Inlägg från: Anonym (muppen) |Visa alla inlägg
  • Anonym (muppen)

    Varför fattar inte folk att det är dyrt att tjäna mycket?

    Tycker ts delvis har rätt. Men hela grejen i Sverige är att alla ska ha lika mycket pengar att röra sig med. Man tjänar knappt på att utbilda sig eller göra karriär.

  • Anonym (muppen)

    Tycker det är dyrt att tjäna pengar överlag. Inte nog med att man måste se respektabel ut på jobbet med nyklippt hår och hela rena kläder i bra kvalitet så har man utgifter för bensin, dagis, parkeringsavgifter etc. Sedan har man oftare högre matkostnader då man oftare äter ute samt köper skräp. Sedan tillkommer alla maskiner och tjänster man behöver bara för att få hushållet att gå runt bara för att man själv aldrig är hemma. Skulle själv lätt klara mig med 10 000 mindre i månaden om jag inte jobbade. Skulle loda omkring i mjukiskläder, sköta mitt hushåll själv, dra runt och leta efter extrapriser, fynda på loppis, klippa hår själv och göra storkok på billiga råvaror.

  • Anonym (muppen)
    Anonym (TS) skrev 2016-12-05 18:08:37 följande:

    Alltså varför förstår inte folk att det är dyrt att vara en höginkomsttagare?

    Om vi tar och jämför en sjuksköterska med en tjänsteman i privat sektor. Skjuksköterskans tjänar 26.000kr, tjänstemannen 60.000kr. 34.000kr i löneskillnad brutto, vilket efter skatt blir en löneskillnad på 18.331kr (20.201 resp. 38.532). Bara där blir det väldigt orättvist och skevt att jämföra bruttoinkomst. När man sedan jämför arbetsvillkoren, tjänstemannen har oftast ingen övertid, ob-ersättning osv. vilket skjusköterskan har. När skjuksköterskan slutar så har personen verkligen slutat. Det går inte att sätta en kateter på patienter hemifrån liksom. Medan tjänstemannen ska vara beredd på att under dygnets alla timmar svara på mail och telefonsamtal. Har det under dagen varit möten som dragit ut på tiden måste man jobba ikapp på kvällen. Tid man egentligen inte får betalt för. En tjänsteman måste också vara beredd på att närsomhelst vara tvungen att avbryta sin semester. Det spelar ingen roll om man är på landet 20 mil bort från kontoret eller i Australien, händer något akut måste man in till kontoret.

    Sedan kommer vi till det rent ekonomiska. Sjuksköterskor får arbetskläder av arbetsgivaren. Tjänstemannen måste stå för det själv. Och nej, bara för att man har ett jobb som kräver en kostym så kan man inte köpa den billigaste på Dressman, utan det är märken som Oscar Jacobson och Filippa K som är minsta standarden, helst ska det vara skräddarsytt. Bara det går på i genomsnitt 4.000kr/mån, sedan måste man ha skjorta/blus, skor, andra accessoarer som man måste ha för att se respektabel ut. Ytterligare 3-4000kr i månaden. Och nej, det går inte att jämföra med fritidskläder, ingen vill gå med kostym på en söndag så man måste köpa lediga kläder också. Sjuksköterskor har ingen möjlighet att äta lunch ute, vilket man måste göra som tjänsteman. Man kan inte sitta framför en matlåda och göra affärer, eller upprätthålla relationerna med branschkollegor.

    Och när man slår ut det så har sjuksköterskorna mer att röra sig med i månaden.


    Är det synd om dig för att du behöver gå omkring i fina skräddarsydda kläder på jobbet? Förstår inte riktigt. Är du bitter på din lön?
  • Anonym (muppen)

    Ts påatår att hon som tjänsteman jobbar över gratis på kvällar och helger till skillnad från exempelvis sjuksyrror som får ob och övertidsersättning. Det är en sanning med modifikation. Oftast får tjänstemän med såna villkor en extra semestervecka som kompensation. Plus att de ofta är lediga på klämdagar eftersom kontor ofta är stängda då. Dessutom har de ofta också ett flexibelt jobb i och med att de kan jobba hemifrån när de vill och det passar verksamheten. Sjuksyrror däremot sitter fast på sin arbetsplats under hela sitt arbetspass.

Svar på tråden Varför fattar inte folk att det är dyrt att tjäna mycket?