• M1rella

    Varför fattar inte folk att det är dyrt att tjäna mycket?

    Anonym (TS) skrev 2016-12-05 18:08:37 följande:

    Alltså varför förstår inte folk att det är dyrt att vara en höginkomsttagare?

    Om vi tar och jämför en sjuksköterska med en tjänsteman i privat sektor. Skjuksköterskans tjänar 26.000kr, tjänstemannen 60.000kr. 34.000kr i löneskillnad brutto, vilket efter skatt blir en löneskillnad på 18.331kr (20.201 resp. 38.532). Bara där blir det väldigt orättvist och skevt att jämföra bruttoinkomst. När man sedan jämför arbetsvillkoren, tjänstemannen har oftast ingen övertid, ob-ersättning osv. vilket skjusköterskan har. När skjuksköterskan slutar så har personen verkligen slutat. Det går inte att sätta en kateter på patienter hemifrån liksom. Medan tjänstemannen ska vara beredd på att under dygnets alla timmar svara på mail och telefonsamtal. Har det under dagen varit möten som dragit ut på tiden måste man jobba ikapp på kvällen. Tid man egentligen inte får betalt för. En tjänsteman måste också vara beredd på att närsomhelst vara tvungen att avbryta sin semester. Det spelar ingen roll om man är på landet 20 mil bort från kontoret eller i Australien, händer något akut måste man in till kontoret.

    Sedan kommer vi till det rent ekonomiska. Sjuksköterskor får arbetskläder av arbetsgivaren. Tjänstemannen måste stå för det själv. Och nej, bara för att man har ett jobb som kräver en kostym så kan man inte köpa den billigaste på Dressman, utan det är märken som Oscar Jacobson och Filippa K som är minsta standarden, helst ska det vara skräddarsytt. Bara det går på i genomsnitt 4.000kr/mån, sedan måste man ha skjorta/blus, skor, andra accessoarer som man måste ha för att se respektabel ut. Ytterligare 3-4000kr i månaden. Och nej, det går inte att jämföra med fritidskläder, ingen vill gå med kostym på en söndag så man måste köpa lediga kläder också. Sjuksköterskor har ingen möjlighet att äta lunch ute, vilket man måste göra som tjänsteman. Man kan inte sitta framför en matlåda och göra affärer, eller upprätthålla relationerna med branschkollegor.

    Och när man slår ut det så har sjuksköterskorna mer att röra sig med i månaden.


    Finns ingen arbetsgivare som kräver svindyra kostymer för tjänstemän. Kostymer från ex Dressman fungerar helt fint. Även matlåda på jobbet fungerar finfint.

    Som sjuksköterska inom bla kommunen kan man ibland (ofta beroende på vart man jobbar) få telefon på kvällen eller ledig tid som man "måste" svara på, detta blir då obetalt arbetstid. Man kan självklart skriva upp det men få gör det.

    Och det händer absolut att man köper lunch på arbetet och det är ofta man inte hinner ha sin 30 minuters långa lunch pga mycket på jobbet (avdelning, kommun etc).

    Och även sjuksköterskor kak tvingas avbryta sin semester oavsett vart man befinner sig i eller bli inbeordrad med kort varsel på ledig dag.
  • M1rella
    Anonym (TS) skrev 2016-12-06 23:09:30 följande:

    För femtioelfte gången: Jag klagar inte, det är inte mer synd om mig än någon annan. Jag är inte heller bitter på min lön.

    Jag är dock förbannat trött på att prata inför söva öron när det kommer till att förklara hur det kommer sig att jag inte kan lägga ut 150% mer än en medelinkomsttagare. Bara för att man tjänar 30.000kr mer än någon betyder inte det att jag automatiskt har 30.000kr mer att röra mig med varje månad.


    Om du tjänar 30 000 kr mer än mig i månade så har du 30 000 kr mer än mig att röra dig med per månad. Det är fakta. Sedan väljer DU själv vad du vill lägga de pengarna på. Men faktum kvarstår, du har fortfarande 30 000 kr mer än ex mig per månad.

