Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Genusfråga - ska man välja själv vilket kön man tillhör?

    AniieeHär skrev 2017-03-30 23:38:07 följande:
    I princip, ja. Dock får partnern (oavsätt kön) till en nyförlöst kvinna ta ut 10 tfp-dagar, vilket jag tycker är orättvist, men det är en helt annan fråga.
    Tack för info.
    AniieeHär skrev 2017-03-30 23:38:07 följande:
    Jag hade också tänkt svara på en massa saker från din TS, men känner att jag tappat tråden. En sak som jag dock vill säga är att det känns lite som att många, även du lite grann i TS, får det där med trans (paraplybegrepp) att vara något slags sociopolitiskt ställningstagande som man bestämmer sig för över en natt och som inte spelar större roll än om man ska äta kyckling eller torsk till middag, eller om man ska rösta på Gone with the Wind eller Ben-Hur som bästa filmen över 3 timmar från före 1970. Eller ens om man ska gå in på damernas eller herrarnas. Det är liksom lite FÖR enkelt att säga att man väljer något överhuvudtaget. Den här genusdebatten har lite paralleller med den gamla homodebatten. Ffa "motståndarna" påstår att transpersoner väljer. Men det är inte mer ett val än att välja sin sexualitet. Det finns och har framför allt funnits massor av männsikor som är ska vi säga "non-conformative" som, precis som homosexuella förr, kämpat hårt för att vara som alla andra, men inte kunnat, med samma utgång, och som precis som många homosexuella förr önskat att de kunde just det - välja.

    Ok, rant over... Ungefär lika sammanhängade som en hög lösa stenkulor....
    Nej, jag inbillar mig inte att det är ett enkelt och snabbt val man gör från ena dagen till den andra, jag har full förståelse för att det är en lång och svår process. Men detta faktum kan inte helt avfärda de frågor jag ställer.
    Vi vet heller inte vart utvecklingen är på väg och jag tycker mig kunna ana tongångar från vissa håll om en strävan efter att avdramatisera detta, vilket i en förlängning inte är omöjligt kan leda till mer lättvindiga avgöranden. Som jag beskrev i fallet med skolan/förskolan att man börjar behandla barn så som att man inte längre förutsätter att de är av det kön de är födda till och ser ut att vara, utan att de helt avgör det själv. Var finns processen där? Anses processen då helt onödig, kanske rentav ett hinder? Kan vi då få effekten att ett barn på 5, 8 eller 12 år anser sig vara av det ena könet ena dagen, veckan eller månaden för att sedan relativt snabbt skifta?

    Mitt syfte med frågeställningen är inte att moralisera över människor som funderar över sin könstillhörighet utan mer av att belysa de praktiska problem som kan uppstå i livet och i interagerande med andra människor, när ens egen känsla för sin könstillhörighet inte stämmer med andras uppfattning baserat på deras bedömning av det rent fysiska. Mycket i vårt samhälle är trots allt baserat på att könstillhörigheten är tydlig och definierbar.  Till skillnad mot sexualitet kan könstillhörighet vara direkt avgörande i en mängd frågor.

    Könsneutrala omklädningsrum som komplement till herr/dam exempelvis skulle teoretiskt sett kunna lösa många av dessa problem, men även i ett sådant läge finns ingen garanti för att någon som brukar sådant omklädningsrum är bekväm att dela det med personer vars fysiska utseende ser ut att vara av motsatt kön, i synnerhet inte om det rör sig om äldre barn och ungdomar.

  • Tom Araya
    AniieeHär skrev 2017-03-30 23:41:04 följande:
    I sverige är det nog en trend att snacka om detta, ja. Däremot så har det stått X (dvs ingetdera) under "gender" i mitt andra pass i över 10 år. Där är det här i det närmaste en icke-fråga, de är helt ok med detta.
    Diskussionen blir extra intressant med ditt perspektiv.
    Är et okej att jag ställer relaterade frågor till dig personligen som "X-könad" på papperet?
  • Tom Araya
    Palestrina skrev 2017-03-31 00:31:59 följande:
    Jag tror att du överdriver den här frågan. För de flesta är könsidentiteten en ganska oproblematisk historia, de flesta känner sig som pojke eller flicka även om könsnormerna skaver ibland, och det kommer barn att fortsätta göra även om t ex personalen i förskolan tillämpar ett mer "könsneutralt" tilltal istället för att slentrianmässigt åberopa könet i alla möjliga sammanhang där det egentligen varken är nödvändigt eller särskilt relevant. Barnen kommer inte att bli osäkra över sin könsidentitet eller skifta mer eller mindre flyktigt mellan det ena och det andra, bara för att pedagoger säger "barn", "ungar" eller "vänner" istället för "killar" eller "tjejer". Däremot kommer de som faktiskt upplever inte bara att normerna skaver, utan även att deras identitet är en annan än omgivningen försöker göra den till, antagligen att uppleva sig mer inkluderade.
    Jo, jag kan hålla med dig där. Frågan är hur och om tillämpningen påverkar hur personalen (och andra som kommer i kontakt med detta) hanterar könsidentitetstvivel. Slätar man över det med att det är okej att betrakta sig själv som det andra könet istället för att ta diskussionen om förlegad syn på könsroller?


