Inlägg från: Glinda från Oz |Visa alla inlägg
  • Glinda från Oz

    Tips på påskmat

    Jag behöver tips på förrätt och efterrätt till en påskmiddag. Jag är ute i god tid. Till huvudrätt blir det lamm, potatisgratäng och myntasås, och en sallad såklart. Finns det några påskiga för- och efterrätter som passar till? Inte memma, det gillar jag inte alls.

  • Svar på tråden Tips på påskmat
  • Glinda från Oz
    Carambolan skrev 2017-03-15 06:58:28 följande:

    Med en sittande huvudrätt kanske en idé kan vara att köra på ett mindre påskbuffébord till förrätt? Lite sill, ägghalvor, gravlax, nybakade kuverbröd med vispat smör, etc.

    Till efterrätt hade jag kört något sött men fräsch. En pavlovatårta med lemoncurd eller kanske en citronmarängpaj.


    Jag har också tänkt en mindre påskbuffé till förrätt och kanske bara ha 3-4 saker. Men passar det verkligen ihop med lammet och blir det inte för mycket?
  • Glinda från Oz
    Domesticgoddess skrev 2017-03-15 15:41:01 följande:

    Plock är alltid trevligt! Ett alternativ är att servera det på tallrik så att du så att säga har koll på intaget.

    Knäckesticks med saffransgravad torsk el lax, fina snapsglas med matjessill panna cotta, liten skiva baguette med rillette på anka och en cornichon samt äggskal fyllda med ägg,- & räkröra plus kuvertbröd är vad jag ska servera till påskförrätt (också ute i god tid!). Känns festligt och gott utan att förstöra aptiten inför huvudrätten.

    Carambolans förslag på pavlova med citroncurd till efterrätt var klockrent, det tänker jag sno rakt av!


    Vi blir bara 5-6 personer så jag kommer nog ha hyfsad koll ändå. Men att lägga upp i potionsförpackningar var en riktigt bra idé, då tar inte folk för mycket.
    Carambolan skrev 2017-03-15 15:36:36 följande:

    Lite påskbufféinspirerade snittar kanske känns lättare än en hel minibuffé? Kanske krustader eller små toasts med laxröra eller sillsallad.


    Tack för tipset! ?? Det blir i alla fall pavlova med lemoncurd till efterrätt som du föreslog. Jag har aldrig gjort det förut så jag tänkte testbaka det i helgen.
  • Glinda från Oz
    MAN78 skrev 2017-03-15 23:08:38 följande:

    Är påskmiddagen på påskafton? I så fall håller jag med Carambolan om att det vore trevligt med en sill/ägg/laxbuffe


    Den blir några dagar innan med några vänner, själva påsken firar jag med min familj senare. Tack för tipset!
  • Glinda från Oz
    MAN78 skrev 2017-03-15 23:20:00 följande:

    Aha, låter bra. Vi brukar vara väldigt traditionella vid påsk. Skärtorsdag kväll lite kallskuret och vin. Långfredag hel ugnsstekt fisk, t.ex. gös. Påskafton klassisk påskbuffé med fokus på ägg givetvis. Påskdagen lammstek och på annandagen rester från de tidigare dagarna :)


    Vi är också väldigt traditionella i vår familj, vi äter inte ens lamm (det är en hyfsat ny tradition i Sverige) däremot en massa finska rätter då jag är halvfinsk. Med mina vänner skulle det vara kul att testa något halvnytt. Jah tycker jag har fått jättemycket bra tips i tråden. Det blir nog ett mini- påskbord till förrätt med några små potionsförpackade saker och pavlovatårta med citronkräm till efterrätt.
  • Glinda från Oz
    Ynvelinda skrev 2017-03-19 15:58:38 följande:

    Vi äter så gott som alltid nässlor till påsk. Små portionspajer med fetaost och småtomater kanske?


    Ynvelinda skrev 2017-03-19 16:00:26 följande:

    Och efterrätt också, ja. Jag tycker lätta, fräscha smaker hör våren till. Citronmaräng, något med mynta till kanske?


    Tack för tipset! Nässlor är ju väldigt vårigt.
Svar på tråden Tips på påskmat