• Migas

    Vad välja för efterrätt?

    Hej, 
    Ska på ett litet knytkalas om några veckor, där tanken är gemensamt skapa en trerätters middag där temat är skog. Jag fick äran att göra en dessert, men har inte så mycket idéer över vad man kan tänkas hitta på. 

    Visst jag skulle säkert kunna göra en (saffrans)pannacotta med någon bärsås, eller någon glass/cheesecake med bär till. Men finns det mer man skulle kunna hitta på inom temat som kanske känns lite mer otippat?

    Om jag får gissa skulle jag gissa att förrätten kommer att vara något med svamp.
    Huvudrätten kommer troligtvis att involvera något med viltkött.  

    Tack på förhand!  

  • Svar på tråden Vad välja för efterrätt?
  • Migas
    elyse skrev 2016-11-21 12:53:03 följande:

    Något med hjortron. Jag har gjort enkla bakelser med två lager; hjortronsylt och grädde och pistagenötter och grädde. Du ja göra fina figurer (Kanske som löv eller granar? )i vit choklad som du smälter och spritsar ut på bakplåtspapper. In i kylskåp och sedan är de hårda och kan dekoreras
    med.


    Det lät absolut gott och trevligt, men är det inte risk att det blir för mäktigt med en bakelse efter att man ätit både förrätt och efterrätt? 
    Svansjön skrev 2016-11-21 12:53:38 följande:

    Kanske en hjortron eller lingon parfait?
    Något med mjuk pepparkaka och lingon nu i juletid. Finns ju ätbara blommor.


    Parfait kanske kan vara något ja.  Mjuk pepparkaka känns mer som fika för mig än som en dessert om man inte pimpar det till en bakelse förstås. 
    Aniiee skrev 2016-11-21 13:57:05 följande:

    Jag skulle ha gjort antingen (choklad)kolapaj med frostade lingon ELLER lingonparfait med pepparkakskross och varm-ish kolasås.


    Gud vad gott det lät, har du något recept på en god paj? Brukar du göra med kondenserad mjölk eller kokar du "vanlig" kolasås? 
    No Logo skrev 2016-11-21 16:06:41 följande:

    Coop har i senaste numret av Mersmak ett recept på "glassig julkula" med lingon och pepparkaka, set smaskig ut! www.coop.se/Global/Mer%20Smak/MerSmak11_2016.compressed.pdf

    En dessert med kastanjepuré kanske, dekorera med blad och svampar av marsipan!

    En hemsida för dig? Skogsskafferiet!

    www.skogsskafferiet.se/kategori/anvandning/dessert/


    Tack för länkarna, den där glasskulan lät god men blir lite komplicerat att flytta med sig utan att det ska tina bara  
    Anonym (skogstrollet) skrev 2016-11-22 17:31:50 följande:
    Jag skulle gjort en cheesecake med hjortron, eller blåbär.
    Låter gott  
    No Logo skrev 2016-11-23 10:47:36 följande:

    Har gjort denna pannacotta med hjortron för länge sedan, den var mycket uppskattad. Extra plus för att den kan förberedas i god tid.

    alltommat.se/recept/pannacotta-med-hjortrongele/


    Låter gott det också och spännande med en pannacotta med gele på istället bara för bärsås som jag gjort tidigare  
    ventilera mera skrev 2016-11-23 19:49:20 följande:
    Tänk dig då en gräddfilspannacotta under de frusna lingonen och sen kolasås gjord på lite brynt smör ovanpå! Ts, här har du efterrätten!
    Hm, visste inte ens att man kunde använda gräddfil i pannacotta, men det lät ju spännande  Detta måste jag googla lite på  
    Rödtjärnens Anna skrev 2016-11-23 20:15:46 följande:

    Blåbärspaj med mandel (med citronskal som smaksättning, recept finns på Arlas hemsida) är en favvo hos oss. Och så hemgjord glass om man har tid.

    Är själv i en familj där vi plockar otroligt mycket när varje år (hjortron, skogshallon, blåbär och lingon). Blåbär och hallon tycker jag är lättast att få till något gott av. Hjortron tycker jag är svårast eftersom de inte har den där sötman som tex hallon har. Men har man typ en frysbox med bara hjortron så måste nån ju hitta på något. (Lyxproblem, jag vet). Fritterad cammenbert-ost och hjortronsylt är ju en gammal klassiker, lika så varm hjortronsylt,vaniljglass och rån (helst hemgjorda rullrån)


    Det lät ju gott, och med tanke på att det inte är speciellt ofta som vi gör riktigt pajskal till efterrättspajer utan det är mest smulpajer med bär som vi gör, så kanske det kunde vara roligt med något sånt. Tack för tips.
  • Migas
    elyse skrev 2016-11-29 11:28:17 följande:
    Det beror ju på hur gräddig man gör den. Jag bjuder ofta på tårta i den här konstellationen och den är inte mäktig.
    Jo, det är väl sant iofs  
  • Migas
    ventilera mera skrev 2016-11-23 19:49:20 följande:
    Tänk dig då en gräddfilspannacotta under de frusna lingonen och sen kolasås gjord på lite brynt smör ovanpå! Ts, här har du efterrätten!
    Kör på ditt tips, dock med kolasås utan brynt smör Tack för tipset  
  • Migas
    ventilera mera skrev 2016-12-02 13:16:17 följande:

    Kul! Du kommer inte att ångra dig, pannacotta med gräddfil är toppengott och dessutom enkelt.


    Tror jag inte att jag gör och dessutom är det roligt att testa att göra något som man inte testat tidigare än att göra en vanlig pannacotta
Svar på tråden Vad välja för efterrätt?