Inlägg från: nattuv |Visa alla inlägg
  • nattuv

    Vad är bra med mångkultur?

    Farfallos skrev 2016-09-24 17:24:03 följande:
    Frågan i rubriken är "Vad är bra med mångkultur?"
    Eftersom det tycks finnas lika många tolkningar som personer med åsikter om "mångkultur" borde fösta frågan vara "vad är mångkultur".
  • nattuv
    Dorian Ertymexx skrev 2016-10-03 23:58:26 följande:

    Vad som är bra:


    * Folk med andra erfarenheter, andra idéer, andra tankesätt bidrar med dessa, och kan så bidra till utveckllingen av både samhället och av teknologi samt olika lösningar som företag och samhälle behöver.

    * Folk från andra länder har ofta kontakter kvar i dessa länder, och kan skapa nya handelsvägar som gynnar handeln i Sverige, och som kan bidra till ett bättre diplomatiskt klimat med landet i fråga.

    * Folk som kan flera språk kan tänka på fler sätt, vilket tangerar min första punkt. Fler språk underlättar också handel och diplomati med andra länder.

    * Sverige får en kulturell injektion, något som behövs för att hålla kulturen levande och flexibel. Kulturer som vägrar ta in nytt, och som bara stirrar bakåt, tenderar att förfalla och hamna på efterkälken. Lite som en bitter gubbe eller gumma som minns sin ungdoms dagar, men missar partyt de kunde ha om de bara öppnade dörren.


    Du kanske kan visa på någon forskning som stödjer dina teser?

    Det är då främst nummer två om invandrare och kontakter i hemländerna som är av intresse. Och då framförallt om det finns någon forskning kring att knyta flyktingar till ett företag för att få ett försprång vid ett lands återuppbyggnad.
  • nattuv
    Dorian Ertymexx skrev 2016-10-04 00:18:34 följande:
    Behöver ju inte handla om återuppbyggnad, de kan ha kontakter i andra länder än hemlandet. En gammal polare som flyttat till USA eller Holland, en släkting som bosatt sig någon annanstans... Många språk går dessutom att använda i flera länder. Arabiska är ett stort språk, liksom spanska och kinesiska. Att ha någon som kan samtala med dessa, och som kan de kulturella koderna har klart bättre chans att fixa en deal än en som omedvetet gör bort sig på grund av språkförbistring och okunskap.
    Vilket är varför man använder sig av lokala agenter och bedriver kurser i kultur för de som skall skickas på utlandsuppdrag. Men nu var det särskilt frågan om att koppla flyktingar till företag som en brygga för att få lukrativa kontrakt vid uppbyggnaden av olycksdrabbade områden som intresserade mig.
  • nattuv
    Dorian Ertymexx skrev 2016-10-04 12:36:19 följande:
    Och hur gör man dessa kurser utan någon som faktiskt KAN kulturerna? Och är det inte vettigare att skicka någon som inte behöver dessa kurser, och som kan övertolka, missförstå eller helt enkelt missa saker?

    Jag trodde frågan var mångkultur, inte flyktingar.
    Kurserna hålls av någon som är bekant med kulturen. Det är en saka att var bekant med kultur och språk och en helt annan sak att kunna representera ett företag på ett godtagbart sätt.

    Flyktingar kan innebär mångkultur. Men det tycks som om du inte har så mycket att komma med när det gäller att backa upp dina teser varför jag får söka svar på annat håll.
  • nattuv
    zoolook1 skrev 2016-10-04 13:35:57 följande:

    Något som är bra med mångkultur är att avvikande grupper inte behöver frukta att bli stenade eller brännmärkta. Zigenare och judar har fått ta en väldig massa skit i monokulturförsök (milt uttryckt).
    Monokultur kan leda till att ett folk känner sig moraliskt överlägset ett annat och t ex omhändertar andra folkgruppers barn eftersom man inte kan acceptera avvikande livsstilar.


    Ditt resonemang är inte logiskt. Du talar dels om monokultur men samtidigt om att romer och judar skulle vara separata grupper vilket talar emot att det är en monokultur. Kanske är ordet du söker majoritetskultur? Det är dessutom inte i monokulturer utan i mötet mellan olika kulturer som folk löper störst risk att bli stenad.
  • nattuv
    Arenaman skrev 2016-10-04 10:29:25 följande:
    Jag är ofta i Tokyo på affärsresa och de västerländska influenserna har kommit så pass långt att det fortfarande är svårt att få tag på bra kaffe. Än mindre bra västerländsk mat. Beställde hamburgare i Dogenzaka i Shibuya och fick den serverad med ett stekt ägg för att nämna ett exempel.

    Japan är ett fantastiskt land på många sätt men västerländskt är det inte.
    Det är inte särskilt ovanligt med stekt ägg på hamburgare i västvärlden. Troligen inspirerat av Egg McMuffin. Och vad det gäller bra kaffe så är det inte svårt utan omöjligt att hitta i USA. Det innebär dock inte att någon skulle klassa USA som ej västerländskt.
  • nattuv
    Dorian Ertymexx skrev 2016-10-05 09:18:51 följande:
    Kanske kanske inte, men det är lite som att säga åt Zlatan att lära andra att spela fotboll istället för att låta honom spela. Och dessutom så behöver det ju läras ut av folk som verkligen kan kulturen, så återigen får man nytta av invandrarna och därav mångkulturen.

    Här är ett tips - kontakta större företag och fråga dem vad de tycker.
    Jag jobbar på ett större företag och har gått en kurs. Vilket var både intressant och lärorikt. Och jag kan bara konstatera att det är uppenbart att du inte vet vad du talar (skriver) om.
  • nattuv
    Dorian Ertymexx skrev 2016-10-05 09:20:16 följande:
    Du menar alltså att saudi är en mångkultuir och att england inte är det? Det är ju precis tvärtom - det är i monokulturer sådant uppstår, och i mångkultur sådant tenderar att upphöra.
    För att det skall uppstå tillräckligt stora spänningar måste det finnas något att jobba med. Religion fungerar oftast bra. Men även andra saker som skiljer två grupper åt duger som grund. Men det måste finnas någon form av motsättning att spela på. Vilket avsevärt underlättas av kulturella skillnader som oftast är enkla att blåsa upp till en eskalerande konflikt.
  • nattuv
    Dorian Ertymexx skrev 2016-10-06 10:59:05 följande:
    Jo, jag vet precis vad jag talar om. Att det inte är så på ditt företag må vara hänt.
    Och inte på de företag som jag kommit i kontakt med. Varken i Sverige eller utomlands. Därav mitt intresse för om det skulle vara något som kunde ge ett övertag gentemot konkurrenterna.
  • nattuv
    Dorian Ertymexx skrev 2016-10-06 18:06:00 följande:
    I så fall existerar väl inte mångkultur, eftersom kulturer alltid ingeragerar med varandra.
    Samma sak gäller språk. Språk är kulturbärare. Jämför dialekter med variationer av majoritetskulturer och språk med kulturer så kanske du förstår.
Svar på tråden Vad är bra med mångkultur?