Inlägg från: Dorian Ertymexx |Visa alla inlägg
  • Dorian Ertymexx

    Vad är bra med mångkultur?

    herrejozzes skrev 2016-08-11 20:05:59 följande:
    Det är svenska kvinnor som tycker att mångkultur är bra, då de får ett stort överskotta v män att välja från.

    Ser vi på Sverige som samhälle så har det förfallit fullständigt de senaste tio åren. Välfärdsstaten är troligtvis borta inom tio år.
    Såvida du inte på allvar menar att Fredrick Reinfeldt, Anders Borg och resten av Allianstopparna är invandrare så ser jag inte riktigt hur det här förfallet du talar om har med invandringen att göra.
    Politiskt korrekt. Vuxenspråk för du är dum.
  • Dorian Ertymexx
    Farfallos skrev 2016-09-23 19:08:45 följande:
    Jo, jag hör många säga så, men kan du konkretisera - Vad är bra!

    ...och sedan så har ju läget i Nordkorea helt andra grunder än förhindrande av mångkultur. Dessutom finns det länder som Finland och Island där det knappast finns någon mångkultur, och de länderna är väl inte så dåliga för det.

    Vad som är bra:


    * Folk med andra erfarenheter, andra idéer, andra tankesätt bidrar med dessa, och kan så bidra till utveckllingen av både samhället och av teknologi samt olika lösningar som företag och samhälle behöver.

    * Folk från andra länder har ofta kontakter kvar i dessa länder, och kan skapa nya handelsvägar som gynnar handeln i Sverige, och som kan bidra till ett bättre diplomatiskt klimat med landet i fråga.

    * Folk som kan flera språk kan tänka på fler sätt, vilket tangerar min första punkt. Fler språk underlättar också handel och diplomati med andra länder.

    * Sverige får en kulturell injektion, något som behövs för att hålla kulturen levande och flexibel. Kulturer som vägrar ta in nytt, och som bara stirrar bakåt, tenderar att förfalla och hamna på efterkälken. Lite som en bitter gubbe eller gumma som minns sin ungdoms dagar, men missar partyt de kunde ha om de bara öppnade dörren.


    Politiskt korrekt. Vuxenspråk för du är dum.
  • Dorian Ertymexx
    nattuv skrev 2016-10-04 00:13:19 följande:
    Du kanske kan visa på någon forskning som stödjer dina teser?

    Det är då främst nummer två om invandrare och kontakter i hemländerna som är av intresse. Och då framförallt om det finns någon forskning kring att knyta flyktingar till ett företag för att få ett försprång vid ett lands återuppbyggnad.
    Behöver ju inte handla om återuppbyggnad, de kan ha kontakter i andra länder än hemlandet. En gammal polare som flyttat till USA eller Holland, en släkting som bosatt sig någon annanstans... Många språk går dessutom att använda i flera länder. Arabiska är ett stort språk, liksom spanska och kinesiska. Att ha någon som kan samtala med dessa, och som kan de kulturella koderna har klart bättre chans att fixa en deal än en som omedvetet gör bort sig på grund av språkförbistring och okunskap.
    Politiskt korrekt. Vuxenspråk för du är dum.
  • Dorian Ertymexx
    nattuv skrev 2016-10-04 00:47:19 följande:
    Vilket är varför man använder sig av lokala agenter och bedriver kurser i kultur för de som skall skickas på utlandsuppdrag. Men nu var det särskilt frågan om att koppla flyktingar till företag som en brygga för att få lukrativa kontrakt vid uppbyggnaden av olycksdrabbade områden som intresserade mig.
    Och hur gör man dessa kurser utan någon som faktiskt KAN kulturerna? Och är det inte vettigare att skicka någon som inte behöver dessa kurser, och som kan övertolka, missförstå eller helt enkelt missa saker?

    Jag trodde frågan var mångkultur, inte flyktingar.
    Politiskt korrekt. Vuxenspråk för du är dum.
  • Dorian Ertymexx
    Farfallos skrev 2016-10-04 09:01:52 följande:
    - Naturligtvis så finns det väl en positiv effekt av att blanda erfarenheter, men man ska ju komma ihåg att Sverige byggde (utan någon invandring) upp världens mest fredliga, jämställda, hälsosamma, korruptionsfria etc etc och bästa land fram till 70-talet. Sverige hade mer patent, världsstjärnor (idrott, musik, industri, medicin) / capita än något annat land i världen. Är det sannolikt att den "mångkultur" vi jobbar på idag bidrar positivt på något av dessa områden?

