Forum Barn 6-12 år - Förälder
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Löss för första gången - era bästa tips!

  Tis 4 okt 2016 06:52 Läst 5260 gånger Totalt 15 svar
  Tis 4 okt 2016 06:52

  Barnen är 5 och 8 år och vi har fått löss för första gången. Har köpt Nyda på Apoteket som jag hoppas ska fungera men hur gör man med allt annat? Tänker då på borstar, sängkläder, tygsoffan etc.

  Vad är era bästa tips på hur man utrotar löss?

 • Tis 4 okt 2016 06:58 #1

  Löss sprids endast vid kontakt huvud mot huvud så du behöver inte börja tvätta lakan och sånt.

  Följ bara anvisning på förpackningen om behandling av hela familjen och luskamma.

 • Stårsc­han
  Visa endast
  Tis 4 okt 2016 08:06 #2

  Kamma, kamma, kamma och kamma. Just Nyda har jag inte testat, men min erfarenhet är att lusmedlet ändå inte verkar ha ihjäl alla löss, utan det är kamningen som krävs för att verkligen bli av med skiten. Även om vi haft i lusmedlet längre än vad som stått på förpackningarna har man ändå kammat ut en massa löss som fortfarande levde.  Och på grund av det brukar vi byta sängkläder i samband med lussanering, samt dammsuga soffans ryggstöd och koka eller frysa husets hårborstar och kammar. Jag vet att det sägs att löss bara smittar huvud från huvud, men när man drabbats av löss flera gånger sedan barnen växt ur värsta lekåldern så tar jag det med en nypa salt.

 • Tis 4 okt 2016 08:51 #3

  Köp det starkare lusmedlet, som ska sitta i 8 timmar (eller över natten). Sen är det kamma, kamma, kamma.

 • Anonym (S)
  Visa endast
  Tis 4 okt 2016 08:55 #4

  Vi hade löss hela familjen för några veckor sedan. Hade jättesvårt att bli av med dom och fick behandla fyra gånger! Slängde ut alla sängkläder, madrasser och borstar ute på altanen i två dygn och tvättade ALLT! Mössor, kläder, handdukar som vi använt mm. Och kammade till förbannelse! Kamma är superviktigt!

 • Anonym (höst)
  Visa endast
  Tis 4 okt 2016 10:00 #5

  Har precis behandlat min dotters hår fullt med lus. Och personalen på Apoteket sa att löss lever upp till ett dygn utanför håret. De sa : byt sängkläder, släng borstar och sätt plast över nackstöd i bilen osv. Och de borde väl veta vad de pratar om?

 • Stårsc­han
  Visa endast
  Tis 4 okt 2016 10:09 #6
  Anonym (höst) skrev 2016-10-04 10:00:34 följande:

  Har precis behandlat min dotters hår fullt med lus. Och personalen på Apoteket sa att löss lever upp till ett dygn utanför håret. De sa : byt sängkläder, släng borstar och sätt plast över nackstöd i bilen osv. Och de borde väl veta vad de pratar om?


  Jag gjorde en liten vetenskaplig studie och lät två av de utkammade lössen bo i en glasburk, för att se om det där stämde. Våra kanske var superhärdiga, men det tog drygt två dygn innan de slutade kravla omkring.
 • Tis 4 okt 2016 14:50 #7

  Vi har bara haft en gång. På ett av barnen. 

  Behandlade med Paranix (tror jag det hette). Tvättade hans sängkläder. Kammade honom dagligen i en vecka tills behandlingen skulle upprepas och sen kammade vi dagligen en vecka till. Såg inga fler löss varken döda eller levande efter första behandligen (då vi innan kammat ut 8 levande löss).

  Övriga familjen kammades dagligen 3 första dagarna och sen varannan dag men inga löss på någon annan och vi behandlade inga andra (dock passade vi på att renbädda alla sängar bara för sakens skull)

 • gamlap­appan
  Visa endast
  Tis 4 okt 2016 15:34 #8

  Jag gillar Linicin eftersom det verkar på ett sätt så att resistens inte kan utvecklas.

 • Tis 4 okt 2016 21:10 #9

  Köp en bra kam. NitFree är mycket bättre än de man får i paketet med schampo, väl värt pengarna. Sen gäller det som andra har skrivit att kamma bort dem. Vi har en unge med känslig hårbotten så vi använder inget schampo på henne utan bara kammar och är vi noga så tar det bara ett par dagar. Vi fortsätter självklart att kolla men det funkar.