    Dessutom innebär inte hög lön automatiskt högre utgifter.
  • M1rella
    sextiotalist skrev 2016-12-07 06:20:27 följande:

    Nej om någon tjänar 30 000 mer än dig så har personen troligen inte mer än 15000 extra. När man kommer upp i de lönerna så kommer den progressiva statliga skatten.


    För skatt har de for farande 30 000kr mer än mig...
    Anonym (TS) skrev 2016-12-07 10:44:51 följande:

    Alltså på riktigt? Jag berättar hur det är på min arbetsplats, jämför i mycket generella drag med ett annat yrke. Denna yrkeskår säger inte bara att jag har tokfel när det kommer till deras arbetsvillkor och att jag ska sluta "hävda saker om något jag inte har någon aning om", utan också att jag har helfel när det kommer till mina egna arbetsvillkor. Då har helt plötsligt det här med att man inte ska uttala sig om något man inte har erfarenhet av försvunnit helt och hållet.

    Jo, det finns arbetsgivare som kräver att man är klädd representatabelt (Det finns arbetsgivare som på riktigt sparkar folk som kommer med fel färg på skorna) och en studentkostym i taskigt snitt och i taskigt material är inte förtroendeingivande. Och om du med matlåda menar en snickers framför datorn så ja, då funkar det, men inte annars.

    Det blir bara tragikomiskt att du försöker få det till att vi har samma villkor. Du "måste" ibland svara på samtal utanför arbetstid, jag _måste_ alltid svara på både mail och telefonsamtal utanför kontorstid eftersom jag alltid har arbetstid (utan jourtillägg).

    Det blir dessutom helgalet resonemang när du skriver att du skulle kunna skriva upp den tiden du tar samtal utanför arbetstid, men inte gör det för att ingen annan gör det. Jag däremot ska gå i kläder av taskig kvalité och käka matlådor ensam på kontoret fastän absolut ingen annan gör det. Varför gäller en sak mig men absolut inte dig?


    Att klä sig representable är inte synonymt med svindyra kläder...

    Vart har jag påstått att vi går under samma vilkor? Det är två olika yrken.

    Ja, ibland kan jag välja att inte svara. Har jag däremot bakjour (händer några gånger per år) så är jag tvungen att svara men får då självklart jourtillägg.

    Om du alltid var arbetstid utan att få betalt så har du förhandlat dårligt.

    Med matlåda menar jag sjävklart man och inte "en snickers framför dator". Vilket fungerar inom de flesta yrken då de flesta arbetsgivarna tillhandahåller lunchrum.
  • M1rella
    Anonym (TS) skrev 2016-12-08 13:31:03 följande:

    Att klä sig representatabelt innebär att alltid vara snäppet bättre klädd än kunder/motparter/klienter. Har man ska träffa någon man vet går i kläder från Gina Tricot ska man klä sig i H&M, kläder från H&M, kräver kläder från MQ. Kläder från MQ kräver kläder från Filippa K osv.

    Och vi drar den trasiga skivan på repeat igen då: Det blir väldigt skevt att jämföra bruttoinkomster. Själva grejen med den höga lönen är ju att man alltid har arbetstid. Nu vet jag inte hur jourtillägg och ob- och övertidsersättningar ser ut för en sjuksköterska men du kan ju själv räkna ut hur din månadslön skulle se ut om du har jour precis hela månaden, minst 20-timmars övertid och jobbar två timmar mellan 21-23 varje kväll plus minst tre timmar på helgen.

    Snälla berätta för mig hur stor lönen skulle bli.


    Du bet tydligen i vad som menas med att man är klädd representabelt.

    Själv är har alltid klädd representable i mitt jobb och jag har absolut inga dyra närkeskläder i jobbet. Får för övrigt inte arbetskläder av arbetsgivaren.

    20 timmars övertid per månad är inte speciellt svårt att få som ssk. Dock tar jag personligen utnkycket av övertid i ledighet så min lön påverkas inte av min övertid. Värderar helt enkelt ledigt framför pengar.

    Jour hade jag aldrig fått, klarat eller ens velat jobba en hel månad.

