Inlägg från: Meowbaby |Visa alla inlägg
  • Meowbaby

    Erfarenheter och tankar efter planerat kejsarsnitt

    Hej TS,

    Jag födde min dotter med planerat snitt och nu har jag ju inget att jämföra med men för mig var det en lugn och fin upplevelse. Kan tänka mig att det är betydligt mer dramatiskt vid akut snitt.

    Vi kom till BB på morgonen, fick info om vilken tid dagen innan. Fick byta om, svälja några tabletter och sen komma ned på operation. Ryggradsbedövningen kände jag inte ens då jag fick en bedövningsspruta innan för sticket. In med kateter (kände inte detta heller) och sedan var dottern ute på 10 min.

    Första dagen gjorde det riktigt ont, men sa till och fick extra smärtlindring intravenöst. Efter två nätter fick vi åka hem och efter en vecka kände Kahn mig hyfsat återställd (kunde promenera etc)

    Ett tips är att googla på förlossningsberättelse planerat snitt, finns massvis och de hjälpte mig att förbereda mig mentalt.

    Lycka till!!!!

  • Meowbaby
    Funderingarochförväntan skrev 2017-03-27 15:06:47 följande:

    Hej Meowbaby! Tack för tipset! Ska genast googla :) Gör så enormt mycket för psyket att bara bli matad med negativa berättelser och alla nackdelar med snitt.


    Åh för mig väger fördelarna med snitt över nackdelarna! Jag valde att göra snitt. Den överläkare som jag hade snittsamtal med "erkände" dessutom "mellan dig och mig" att snitt på många sätt är ett bättre och säkrare förlossningssätt för barnet, efter jag hade blivit beviljad snitt då såklart. Dessutom minskar risken för framfall markant. Slippa urinläckage och risken för förlossningsskador. Nä, jag tar hellre några dagar av att vara nyopererad, utan tvekan! Mitt snitt är jättefint, ett smalt ca 15 cm långt ljuslila (efter 7 mån) streck under troslinjen.
  • Meowbaby
    Funderingarochförväntan skrev 2017-03-28 12:35:04 följande:

    Ja så är det ju! :) Sen förstår jag att det finns många fördelar med en vaginal förlossning också men jag blir så trött på ensidigheten i informationen. Nu verkar ju din överläkare ha varit lite mer resonlig, tack och lov :) Man får höra och läsa om så hemska saker som folk säger till de som väljer snitt. Förstår inte hur det 2017 fortfarande inte kan få vara kvinnans val som utgångspunkt?


    Nej och det verkar inte riktigt finnas grunder för många av de nackdelar som radas upp.

    När jag förberedde mig för snittsamtal (fick hålla anförande och argumentera i 45 min) hittade jag på nätet nåt slags underlag för personer i beslutspositioner som nån överläkare på Karolinska hade skrivit. Kändes som jag hade hittat insider info då det i det materialet inte alls lät så dåligt för varken kvinna, barn eller samhälle med planerade kejsarsnitt. Jag har tyxärr inte kvar länken men borde inte vara alltför svårt att hitta om du googlar.

    Kostnadsmässigt är en okomplicerad vagial förlossning det som tar minst resurser medan en komplicerad vagnial förlossning för att inte tala om ett akut snitt är dyrare än ett planerat snitt. Har man förlossningsrädsla eller varit med om komplicerade förlossningar tidigare är ju risken rätt stor att det blir en komplicerad (och därmed dyr) förlossning ändå.

    För barnet finns det massvis av fördelar med snitt ( nackdelar också men tycker ändå att de direkta fördelarna av att slippa risk för syrebrist och andra risksituationer överväger nackdelarna)

    Jag fick ett papper där de fysiska för och nackdelarna med snitt vs förlossning radades upp och jag tar hundra ggr hellre nackdelarna med snitt (förhöjd risk för blodpropp direkt efter op, risk för infektion etc) framför urin- och analläckage och framfall.
Svar på tråden Erfarenheter och tankar efter planerat kejsarsnitt