    - Jag är tveksam till om kontakter skapar handel, utan jag tror att handel i första hand kommer av att det finns en efterfrågan.Finns bara efterfrågan så öppnar sig sedan vägar på något vis. Men man kan ju fråga sig vad som är bra med globalisering, där vi skickar djur och varor kors och tvärs över vårt överexploaterade klot?

    - Språk.... När det kommer till internationell handel så är språken pengar och engelska.

    - Kulturell injektion - Jag förstår hur du tänker, och hade jag kunnat se det så hade jag hyllat det, men tyvärr så ser jag Rinkeby och Rosengård... Den injektion som kommer från dessa ställen kan i alla fall jag inte säga är övervägande positiv (och då har jag ändå bott ett år i Rinkeby).

    Vill man vara positiv så kan man till och med påstå att krig leder till något gott genom den forcerade utveckling som ofta följer, men det känns en aning ansträngt när det också innebär så mycket lidande.

    * Inte direkt sant faktiskt - när Sverige gick över till att bli ett rikt industriland så krävdes det rätt mycket flyktingar. Sverige var befolkningsmässigt magert, med en miljon ur en redan liten befolkning som flytt till "amerikat" inte ens hundra år tidigare. Det är tvärtom just med invandring och flyktingvågor som Sverige blev starkt - Sverige mottog många från Finland, från Ungern (både under världskriget tack vare Wallenberg och senare under revolten -56) och från många andra länder. Detta bidrog till ett entreprenörskap och till internationella kontakter.


    Sedan ska vi inte glömma att Sverige faktiskt inte var monokulturellt ens innan dess - judar, romer, samer, vallonättlingar, finskar - det fanns många folkslag i Sverige, och då generaliserar jag och räknar inte de många kulturer som rymms inom det som kallas svenskt, med gutar, norrlänningar, dalmasar, värmlänningar, jämtar, göteborgare etc.

    * Det finns inget tvivel om att mångkultur skapar handel. Det finns ingen efterfrågan på sådant som folk inte vet finns - innan indier startade indiska restauranger visste ingen att de ville ha indisk mat. Samma sak med grekisk, japansk, kinesisk, mongolsk, persisk, eritreansk etc etc etc. Tillgången skapade efterfrågan, helt enkelt. Och med det har också många specialistbutiker skapats, butiker som säljer just asiatiska matvaror, olika sorters teer, näröppetbutiker som säljer importerade varor från världens alla hörn... sådant fanns inte förr, och kunde inte finnas eftersom ingen visste att de fanns. Kaffet kom ju till Sverige via Karl XII, som lärde sig sedvänjan i Turkiet. Ingen i Sverige visste om att det fanns, och efterfrågan existerade därför inte innan tillgången presenterades. Detta gäller förstås inte bara matvaror, utan också mycket annat.

    * Nej. Engelska är lingua franca, men om du får ett handelsbesök från, säg, Polen eller Iran, är det inte trevligare om personen som kommer för att undersöka handel med ditt företag faktiskt kan svenska flytande, och vet hur att föra sig i Sverige? Minskar inte risken för missförstånd och onödiga misstag med det? Det finns skäl till att företag som har koll söker folk som har lite annan bakgrund, just av de skälen.

    * Rinkebys rykte är massivt överdrivet. Jag bor inte så långt därifrån, och har gjort det praktiskt taget hela mitt liv. Jag säger inte att det inte finns problem, det finns det, men det är inte på den nivå som en del försöker göra gällande. Problemen är dessutom sociala - de hade troligen funnits även om området varit ursvenskt och fyllt till bredden med blonda och blåögda. När jag var fjortis var problemen inte lika illa, men de fanns - folk slogs, bråkade, söp och betedde sig illa, och då var det ursvenskar och finnar som stod för problemen.


    Tänk så här: långtifrån alla invandrare bor i sådana områden. De framgångsrika flyttar till finare områden, och där finns sällan de här problemen, alltså beror inte problemen på att det är invandrare som bor där, utan på just sociala omständigheter.


    Politiskt korrekt. Vuxenspråk för du är dum.
  • Dorian Ertymexx
    Flash Gordon skrev 2016-10-04 10:06:09 följande:
    Tror nog Japan kan klassas som rätt så etniskt och kulturellt homogent. Det finns någon enstaka procent icke-japanska etniciteter i det landet. Kulturella influenser utifrån har de ändå klarat av att ta in: Coca-Cola och rock ´n roll.

