• Ensammamma2016

    Hur ska jag få min man att förstå att mammaledighet är en dygnet runt sysselsättning?

    Jag känner mig så oerhört ledsen och arg. Jag och min man har en snart 7 månader gammal pojke. Vi har alltid varit överens om att jag ska vara föräldraledig fullt ut. Men, problemet är att min man inte förstår vad det innebär att vara hemma. Allt för ofta får jag höra honom kalla mammaledigheten för en semester...

    Jag har ända från dag ett tagit samtliga nätter, varje vaken stund, vardag som helg. Vi har en oerhörd glad och snäll liten pojke men han vaknar oftast en gång i timmen och behöver hjälp att somna om. Min man märker inte detta utan sover gott bredvid medan jag sliter mig genom nätterna. Vi har bråkat om detta många gånger men han vaknar helt enkelt inte och jag vill inte låta vår son vara ledsen. Vid två tillfällen har jag väkt min man och bett om hjälp men det har bägge gångerna slutat i bråk. Till råga på allt så berättar han alltid för alla hur bra vår son sover på nätterna... Det gör mig galen, som att han inte förstår eller värdesätter vad jag gör.

    Men nu till det stora problemet. Jag sköter alla sysslor hemma i form av tvätt, disk och matlagning medan han jobbar till sena kvällar varje dag, ofta även på helgen. Igårkväll när han kom hem från jobbet var middagen serverad och efter detta så var det dags att natta vår son som i vanlig ordning är min uppgift. När vår son somnat så går jag in till köket och det första jag får höra är klagomål från min man om varför jag inte tagit reda på disken innan han kom hem. Jag blir så ledsen... Jag hade precis lagat maten när han kom samtidigt som jag underhållit vår son som helst vill vara i famnen 24/7. Att tillägga är att jag efter middag dagen innan denna stod uppe mitt i natten och tömde ur och fyllde på en ny diskmaskin för att det skulle vara rent och snyggt i köket när han vaknade. Samma natt körde jag även en tvätt och torktumlare. Allt detta medan min man sov gott. Det skulle kännas så mycket bättre om han tackat mig för allt jag gör. Jag blir så ledsen av att han tror att jag slappar och tittar på tv hela dagarna när jag i själva verket inte ens hinner med att duscha. Och nej jag tänker inte låta alla sysslor vara för att han ska förstå, jag vill bara höra om jag är ensam om denna fördelning eller om det finns fler?

  • Svar på tråden Hur ska jag få min man att förstå att mammaledighet är en dygnet runt sysselsättning?
  • Carambolan

    Enda sättet att få honom att verkligen förstå är nog att han tar föräldraledigt ett tag.

  • Harmagedon

    Du sa att du gjorde vad?!

    Går upp på natten och diskar för att det ska vara rent och snyggt åt mannen!?

    Du är inte riktigt klok!

  • Ensammamma2016
    Carambolan skrev 2016-08-09 07:37:49 följande:

    Enda sättet att få honom att verkligen förstå är nog att han tar föräldraledigt ett tag.


    Ja det vore en enkel lösning men tyvärr fungerar det inte då han har ett företag med anställda som måste underhållas med jobb. Det finns ingen som kan ta hans roll så finns inte han på plats så fungerar inte företaget, tyvärr.

    Sen har jag noterat att min man har en förmåga att helt stänga av när vår son försöker få kontakt så jag är rädd att han helt enkelt bara skulle låta honom skrika och där är vi så olika för det vill absolut inte jag! Det har vid flera tillfällen varit så när jag rastar vår hund och lämnat sonen till pappan så har han legat i vagnen och skrikit när jag kommit in. Alltid samma svar, han började precis nu...
  • viseversa

    Förlåt men din man låter som en jävla ego mansgris. Vad ser du hos den loosern? Och varför är du uppe och diskar på nätterna? Sluta vara hans jävla dörrmatta.

  • Bertram

    Jag tycker helt enkelt att du åker hemmifrån en helg och lämnar honom med barnet! Ammar du fortfarande så pumpa ur så mkt det går och komplettera med ersättning. Ta in p å ett hotell nånstans och bara ha det bra (och glöm inte mjölkpumpen)


    Han kommer aldrig fatta annars. 


    Och sluta för bövelen springa omkring och städa på nätterna!


    Sen kan ni ju sätta er ner och göra ett schema, vem som gör vad när. Hos oss tex diskar jag nästan aldrig, för jag lagar maten. (Min karl är rätt oduglig när det kommer till matlagning :P )

  • Anonym (Fy!)

    Förr eller senare blir du sjuk om du fortsätter sådär. Gå upp mitt i natten och diska och tvätta för att det ska vara fint för honom? Han låter som världens mansgris på den här beskrivningen, sätt dig ner med honom och förklara tydligt allt du gör, precis som du skrivit här. Förklara även tydligt att du inte känner dig uppskattad och att han tar dig för givet.

  • Catti41

    Om han jobbar så mycket bör han ju vara med sonen all sin hemmatid för att få en bra relation med sitt barn från början, särskilt om han inte tänkt vara föräldraledig något alls. Så han bör ju vara huvudförälder all tid han inte jobbar.

    Om han vill ha en bra relation med sitt barn. Det låter ju inte så på din beskrivning.

  • Fairydust

    Vad är det för idiot till man? Ursäkta, men det låter ju helt galet.

  • Anonym (qq)

    du gör alldeles för mycket och på ett sätt som gör att du ursäktar dig inför honom, som om det verkligen är du som har gjort fel med tex disken. Du bör för det första fräsa ifrån varje gång han säger nåt liknande.

    Jag vet inte hur man ska nå in till en sån man, speciellt inte om han har förmågan att "stänga av" som du säger. Det bådar inte alls gott inför framtiden. Ni har ett litet barn som kommer kräva mer när han blir lite mer rörlig och aktiv. 

    Du kan ju försöka med att skriva upp allt du gör varje dag, med tidsangivelser, eller filma när du gör 3 saker samtidigt, så att han fattar, men risken är nog att han inte kommer fatta ändå. 

    Ett annat sätt är ju att väcka honom varje gång barnet också vaknar på natten. mannen kommer bli ett nervvrak men det är ju exakt samma sak för dig. Inte den bästa lösningen kanske, men bara för att visa honom hur det faktiskt är. att han säger till andra att barnet sover så bra är ju just för att han inte är delaktig och inte vet. Oftast kan jag tycka den som ska upp och jobba kanske kan få sova, men inte i det här fallet. Han behöver förstå. 

    Ni får ta familjeterapi till hjälp om han vägrar ta in minsta lilla.

  • Trewlig

    Han bestämmer över dig. Det är inget bra förhållande. Det är inte bara arbetsfördelningen som är problemet utan främst den stora makt din man har över dig. Varför kan du inte säga ifrån? Varför lyssnar han inte på dig? Varför bryr han sig inte om dig?

    Det du beskriver låter obehagligt och liknar mer en slav/husbonde-relation än en relation mellan makar.

    Vad är du rädd för?

Svar på tråden Hur ska jag få min man att förstå att mammaledighet är en dygnet runt sysselsättning?