    Du har ett jobb där det förväntas att du gör en del arbete hemma men du kompenseras också för detta genom högra grundlön.

    Men att du nu är så korkad och tar ett jobb där övertiden är bortförhandlat (mot högre grundlön) soc sedan klagar på att du gör mycket "gratis" arbete får stå helt för dig. Jag hade aldrig gjort det. Klagar inge heller på den lilla mängd "gratis" arbete jag gör i mitt jobb, eftersom jag faktiskt själv väljer att göra det.

    I mitt jobb förväntas jag inte göra något hemma och har heller inte högre grundlön. Däremot sitter jag ofta med studentbedömningar på helgen utan att få betalt eller ledig men det är för att jag inte hinner göra det i arbetstiden.
  • M1rella
    Anonym (TS) skrev 2016-12-08 16:11:45 följande:

    Så hur skulle din lön se ut om du fick övertid i pengar, om du hade jour hela månaden och ob-tillägg?

    Och vi tar det igen då. Häng med nu. Jag klagar inte på min arbetssituation, det jag är frustrerad över är att folk vägrar fatta att jag har utgifter som kommer med jobbet. Lika självklart att en receptionist måste köpa ett busskort för att kunna ta sig till jobbet, lika självklart Förväntas det av mig att behöva lägga pengar på kemtvätt osv. för att kunna göra mitt jobb. Detta är heller ingenting jag klagar över. Det som dock är förbannat enerverande är att det tas för givet att jag alltid ska visa förståelse och hänsyn till alla andra mindre lyckligt lottade. Men när jag vill ha samma förståelse tillbaka så är det som att alla blir obstinata treåringar som skriker och håller för öronen och vägrar ta in någonting.

    Kan du nu vara snäll och säga till om du inte förstår?


    Med tanke på att lön, ob etc är usla inom vården så hade lönen förmodligen ändå varit dårlig...

    Har man kostymer oavsett pm det är i jobbet eller inte så är kemtvätt självklart.

    Det du däremot inte verkar vilja förstå är att man kan se representabel ut utan att köpa svindyra märkeskläder. En arbetsgivare kräver inte att arbetstagaren ska ha svindyra märkeskläder utan att man ska vara propert klädd och se representabel ut, det kan man få till utmärkt med "vanliga" klädesmärken. Att du sedan väljer att ha kostymer etc från dyra märkeskläder är ditt egna bal.
  • M1rella
    Anonym (TS) skrev 2016-12-09 06:38:04 följande:

    Du vill alltså inte räkna ut det. För så jätteusel kommer inte lönen bli.

    Du vill heller inte förstå att olika villkor gäller på olika arbetsplatser. Att det faktiskt inte alltid och överallt kan få till det med en kostym från hm. Hur låter det inte om jag skulle säga att ingen arbetsgivare i vården kräver att personalen ska jobba utanför kontorstid?


    Jag kan inte räkna ut det då jag inte har någon koll på vad jourersättningen ligger på.

    Om arbetsgivaren kräver kostymer från dyra designmärken så får arbetsgivaren betala.

    Folk inom vården jobbar sällan kontorstider då vården har öppet dygnet runt, alla dagar on året.
  • M1rella
    Anonym (TS) skrev 2016-12-09 13:31:03 följande:

    Ja precis, de jobbar bara kontorstider. Och de får betala alla arbetskläder själva.


    Och då kan de välja vilka kläder de vill köpa samt välja att inte svara på ledig tid... Så vad är egentligen problemet?

    Jag får också betala mina arbetskläder själv och jibbar inte kontorstider.
  • M1rella
    Anonym (TS) skrev 2016-12-09 19:58:17 följande:

    Ja precis, du får dina arbetskläder av jobbet och jobbar bara på helger


    Nej. Jag får stå för mina arbetskläder själv och jobbar, dag, kväll, natt, vardag som helg.

    Hur läser du egentligen.
  • M1rella
    Anonym (TS) skrev 2016-12-10 07:54:27 följande:

    Precis lika bra som de flesta andra uppenbarligen


    Inte av dina svar att döma...
Svar på tråden Varför fattar inte folk att det är dyrt att tjäna mycket?