• Booties

    Oense om årstid för bebis

    Jag och min sambo är helt ense om att vi vill sätta igång bebisverkstaden. Däremot är vi helt oense om när?! Han bryr sig nämligen väldigt mkt om vilken årstid bebis kommer, medans jag egentligen inte tycker man ska försöka planera alls. I slutändan kommer det ta sig när det tar sig.

    Han vill vänta ca 3 månader för att inte riskera att få ett barn som föds i slutet på året pga. Isf sen födelsedag. Dessutom menar han på att ett vårbarn är perfekt för att man då slipper bylsa på med massa kläder.

    Nu till fråga; det är ju ändå jag som förhoppningsvis kommer vara gravid. Om NÅGON ska bestämma när så är det väl ändå jag? Hur får jag honom att släppa den här fixiden och förstå att vi inte bör planera sådant?

  • Svar på tråden Oense om årstid för bebis
  • Anks

    Visa honom statistik på hur lång tid det faktiskt kan ta att ens lyckas, hur tänker han kring det? Ska ni endast försöka vissa delar av året? I så fall kan det ta år att ens lyckas! (nu kanske jag är småbitter, vi har försökt i flera år med ivfer hit och dit det behöver ju inte alls var särskild svårt för er) 

    Upp till ett år är helt normalt att det kan ta för att lyckas ta sig.. Det är lite dumt att då inte försöka alla månader av året och dra ut på tiden i onödan. Det är inte såå skoj med bebisverkstaden. 

  • Bertram

    Öh, är det hans enda anledningar? Bylsa på massa kläder? Det lär ni ju få göra ändå eftersom åren går, och det är betydligt lättare att hålla en bebis varm, än att ha en bebis som blir överhettad en galet varm sommar och man knappt kan ha blöjan på dom, jag har ett höstbarn och ett vår/vinterbarn och tyckte faktiskt det var lättare med höstbebis generellt sätt, man slipper hitta dyra gravidvinterjackor till sig själv, det är lätt att bara dra på sig en klänning på sommaren när man är tjock (även om värmen kan vara lite jobbig)


    nu är ju mitt ena barn född i februari så det var ju vinterkläder i början där med, men det var en fruktansvärt varm och tidig sommar det året och det var jättejobbigt. Det bästa med att få barn i sept/okt är ju också att man hinner bli smal igen till nästa sommar :)


    och vem vet, ni kanske har jättesvårt för att bli gravida? då får man ju sexa på så gott det går och inte ha uppehåll vissa månader för att det blir "fel" årstid.


    Det enda jag kan sträcka mig till att planera är att jag aldrig skulle vilja ha december/januaribebis pga julafton och ekonomin..

  • Jasmin Karlsson

    Det där med kläder... man kommer ändå få bylsa på massa kläder. Jag har ett vårbarn och hon har ju blivit mer rörlig nu och vill gärna krypa runt och så men det går ju inte nu på vintern när man är ute... en liten bebis är lättare att lägga i en åkpåse och är ju ändå inte intresserad av att använda sina fötter och händer som på ett större barn (6 mån) måste kläs med vantar och tossor vilka är ett gissel att få på. Fast det kommer nog bli roligt att hon blir 1 år på våren och kommer kunna gå under sommaren... det finns för- och nackdelar med alla årstider.

  • Naimis

    Så om ni inte blir gravida inom spannet för en vår bebis, ska bi väntar TT år till innan ni försöker igen?

  • Hi5

    Slipper bylsa på kläder... det kommer ni att få göra nästa vinter ändå, och då är det jobbigare med en som springer iväg. Det kommer man aldrig ifrån. Tänk om det blir värmebölja? Jag har fått barn i maj, augusti och september. September var klart "bäst" av flera skäl.
    1. Värmen. Jag som nyförlöst i värmen i färjan av augusti. Amning. Svullen överallt. Tjock och ful och med ingen lust att ta klä av mig mina långärmade kläder. Fruktansvärt.
    2. Kroppen. 9 månader upp och minst tre för att komma tillbaka, om inte längre (beror på viktökning). Alltid roligare att inte känna sig som en flodhäst när det är vår-sommar.
    3. Det kravlöst myset. Man vill ändå inte åka till stranden, parken, och alla andra käcka ställen när man inte får någon sömn, är rädd för att bebisen ska bli stucken av mygg och annat skit (och känner sig skitful). Det slipper man fundera på med en höst/vinterbebis. Det är bara att stanna hemma i värmen och dricka té och njuta av nyfödingen.
    4. Vinterkläder åt dig själv. Med majbarnet var jag stor redan i december. Nya bekväma vinterskor, jacka mm fick skaffas. Och att snöra på sig skiten med stor mage och uppstötningar...Med augusti och september så var det sandaler och klänningar som gällde, oh så mycket enklare. Ett par brallor räckte långt, annars bara bekväma tights och tunikor.
    5. Nämnde jag värmen? Sömnlösa nätter, bebis som inte kan sova, mjölkstockning med kolikbarn som ska tröstas när det rinner svett från nacke och armhålor...
    Vill man gå ut med en bebis när det är kallt så räcker det med en mössa och ett täcke samt vindskydd i vagnen (lite beroende på var ni bor).
    Kör på, och låt ödet avgöra. Det blir ändå aldrig som man tänkt sig ;)

  • Linnis92

    Ja du, löjligt tänkt av honom. Du kan inte vänta tre månader för att köra på som sjutton sen då? Argumentet att inte bylsa på massa kläder på vårbarn är ju hittepå. I juni 2014 hade vi 5 grader varmt på midsommar....

  • Linnis92

    Och som andra sa, det kan ju ta tid att bli gravida! Vill han att ni ska ta en paus sen efter årsskiftet på 3-4 månader för att sen försöka få barn på "rätt sida" igen?

  • Poppy75

    Min kille var precis likadan.

    Vi väntade och när vi sen försökte så tog det ett tag innan det blev något. Bebisarna kom nästan tre månader förtidigt så hade det gått direkt hade vi fått höstbarn ändå.

    Det är svårt att planera en del saker. Jag hade bara tänkt att ha ett barn men vi fick två.

  • viseversa

    Fast jag som har barn på både vår och höst tycker vår är att föredra. Som din sambo säger så är det mindre kläder. Men också betydligt mindre smittor som florerar som är farliga för små bebisar. Men det är inte alltså man kan planera då det kan ta upp till ett år att ens bli gravid och då kanske man inte kan planera så exakt.

  • Kåtisroinen

    En sak förstår inte jag. Han vill alltså vänta i tre månader för att det  INTE ska bli ett december/januaribarn? Jag får inte riktigt ihop den matten om jag ska vara ärlig Skrikandes Man ska alltid räkna med att det tar tid att bli med barn, 6-12 månader är inte alls ovanligt! Men man måste ju ändå ha i beräkningarna att det KAN gå direkt. Och går det på första försöket och ni börjar i mars/april, ja då blir det i alla fall i mitt huvud ett december/januaribarn Flört Bättre att börja redan nu då kan jag tycka! Tro mig, som tjej är det INTE kul att behöva vänta bara för väntandets skull. Högst troligen så kommer ni få vänta tillräckligt ändå på det där plusset. Och alldeles oavsett så kommer ni älska den där ungen ofantligt mycket!!

Svar på tråden Oense om årstid för bebis