  • Tom Araya
    AniieeHär skrev 2017-03-31 00:47:54 följande:
    Jag vet att du vet att det inte är så lätt, men ibland är det svårt att inte ge sken av något, även om man inte menar det. Jag är rätt van vid och kanske lite "skadad" av diskussionen, jag har för den i många år nu, och även om alla inte menar samma saker med samma ord så är det lätt att ta till vad de flesta ändå menar och svara på det.

    Jag tycker absolut att det är viktigt med diskussionen, den bör och behöver föras, och jag försöker göra det också. Jag är bara både van vid och ganska trött på att vissa tar till metoden "hålla-för-öronen-och-ropa-la-la-la-la" när de vi, som transpersoner, har att berätta om inte passar. Att ständigt bli ifrågasatta och till och med ifråntagna våra egna verkligheter och påklistrade andras, oinsattas, version av våra egna liv blir väldigt tröttsat efter 18 år. (Shit, insåg just att jag har hållit på med detta längre än jag varit vuxen =/) Inte sagt att DU gör allt detta, men det blir lite "vad-kommer-komma-nu-försvarsställning" ibland.
    Tom Araya skrev 2017-03-31 00:20:05 följande:
    Diskussionen blir extra intressant med ditt perspektiv.
    Är et okej att jag ställer relaterade frågor till dig personligen som "X-könad" på papperet?
    Tack för att du är förstående, tillmötesgående och deltar i diskussionen.

    Jag tvivlar inte på de skäl eller övertygelse folk har som inte identifierar sig med det kön de är födda till, tvärt om, jag har stött på några som är eller har varit på väg att genomgå könskorrigering varav åtminstone en kan betraktas som vän, om än inte särskilt nära. Jag kan ju förstås inte mer än att försöka föreställa mig deras situation och kommer ändå antagligen inte i närheten av full förståelse och insikt, då jag inte själv gått i deras skor.
    Men livet i stort handlar ju inte bara om en själv utan även om hur allt runtomkring fungerar och hur människor fungerar tillsammans. Skulle jag sitta i badhusets bastu på herrarnas avdelning och det kliver in en person som visserligen har vissa maskulina drag, men även påtagligt kvinnliga attribut som bröst och vagina så kommer jag förstås att undra vad personen gör i herrbastun, oavsett personens inre övertygelse och känsla att personen är en man född i fel kropp.
    AniieeHär skrev 2017-03-31 00:47:54 följande:
    Självklart får du fråga mig vad du vill. Jag personligen verkar under devisen "Fråga vad du vill, det finns inga dumma frågor, men jag är inte SKYLDIG att svara, även om jag gärna gör det".
    Då frågar jag dig (fritt att svara såklart)...
    Är du född med ett påtagligt fysiskt och/eller biologiskt kön eller med ett svår- eller odefinierbart kön? Om ja på första alternativet, har du då genomgått sk könskorrigering?
    Om du går på en anläggning med omklädningsrum och hygienutrymmen för damer respektive herrar, vilket av dem känner du dig mest hemma i?
    Hur tror du andra där betraktar dig som att tillhöra för kön när de ser dig mer eller mindre naken?
    Om du skulle idrotta i lag, känner du dig då mer hemma i pojklag eller flicklag?
    Om det fanns könsneutrala omklädningsrum där du går och simmar, tränar el.dyl. som du nyttjar, känner du dig då bekväm att dela det med vuxna vars fysiska utseende tyder på motsatt kön till dig?

    Det finns även mycket frågor kring detta där det kan finnas konkreta och självklara svar i vissa lägen och med vissa människor medan det i andra lägen blir mer osäkert.


