uppgift. När vår son somnat så går jag in till köket och det första jag får höra är klagomål från min man om varför jag inte tagit reda på disken innan han kom hem. Jag blir så ledsen... Jag hade precis lagat maten när han kom samtidigt som jag underhållit vår son som helst vill vara i famnen 24/7. Att tillägga är att jag efter middag dagen innan denna stod uppe mitt i natten och tömde ur och fyllde på en ny diskmaskin för att det skulle vara rent och snyggt i köket när han vaknade. Samma natt körde jag även en tvätt och torktumlare. Allt detta medan min man sov gott. Det skulle kännas så mycket bättre om han tackat mig för allt jag gör. Jag blir så ledsen av att han tror att jag slappar och tittar på tv hela dagarna när jag i själva verket inte ens hinner med att duscha. Och nej jag tänker inte låta alla sysslor vara för att han ska förstå, jag vill bara höra om jag är ensam om denna fördelning eller om det finns fler?

  • Svar på tråden Hur ska jag få min man att förstå att mammaledighet är en dygnet runt sysselsättning?
  • Ensammamma2016
    Carambolan skrev 2016-08-09 07:37:49 följande:

    Enda sättet att få honom att verkligen förstå är nog att han tar föräldraledigt ett tag.


    Ja det vore en enkel lösning men tyvärr fungerar det inte då han har ett företag med anställda som måste underhållas med jobb. Det finns ingen som kan ta hans roll så finns inte han på plats så fungerar inte företaget, tyvärr.

    Sen har jag noterat att min man har en förmåga att helt stänga av när vår son försöker få kontakt så jag är rädd att han helt enkelt bara skulle låta honom skrika och där är vi så olika för det vill absolut inte jag! Det har vid flera tillfällen varit så när jag rastar vår hund och lämnat sonen till pappan så har han legat i vagnen och skrikit när jag kommit in. Alltid samma svar, han började precis nu...
  • Ensammamma2016

    Jag diskar och tvättar såklart inte varje natt men just denna kväll hade min man lagt sig utan att ta reda på disken och ingen av oss gillar att vakna till ett kök fullt av disk så det var lika mycket för min skull som jag tog undan disken när jag ändå var vaken. Tvätta på nätterna har varit ett ganska bra sätt att få vår son att sova, han verkar gilla ljudet ????

    Jag förstår att situationen framställer honom i sämre dager och just denna händelse gjorde mig både ledsen och förbannad, jag kan säga ifrån men vill samtidigt inte bråka så vår son vaknar. Och inte heller inför honom såklart. Det finns ju såklart andra sidor som gör att jag lever med honom. Men det vore intressant att höra hur andra gör? Tar ni mammor som är hemma alla hemmasysslor eller delar ni och isf hur?

  • Ensammamma2016
    Anonym (T) skrev 2016-08-09 08:41:44 följande:

    Har du något arbete att återgå till efter föräldraledigheten?


    Ja jag kommer arbeta och har ett ganska krävande jobb, brukar bli rätt sena kvällar för mig men det kommer ju inte fungera så jag kommer gå ner i arbetstid.
  • Ensammamma2016
    Holma skrev 2016-08-09 08:48:39 följande:

    Brukar han ta disken normal o detta var en gång ?


    Vi delar nog lika med disken skulle jag gissa. Men jag lagar oftast all mat och dom gånger jag inte tar disken är det för att jag nattar vår son. De gånger min man inte tar disken är för att han sätter sig i soffan och återhämtar sig. Jag tror att han ser det som en jämn fördelning för att vi tar disken lika mycket. Han ser inte alla sysslor som en utan verkar värdera syssla för syssla...
  • Ensammamma2016
    Holma skrev 2016-08-09 09:08:05 följande:

    Men du säger att du alltid nattar sonen o om han då inte tar disken vilket han tydligen brukar så låt den stå . Du sätter ju dig lite själv i denna situation tycker jag som gör allt för att han inte gör det .

    Ang fl så har ni väl pratat om det innan ni planerade barn , hur ni ska göra , vem som ska var ledig när o hur det ska fungera när båda sen börjar jobba ?


