vad får man INTE äta?!
Vad får man INTE äta när man är gravid?!
Vad får man INTE äta när man är gravid?!
Jösses ät vad du vill bara det är i normala mängder...
Man kan ju äa det mesta, viktigast är att hålla sig borta från opastoriserade produkter samt dra ner på vissa fiskar som innehåller mycket tungmetaller mm. Läs på livsmedelsverket är bästa tipset.
Du skall avstå från alkohol och droger, och vissa läkemedel skall också undvikas. Du skall inte äta rått kött, soja och sojaprodukter (som t.ex. tofu), inget aspartam och inte heller en rent vegetarisk/vegansk kost. Att genomgående välja fullkornsprodukter, när det gäller den delen av födointaget, är heller inte bra eftersom för mycket fullkorn inte är hälsosamt. Stek maten i smör eller ister eftersom denna starka upphettning av matoljor bildar gifter. ... Du SKALL däremot se till att få i dig mycket C-vitamin, 12-14 mg per kilo kroppsvikt dagligen. C-vitaminet är en väldigt kraftig antioxidant och bygger upp ett mycket starkt och bra immunförsvar, vilket är av högsta vikt när man är gravid, och då behöver man överlag heller inte noja eller oroa sig lika mycket för baciller och liknande. Välj även FETA mjölkprodukter framför de lätta eftersom de feta är betydligt mer närande och innehåller de ytterst näringsrika och viktiga fettsyrorna/fettsyrearterna, vilka är essentiella, och som vi då så väl behöver, i vår kost. Dessa fettsyror/fettsyrekombinationer finns nämligen inte i något annat livsmedel. ... Med vänlig hälsning, Pentra
Du skall avstå från alkohol och droger, och vissa läkemedel skall också undvikas. Du skall inte äta rått kött, soja och sojaprodukter (som t.ex. tofu), inget aspartam och inte heller en rent vegetarisk/vegansk kost. Att genomgående välja fullkornsprodukter, när det gäller den delen av födointaget, är heller inte bra eftersom för mycket fullkorn inte är hälsosamt. Stek maten i smör eller ister eftersom denna starka upphettning av matoljor bildar gifter. ... Du SKALL däremot se till att få i dig mycket C-vitamin, 12-14 mg per kilo kroppsvikt dagligen. C-vitaminet är en väldigt kraftig antioxidant och bygger upp ett mycket starkt och bra immunförsvar, vilket är av högsta vikt när man är gravid, och då behöver man överlag heller inte noja eller oroa sig lika mycket för baciller och liknande. Välj även FETA mjölkprodukter framför de lätta eftersom de feta är betydligt mer närande och innehåller de ytterst näringsrika och viktiga fettsyrorna/fettsyrearterna, vilka är essentiella, och som vi då så väl behöver, i vår kost. Dessa fettsyror/fettsyrekombinationer finns nämligen inte i något annat livsmedel. ... Med vänlig hälsning, Pentra
Ja sojaprodukter är det ju många som varnar för bu för tiden pga mycket hormoner (framförallt östrogen) MEN det har väl inget särskilt med graviditeten att göra utan är som jag förstår ett mer allmänt kostråd, som kommit på nyare år. Problemet med sojaprodukter är som jag förstår att det inte är sojaprotein utan typ restprodukter som används i t.ex Sojamjölkprodukter.
Varför man inte skulle kunna äta vegetariskt är en gåta - ärligt talat rent påhittat? Självklart måste man då ta ansvar för att få i sig nog protein, järn och andra näringsämnen men det måste man ju alltid som veggo
Varför inte äta soja eller sojaprodukter? Och varför inte vegetarisk kost? Vad bygger du dessa uttalanden på?
Ok så då har du andra informationskällor än alla myndigheter? Är lite tröttsamt att du ska svara på varenda tråd om mat och så göra det så felaktigt. Såg att du svarade på en annan tråd där en gravid frågade om Listeria-korven som kallats tillbaka. Eftersom du uppenbarligen har noll koll på mat och graviditet måste du kanske inte svara i alla trådar som rör det? Eller kan du åtminstone googla lite först?
Att man ska undvika detta nedanstående är råd man får i stort sett hela världen så du kan inte heller skylla på att svenska myndigheter skulle va fegare än andra. Även Frankrike, Storbritannien och Italien har samma råd och i USA är de ännu strängare.
Till Ts:
- opastöriserade mejeriprodukter
- några ostar ska alltid undvikas även om de är pastöriserade (mögelost, brie, camembert, chevre etc) medan några går bra om de är pastöriserade (den mesta hårfästen, mozzarella, ricotta etc)
- kalla köttprodukter (skinka, salami etc här får du kolla produkt för produkt för några går att äta tex kokt skinka)
- ej genomstekt kött (well Done varje gång)
- vissa feta fiskar som tex tonfisk och havsabborre (burktonfisk går bra)
- råa skaldjur som ostron
- krabba
- rökt fisk som inte är helt nyrökt
I Sverige tillkommer dessutom östersjöfisk som är begränsade. Men du måste bara kolla listan från Livsmedelsverket och googla lite produkt för produkt. Sushi går bra så länge du tar bort de dåliga fiskarna och råa skaldjur som tonfisk och pilgrimsmussla
Jösses ät vad du vill bara det är i normala mängder...
Det ska stå hårdosten inte hårfästen över
Inälvsmat bör undvikas, dvs lever, njure osv.