    Det behövs ingen mångkultur, som ordet normalt sett används i Sverige, för att ta in kulturella influenser.
    Fel. Dels är japan inte monokulturellt, har aldrig varit, kolla upp ainu till exempel. För det andra - så länge som japan var monokulturellt var landet i hög grad eftersatt. Japan moderniserades i stort sett under tvång från väst, det är alltså mångkulturen som gjorde att landet gick från ett feodalt bondesamhälle till ett modernt industriland. Deras försök till att behålla sin monokultur ledde till deras deltagande i andra världskriget, något som knappast kan ses som positivt.
    Politiskt korrekt. Vuxenspråk för du är dum.
  • Dorian Ertymexx
    Farfallos skrev 2016-10-04 10:30:32 följande:
    För 99% av allt handelsutbyte vi har, där kan kommunikationen ske med engelska.

    Absolut, KAN kan den, men det är fördelaktigt med någon som kan det lokala språket. Det impar mer med någon som faktiskt har koll, än med någon som hankar sig fram på engelska. Detta inte minst då språk faktiskt inte är helt utbytbara.

    Här är en forskare som just pratar om detta (bland annat):


    http://urplay.se/program/196658-ur-samtiden-kunskapens-granser-sprak-och-verklighet


    Politiskt korrekt. Vuxenspråk för du är dum.
  • Dorian Ertymexx
    Arenaman skrev 2016-10-04 12:21:09 följande:
    Kultur är något som är i ständig transition. Du skulle inte känna igen dig renodlad svensk kultur idag.
    Har aldrig ens funnits något sådant som renodlad kultur, möjligen kanske på någon isolerad ö, hos någon lika isolerad stam. Men så fort det finns kontakt mellan grupper så sker det ett kulturellt utbyte.
    Politiskt korrekt. Vuxenspråk för du är dum.
  • Dorian Ertymexx
    Flash Gordon skrev 2016-10-04 13:00:55 följande:
    De gör med andra ord precis som alla kulturer gjort i alla tider: de tar ett utländskt kulturellt fenomen och gör sin egen version av det.

    Precis som turkiska vindolmar en gång i tiden (eventuellt) förvandlades till kåldolmar när soldaterna kom hem från Bender.

    Och för det behövs ingen som helst mångkultur i det egna landet.
    Fast du missar poängen - det ÄR mångkultur!
    Politiskt korrekt. Vuxenspråk för du är dum.
  • Dorian Ertymexx
    zoolook1 skrev 2016-10-04 12:59:14 följande:
    Samhället ska tillhandahålla ett ramverk att hålla sig till i form av lagstiftning. Våld och stympning t ex ska rimligen vara förbjudet.
    Hur människor väljer att leva därutöver är inte en fråga för politiken.
    Ett mångkulturellt samhället är inget man kan välja bort. Det är bara genom olika grader av statligt förtryck som man kan likrikta människors levandssätt.
    Den nya teknologin gör att människor inte nödvändigtvis har sina grannar eller arbetskamrater som referensgrupp längre, vilket tidigare var fundamentet för hur du levde. Livsstilar kan färdas över kontinenter eller utvecklas i diskussionsgrupper på nätet. Människor startar egna skolor, bygger egna kyrkor och startar egna företag.
    Nationalstaten som normgivare för livsstil och kultur är en nostalgigrej, men det är inom ramen för den föreställningen som de hetsigaste debatterna förs. Vilka böcker man ska läsa i skolan, vem som ska var julvärd i SVT, vilka seminarier som är lämpliga att ha eller inte på ett statligt muséum. Bortsett från de som dras tvångsmässigt till den här typen av konflikter så är dessa frågor HELT ointressanta för 95% av alla människor. De lever sina liv som de vill i alla fall.
    Det finns också en "alla ska med"-tanke som är problematisk i sammanhanget. Det är också en rest av det gamla kollektivistiska samhället. Ett öppet, liberalt samhälle ger dig möjligheten att vara hur progessiv du vill men också att vara hur reaktionär du vill. Den enda rimliga hållningen till t ex månggifte tycker jag är att människor ska få gifta sig hur man vill. Vi kan tycka att det är en gammal patriarkal grej som hör det förgångna till, men det är inte statens sak att visa folket vilken riktning framtiden ligger i.

    Átt fråga sig "vad är bra med mångkultur" är ungefär som att fråga sig "vad är bra med yttrandefrihet". Den finns där nu. Monokulturen hör dåtiden till, ungefär som slaveriet.
    Monokultur är lite som en enhörning - alla pratar om den, många beundrar tanken, men den har liksom aldrig riktigt funnits. Och de som försökt har det gått illa för.
    Politiskt korrekt. Vuxenspråk för du är dum.
Svar på tråden Vad är bra med mångkultur?