    Det var ju hans reaktion när det fanns disk som gjorde mig så ledsen.

    Vi har diskuterar fl innan men han förstår fortfarande inte vad det innebär att vara föräldraledig. Han lägger väldigt mycket betoning på "ledig", dvs tycker att jag är hemma hela dagarna och därmed ska fixa hemmet medan han jobbar. Det var inget vi diskuterade i detalj innan, för mig är det en självklarhet att man hjälps åt med allt och det fanns inte en tanke på att han skulle bete sig såhär. Jag skulle säga att vi var mycket mer jämställda innan vi fick barn.
  • Ensammamma2016
    Seven Costanza skrev 2016-08-09 09:18:38 följande:

    Sorgligt att läsa att du inte vågar lämna barnet ensamt med sin pappa för att du inte litar på att han tar väl hand om honom - har ni diskuterat detta alls?


    Det är klart att jag vågar lämna vår son till min man, men jag vill inte lämna honom så pass länge som det krävs för att han skulle förstå. Däremot vill jag att han ska vara fl men det går ju tyvärr inte. Men det är ju bara för att han ska förstå, annars älskar jag att vara hemma med vår son.
  • Ensammamma2016
    Anonym (T) skrev 2016-08-09 09:28:56 följande:

    Är det tänkt att barnet ska börja förskola om cirka 3 månader?


    Nej planen är att jag ska vara hemma tills sonen är ca 1,5 år. Har sökt dagisplats från maj 2017 för att kunna skola in och starta endast några få timmar per dag på dagis.
  • Ensammamma2016
    Anonym (Idioti) skrev 2016-08-09 09:40:09 följande:

    Jag är mammaledig och väntar vårat andra barn vilken dag som helst. Min karl kan också slänga in nån kommentar ibland om att jag inte diskat fast jag varit hemma hela dagen . Men sånt tolererar jag inte! Jag fräser ifrån direkt och han får be om ursäkt. Bara för att jag är hemma betyder det inte att jag ska göra allt och ska orka allt!

    Här hemma har vi båda lika mycket ansvar över hem och barn, oavsett vem som jobbar och hur mycket. Jag jobbar också när jag inte är mammaledig, ska INGEN sköta hemmet då?! Att jobba är ingen ursäkt för att slippa undan, det ingår i vuxenlivet att sköta både arbete , hem och familj. Det är lika jobbigt för båda parter!

    Sedan blir det ju automatiskt att jag såklart hinner göra mer hemma om dagarna än honom om jag är hemma hela dagen och han bara mellan 16-22 typ, men vill jag att han tar något moment så ber jag honom (om han inte redan själv tagit tag i det).

    Ni behöver ett bättre samspel, bättre förståelse och bättre kommunikation.


    Låter ganska lika. Jag fräser också ifrån men tyvärr ber han inte om ursäkt, han tycker att jag är känslig och inte kan ta kritik säger han.
  • Ensammamma2016
    Seven Costanza skrev 2016-08-09 09:53:46 följande:

    Jag menade att det var sorgligt att du inte vågar/vill lämna sonen med sin pappa _längre stunder_ så att han kan få insikt i hur det är att vara ensam med ett så litet barn.

    Du skrev ju själv att det var för att du inte litar på att han t ex tar upp honom när han skriker. Det är inte så att jag tror att du tror att han ska misshandla honom eller nåt men det är ju tydligt att du inte litar på hans föräldraskap.


    Jag förstår vad du menar och så är det nog. Det har visar sig att vi har så olika syn på barn och de i sig är såklart ett problem. Jag är sådan att jag tar upp och kramar sonen så fort han gnyr medan min man låter honom ligga ledsen en stund, jag vet inte om det är för att han inte hör (väljer att höra) eller om han tycker att det är en bra metod. De gånger jag har ifrågasatt så får jag svaret att han inte hörde eller att han, som jag nämnde i ett svar ovan, började grina precis just nu.
Svar på tråden Hur ska jag få min man att förstå att mammaledighet är en dygnet runt sysselsättning?