 • Anonym (Skipp­a kemika­lier)
  Visa endast
  Ons 5 okt 2016 09:26 #10
  Löss ? Naturlig metod tar bort huvudlöss effektivare än läkemedel. Och så här gör man

  Visste du att det är effektivare att ta bort hårlöss med kokosfett och vinäger än med vanliga medel från apoteket? Det finns till och med en studie på detta!


  Det enda du behöver är kokosfett och äppelcidervinäger, samt luskam och dushmössa:


  Skölj håret med vinäger. Vinägern löser upp det ämne som gör att äggen kan fästa till hårsäckarna. Låt vinägern sitta i håret, dvs använd inte vatten
  Värm kokosfett försiktigt så att det blir flytande kokosolja (det blir det redan vid 24 grader, så på sommaren går det nog bra utan uppvärmning :) ) Häll den flytande kokosoljan i håret när vinägern torkat. Massera in i hela håret. Kokosfettet bildar en tunn film runt löss och ägg och ?kväver? dem
  Sätt på dushmössa och låt vara en hel dag
  Kamma håret ordentligt med luskam
  Tvätta sen håret som vanligt

  Studien jag hänvisade till jämförde vanligt läkemedelklassat medel mot löss (permethrin) med en spray gjord på kokosolja och anis. Kokosfett var mer effektivt! http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19343362


  4health.se/loss-naturlig-metod-tar-bort-huvudloss-effektivare-an-lakemedel-och-sa-har-gor-man
 • Anonym (Skipp­a kemika­lier)
  Visa endast
  Ons 5 okt 2016 09:28 #11
 • Anonym (Skipp­a kemika­lier)
  Visa endast
  Ons 5 okt 2016 09:30 #12

  Kokosolja
  Äppelcidervinäger
  Luskam ? Nit Free är den man oftast ser rekommenderad
  Duschmössa


  Så här gör du:

   


  1. Börja med att skölja håret med äppelcidervinägern. Låt håret torka utan att skölja ur. Vinägern har effekten att den löser upp ?limmet? som fäster äggen till hårsäckarna.


  2. När håret torkat häller du i kokosoljan ? som blir flytande och mer hanterbar om du först värmer den en aning. Gnid in ordentligt i hela håret.


  3. Ta sedan på duschmössan och låt den sitta på resten av dagen eller till och med över natten. Detta eftersom kokosoljan behöver några timmar på sig att döda lössen.


  4. Kamma sedan håret med luskammen. Kamma så grundligt du bara kan för att bli av med så många löss-  och ägg ? som möjligt.


  5. Slutligen tvättar du håret precis som vanligt. Ett tips är att schamponera håret innan du sköljer det med vatten eftersom det då blir lättare att få ur oljan. Ett tips är att använda ett schampo med tea tree, det brukar inte lössen gilla.


  Så vad är hemligheten?
  Jo, att läkemedel mot huvudlöss ofta inte verkar lika effektivt i dag då de blivit resistenta.
  I en klinisk studie från 2010*, publicerad i European Journal of Pediatrics, jämförde forskare effekten av en läkemedelsklassad luslotion och en spray gjord på kokosnöt- och anisolja. Slutsatsen var att sprayen var betydligt mer effektiv än läkemedlet när det gällde att bli av med huvudlössen.
  Forskarna förklarade effekten av kokosnötsolja med att oljan bildar en tunn film runt både lus och ägg och helt enkelt kväver dem genom att hindra deras andning.


  Källa: *Burgess IF, Brunton ER, Burgess NA. ?Clinical trial showing superiority of a coconut and anise spray over permethrin 0.43% lotion for head louse infestation? European Journal Pediatrics. 2010 Jan;169(1):55-62

 • Ons 5 okt 2016 16:41 #13

  Jag har pojkar och klippte håret på dem jättekort i samband med lusbehandlingen. Kanske svårare med flickor....

 • Mån 19 mar 2018 22:57 #14

  Välj en s.k. medicinteknisk produkt som kväver lössen. Mindre risk för resistens då. Mer på lus.se/huvudloss-lus/

 • Anonym (Bb)
  Visa endast
  Tis 20 mar 2018 00:59 #15

  Mina barn var 5 och 6år första fånge de fixk löss. Allt försvann inte med lusmedel och kamning. Kammande som en tok så vi snaggade killarna och kammade ännu mer och då hjälpte det.

  Tvättade alla sängkläder etc för säkerhets skull!

  Nu är lössen här igen...tröttsamt!

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll