• Anonym (Mo)

    Panik över att sambon vägrar gemensamt barn

    Jag behöver mest skriva av mig tror jag. Läget är som så att jag lever med en man som har ett barn sedan tidigare. Allt funkar jättebra mellan mig och hans barn.
    Däremot känner jag sedan snart ett år tillbaka att jag så hemskt gärna skulle vilja ha ett barn, med min sambo. Han tycker att det skulle vara taskigt mot hans tidigare barn som får flytta mellan två familjer och känna att hen är den enda som flyttar på sig. Han har mycket dåligt samvete över att barnet behöver bo på två håll - då var det ändå barnets mamma som ville separera (dock efter att hans engagemang i relationen dött ut, men han var för bekväm för att inse det). 
    Han är också rädd att bli ensam med två ungar, bara för att han blev lämnad kort efter att hans tidigare barn fötts. Sååå jag tror hans beslut om inget gemensamt barn grundar sig till stor del i rädsla och dåligt samvete. 

    Jag blir så ledsen över att han agerar så här, mot mig. Är jag ego då? Borde jag oxå tänka att det blir orättvist mot hans barn? Barnets mamma har fått fler barn i sin nya relation. 

    Jag älskar honom och vill inte leva utan honom men har börjat fundera på mina alternativ. Jag kan tänka mig insemination men eg vill jag ju vara en familj med honom och hans knodd, kan nog inte tänka mig att prioritera bort eget barn dock.
    Tänk så kommer han på om 5år att han visst vill ha fler barn och lämnar mig för en yngre (jag är 35år) så står jag där utan honom, utan bonus och utan eget barn eller möjlighet att få då. 

    Kan verka så självklart vilket beslut jag ska ta, men vill så innerligt att han ska vara en del och dela det livet med mig... Känns så tröstlöst vissa dagar. Kan jag motivera honom eller är det helt kört?

  • Svar på tråden Panik över att sambon vägrar gemensamt barn
  • Anonym (Greta)

    Jag har just läst boken "Anna o Mats bor inte här längre" av Helena von Zweigbergk. Den skildrar olika perspektiv varav ett är just den skilda pappan som absolut inte vill ha ett barn till med sin nya flickvän. Rekommenderas! Jag skulle lämna honom, jag tror inte det blir bra att övertala honom. Jag skulle inte inseminera med okänd donator heller, för att jag tycker barnets rätt att veta vem pappa är och går före en vuxens önskan om barn.

    Jag skulle chansa på att hitta någon som vill ha barn.

  • Anonym (Mo)
    Anonym (Greta) skrev 2017-02-22 16:21:50 följande:

    Jag har just läst boken "Anna o Mats bor inte här längre" av Helena von Zweigbergk. Den skildrar olika perspektiv varav ett är just den skilda pappan som absolut inte vill ha ett barn till med sin nya flickvän. Rekommenderas! Jag skulle lämna honom, jag tror inte det blir bra att övertala honom. Jag skulle inte inseminera med okänd donator heller, för att jag tycker barnets rätt att veta vem pappa är och går före en vuxens önskan om barn.

    Jag skulle chansa på att hitta någon som vill ha barn.


    Tack för boktipset!

    Har du själv barn?
  • Anonym (Mo)
    Anonym (Girl next door) skrev 2017-02-22 15:38:25 följande:

    Är det verkligen uteslutet att ni fortsätter bo ihop och du inseminerar? Blir hans barn ledset kan ni ju säga att barnet har både mamma och pappa men ditt barn har bara en mamma och bor därför alltid med dig.

    Eller prata med barnet? Det kanske jättegärna vill ha syskon? Det kan förändra hans beslut.

    Att skaffa barn med en kompis/gaypar är kanske också ett alternativ för att ha någon att skaffa barn med om han inte vill. Kanske skulle det öppna hans ögon om du börjar fundera på att skaffa barn med någon annan.

    När ni har pratat, har du då lagt fram det som att du ger upp barn för all framtid för hans skull om det blir som han vill? Vill han ha det på sitt samvete? Förstår han att du bara har typ 5 år kvar på dig medan han inte behöver känna stress alls. Många män förstår inte riktigt innebörden av hur det känns.

    I värsta fall om du tvekar och inte kan bestämma dig, frys in ägg. Då får du några år extra på dig förhoppningsvis.

    Jag har skaffat barn själv i en relation men under speciella omständigheter. Det blev ganska konstigt. Vi bor ihop och har ett gemensamt barn sedan tidigare. Jag blev gravid med en annan av misstag (som ej finns i bilden) och det blev för sent att göra abort. Vi bor fortfarande ihop och får se hur det går längre fram men väldigt underlig känsla. För dig skulle det nog bli annorlunda iom att han också har ett eget barn men kanske vissa saker hade varit lika. Vara i en graviditet som inte är ens partners etc. Menar nu om du skulle inseminera.


    Tack för konkreta tankar och råd!

    Jag vet inte om det är uteslutet att fortsätta bo ihop om jag inseminerar. Jag hade absolut kunnat tänka mig det, men jag upplever min sambo som ganska fyrkantig. Han skulle utgå från att det inte skulle funka, men kanske skulle han kunna tänka sig ge det ett försök om jag skulle gissa!

    Hans barn är 4år så jag kan prata med hen, men jag är tveksam till att hennes pappa skulle påverkas av det hon säger. Hans dåliga samvete står nog i vägen.

