• Anonym (TS)
  Äldre 5 dec 18:08
  24822 visningar
  176 svar
  176
  24822

  Varför fattar inte folk att det är dyrt att tjäna mycket?

  Alltså varför förstår inte folk att det är dyrt att vara en höginkomsttagare?

  Om vi tar och jämför en sjuksköterska med en tjänsteman i privat sektor. Skjuksköterskans tjänar 26.000kr, tjänstemannen 60.000kr. 34.000kr i löneskillnad brutto, vilket efter skatt blir en löneskillnad på 18.331kr (20.201 resp. 38.532). Bara där blir det väldigt orättvist och skevt att jämföra bruttoinkomst. När man sedan jämför arbetsvillkoren, tjänstemannen har oftast ingen övertid, ob-ersättning osv. vilket skjusköterskan har. När skjuksköterskan slutar så har personen verkligen slutat. Det går inte att sätta en kateter på patienter hemifrån liksom. Medan tjänstemannen ska vara beredd på att under dygnets alla timmar svara på mail och telefonsamtal. Har det under dagen varit möten som dragit ut på tiden måste man jobba ikapp på kvällen. Tid man egentligen inte får betalt för. En tjänsteman måste också vara beredd på att närsomhelst vara tvungen att avbryta sin semester. Det spelar ingen roll om man är på landet 20 mil bort från kontoret eller i Australien, händer något akut måste man in till kontoret.

  Sedan kommer vi till det rent ekonomiska. Sjuksköterskor får arbetskläder av arbetsgivaren. Tjänstemannen måste stå för det själv. Och nej, bara för att man har ett jobb som kräver en kostym så kan man inte köpa den billigaste på Dressman, utan det är märken som Oscar Jacobson och Filippa K som är minsta standarden, helst ska det vara skräddarsytt. Bara det går på i genomsnitt 4.000kr/mån, sedan måste man ha skjorta/blus, skor, andra accessoarer som man måste ha för att se respektabel ut. Ytterligare 3-4000kr i månaden. Och nej, det går inte att jämföra med fritidskläder, ingen vill gå med kostym på en söndag så man måste köpa lediga kläder också. Sjuksköterskor har ingen möjlighet att äta lunch ute, vilket man måste göra som tjänsteman. Man kan inte sitta framför en matlåda och göra affärer, eller upprätthålla relationerna med branschkollegor.

  Och när man slår ut det så har sjuksköterskorna mer att röra sig med i månaden.

 • Svar på tråden Varför fattar inte folk att det är dyrt att tjäna mycket?
 • Äldre 5 dec 18:13
  #1

  Det är väl ingen som har tvingat tjänstemannen att jobba som tjänsteman och tjäna 60 000 i månaden? Skulle tro att det är ganska frivilligt.

 • Äldre 5 dec 18:14
  #2

  Ja buhu vad synd det är om rika. Var vill du komma??

 • Äldre 5 dec 18:24
  #3

  Många skulle nog tycka hela argumentationen är stötande. Samtidigt finns det vissa poänger. Men man får också komma ihåg hur dyrt det är att vara fattig. Sist köpte jag ett par billiga skor då jag var i princip pank. Tänkte att det inte gör ngt om de bara håller en säsong - de höll i några veckor o efter månader är de så trasiga att det inte ens går att gå ut med hunden med dem. Ett par boots för 5000kr kan man dock ha nästan en livstid. Har man råd att köpa kvalitet (o inte bara köper på märke) så är det billigare per år utan tvekan.

  Själv tjänar jag lite under 40kkr och har varit högpresterande nationellt i mitt gebit. Känner igen stressen i att aldrig bli helt ledig och det kostade en utbrändhet. Nu är jag mycket mer noga med att inte lägga så mycket av mig själv i jobbet eller känna tvång att köpa snygga kläder för att se bra ut på konferenser o möten. Ändå är jag lyckligt lottad jämfört med sjuksköterskor tycker jag.

 • Anonym (ok)
  Äldre 5 dec 18:29
  #4
  -1 +3

  Då kan tjänstemannen säga upp sig och studera till sjuksköterska, så slipper han köpa dyra kostymer.

 • Äldre 5 dec 18:29
  #5
  +1

  Exakt hur dyrt är det inte att vara fattig då? Knappt ha råd att äta i slutet av månaden. Att inte kunna köpa vinterskor och kläder till sina barn.När en mössa är en enorm utgift som innebär att man får välja bort något annat nödvändigt. Att känna förtvivlan när skolan vill att man ska skicka med matsäck till barnet för då sabbas hela veckans matranson.Att ALDRIG kunna unna sig något extra. Inte kunna gå på skansen eller liknande med barnen/barnet NÅGONSIN. Inte kunna ta en kaffe ute. Men visst ts det är mest synd om dom som tjänar mer än dom behöver.- Inser du inte hur provocerande din ts är för många??

 • Anonym (P)
  Äldre 5 dec 18:31
  #6

  Jag tjänar 26000 kr/månad och jag får stå för mina kläder på jobbet själv. Jag jobbar dessutom inom ett yrke där kläderna slits mycket fortare än vad de gör på fritiden. Dessutom kan jag med kort eller inget varsel bli tvungen att jobba övertid och ibland känner man att man inte hinner göra allt som man förväntas göra inom arbetstid, vilket resulterar i att man gör vissa saker utanför arbetstid utan att få något för det.

 • Anonym (Speci­aliste­n)
  Äldre 5 dec 18:40
  #7

  Men då har du här en klockren anledning att jobba i vården istället- det behöver Sverige så det är väl bara att byta då?

  Sen tycker ju jag att det är smidigare att vara specialist än att söka en befattning som kräver 24/7 tillgänglighet, och att den som vill undvika jojo-träsket skaffar sig arbetsuppgifter som man kan utföra på distans i alla fall större delen av tiden.

  Och naturligtvis släpper man inte sin övertid om man kör kritiska projekt, det har inte jag gjort. Cheferna är jättesöta när de tigger och ber mig jobba kvalificerad övertid ibland så att inte måltalen går åt helvete.

  Jag har vidare full access till alla system från min laptop och kan printa ut dokument eller boka möten på våra kontor i vilket land som helst på några minuter, så det funkar bra på välorganiserade företag.

  Man får det jobb man väljer om man har kvalifikationerna, skulle jag säga.

 • Äldre 5 dec 18:43
  #8

  Jag jobbar också inom ett yrke där det sliter en del på kläder. Men jag får stå för alla mina kläder själv ändå.

 • Anonym (ok)
  Äldre 5 dec 19:07
  #9

  Jag får visserligen kläder att jobba i, men å andra sidan tjänar jag så dåligt att det inte är något att vara avundsjuk på. Jobbar dessutom "alla" dagar på året, så även om jag inte behöver avbryta min semester så vet jag aldrig vilka högtider jag kan få vara ledig på. Och som sagt: dåligt betalt.

 • Anonym (TS) Trådstartaren
  Äldre 5 dec 19:34
  #10
  silhuett skrev 2016-12-05 18:13:34 följande:

  Det är väl ingen som har tvingat tjänstemannen att jobba som tjänsteman och tjäna 60 000 i månaden? Skulle tro att det är ganska frivilligt.


  Det är ingen som tvingat sjuksköterskor och lärare att jobba med det dem gör heller
Svar på tråden Varför fattar inte folk att det är dyrt att tjäna mycket?
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.