    Har funderat på att skaffa barn med en kompis om jag finner en som skulle kunna tänka sig det upplägget. Min sambo säger mest "så kan man ju inte göra" eller "det funkar ju inte". Men om jag tog det ett steg längre kanske han skulle ändra sig, vem vet.

    Han har dåligt samvete även för mig, för att han är orsaken till att jag blir barnlös om jag väljer att vara barnlös och fortsätta tillsammans med honom. Han vet ju att jag inte har lång tid kvar, men tror knappast han förstår innebörden av hur det känns på allvar.

    Ville din partner inte ha barn då du blev gravid med en annan? Tar din partner något ansvar för ditt barn som det ser ut nu?
  • Anonym (Hmm)

    Var tacksam att du har investerat så lite tid i detta förhållande. Enklare att gå vidare och träffa någon siom VILL ha barn med Dig!

  • Anonym (Lina)

    Du får skylla dig själv om du stannar med honom trots att han inte vill ha fler barn. Det är hans beslut och det MÅSTE du respektera. Om han inte vill ha fler barn så vill han inte det. Du har valet att antingen leva med det eller gå vidare med någon annan och skaffa barn med den personen.

    Det är helt ditt eget fel om du stannar med denna man och inte får några barn. Det är ditt beslut.

  • Anonym (Greta)

    Anonym (Mo) skrev 2017-02-22 16:34:21 följande:[/quote-nick]Tack för boktipset!

    Har du själv barn?[/quote]

    Ja jag har två barn.

  • Anonym (Annan gift tyckare)
    Anonym (Suck) skrev 2017-02-22 15:28:57 följande:
    Tack! Det är nästan tragiskt hur glad jag blir när någon som du kan förstå att det inte är så hemskt att vara ensamstående. Jag har inga problem att se att det kan vara jättefint att vara två, därför känns det så hårt när mitt sätt att leva alltid pratas om som något sämre. Det är alltid ett andrahandsalternativ, något man bara kan ha om man inte fått "det bästa". Jag blir uppriktigt sårad när folk pratar om stackars ensamstående och hur duktiga vi är som klarar det och härdar ut. Jag härdar inte ut ett skit, jag älskar mitt liv.

    När folk frågar mig hur jag klarar det och säger att jag är duktig så brukar jag kontra med att säga att jag beundrar den som klarar av att ha en man och ett barn att ta hand om, att jag beundrar dem och aldrig själv skulle stå ut. Då blir de otroligt stötta och sura, det finns liksom inte någon självinsikt och att de precis dömt ut mitt livsval som något dåligt.

    Så tack, det värmer när någon enstaka för en gångs skull förstår!

    Hahaha, du ger dem verkligen svar på tal! :) 


    Jag är uppvuxen med en ensamstående mamma och vet ur ett barnperspektiv hur underbart det kan vara att ha en enda förälder, därför vore det himla konstigt för mig att anta att man "borde" vara två föräldrar.

  • Anonym (Annan gift tyckare)
    Ramborg skrev 2017-02-22 15:56:28 följande:
    Tack! Det var precis det här jag frågade efter. Intressanta aspekter som jag inte hade tänkt på förut.

    Tänk så mycket enklare det är när man säger vad man menar istället för att kalla andra tråkiga tillmälen.
    Det är verkligen alltid intressant att vända på saker. :) 
  • Anonym (Lisa)
    Anonym (Suck) skrev 2017-02-22 09:30:36 följande:

    Så himla typiskt att kvinnor som lever i förhållanden med barn blir så fruktansvärt provocerade av att man kan se fördelar i att vara ensamstående.

    Det går liksom inte att förstå att det faktiskt är det ultimata för vissa. Det räcker inte att själv vara nöjd i sitt förhållande, man måste tvunget inbilla sig att ens eget sätt att leva på skulle vara så mycket bättre. Det får mig att tro att förhållandena inte är så himla bra. Är man nöjd så kan man förstå att det finns fördelar med andras sätt att leva med, man är inte så besatt av att desperat hävda att det är värre att vara ensamstående:)

    Och till den som beundrar ensamstående. Jag beundrar dig som pallar med ett förhållande som ditt, jag hade aldrig klarat det men jag beundrar dig som står ut.


    Kan du inte nämna istället vad nackdelarna är att vara ensamstående. Du har inte nämnt någon. Och vad fördelarna med att vara två är. Jag är inte emot insemination i sig för de kvinnor som inte ser några andra alternativ. Däremot tycker jag det är att skönmåla saker genom att säga "du fixar det lätt som en plätt själv". Det kanske hon inte alls gör det vet ju inte du. För många blir det en chock hur låst man blir och hur mycket jobb det är och hur trött man blir med spädbarn. Har man inte förberett sig på det så blir det tufft. Dessutom tycker jag det är rätt anmärkningsvärt att man inte ens reflekterar över en pappas betydelse för barnet. Som att pappor är helt betydelselösa när kvinnor vill ha barn själva.
  • Poppy75

    Jag tycker att du ska gå och kolla upp dina förutsättningar för att bli gravid. Även om man aldrig kan veta säkert så kan det ge en fingervisning. Då vet du lite mer om hur bråttom du har.

    Jag tycker det är helt fel att tjata till sig ett barn. Men det är skillnad på att tjata och att prata och reda ut skälen till att man inte vill. Skillnaden ligger i om man lyssnar och respekterar sin partners förklaringar eller inte.

Svar på tråden Panik över att sambon vägrar gemensamt barn