  • Tom Araya
    Palestrina skrev 2017-03-30 23:32:16 följande:
    Jag förstår inte vad du pratar om. Vad har bilar med saken att göra? Liknelsen håller inte, för könskategorierna är rätt så godtyckliga. Man måste förstå till fullo vad vad innebär? Ingen vet till fullo vad det innebär att vara flicka eller pojke, och bara för att man föds med en penis behöver det inte innebära att man är pojke på insidan - rent biologiskt. Ingen vet förrän man en dag upplever anledning att kontrollera. Det är det som omvärlden måste förstå och acceptera, inte tvärtom.
    Hur kan du säga att liknelsen inte håller när du uppenbarligen inte förstår den? En förenklad liknelse är att man bör veta vad man har och förstå dess innebörd innan man förkastar det till förmån för något annat.
    Ditt fel i resonemanget är att du förutsätter någon biologisk förklaring till tvivel eller ifrågasättande av sin könstillhörighet, vilket såklart inte alls alltid är fallet. Jag anser också att könskategorierna inte är godtyckliga generellt sett.
    Vad är det omvärlden ska förstå och acceptera om individen inte kan göra det?
    Vilka är dina motiv till att inga behov skulle finnas till att till fullo (eller så långt som är möjligt) förstå vad det innebär att vara pojke/man eller flicka/kvinna innan man funderar över sin könstillhörighet?
  • Tom Araya
    5by5 skrev 2017-03-31 07:45:45 följande:
    Vi kan fortfarande prata om kvinnliga och manliga könsorgan. Eller använda de namn de har. Reproduktion sker mellan en penis och en vagina och för att bli gravid krävs en livmoder. Krångligare än så är det inte!
    Och det är lika fel av Lisa att ta på Peters bröst utan lov som tvärtom!

    Varför måste en veta vilket genus någon har? Vilket nytta gör det?
    Utan genus finns inga kvinnliga och manliga könsorgan, bara könsorgan.
  • Tom Araya
    Palestrina skrev 2017-03-31 08:16:47 följande:
    Jag förstod liknelsen, men den är absurd på så många vis att jag inte orkade gå in i den. Men om jag kontrar med den här liknelsen: ifall du har en bil med en BMW-motor och en Volvokaross, har du då en Volvo eller en BMW? Jag förutsätter ingen biologisk förklaring, men jag utesluter det inte, då jag VET att det är vanligare än man tror att insida och utsida inte stämmer överens. Jag tänker bara inte förbjuda barn att fundera över sin könsidentitet oavsett vad andra, som du t ex, kanske tycker att de måste förstå först.
    En Volvo såklart, om än modifierad, eftersom identiteten sitter i karossen och inte i motorn. Blandar du för mycket komponenter kommer bilen att betraktas som något helt annat utan koppling till ursprunget.

    Ingen har talat om några förbud och det är inte vad frågan handlar om, utan hur man hanterar det och löser saker praktiskt om alla är fria att själva avgöra sin könstillhörighet oavsett vad de är födda till eller om de genomgått könskorrigering eller inte.

    Man kan ju fråga sig vad det finns för mening att fundera över kön och könsidentitet om man inte förstår vad det innebär? Borde inte förståelse vara grunden?
  • Tom Araya
    5by5 skrev 2017-03-31 13:42:49 följande:
    Det har du rätt i och därför kan kroppsdelarnas namn användas.

    Jag säger inte att det är varesig bra eller dåligt med genus. Jag försöker bara förklara att saker inte behöver vara på ett visst vis bara för att det är så nu eller har varit förut,

    Personligen är det viktigast för mig att vara öppen innför allas rätt att få vara sig själva så långt som möjligt.
    Eftersom kvinnans och mannens anatomi skiljer sig åt, inte minst då i sammanhanget viktiga fortplantningsorganen och förmågan så måste de ju benämnas på något sätt, vilket jag har svårt att se kan bli annat än beteckningar för genus.
  • Tom Araya
    5by5 skrev 2017-03-31 13:48:24 följande:
    Det viktiga är att inte förknippa det som sitter mellan benen med förväntningar på hur personen i övrigt bör betee sig.
    Det går jättebra att diskutera normer och sociala koder med barn och på så vis förklara att i vårt samhäller görs si eller så.
    Detta tycker jag är en viktig bit som jag ser en risk för att man tappar i ett sådant fall där man avgenusifierar folk och låter de själva beteckna sin könstillhörighet.
  • Tom Araya
    Palestrina skrev 2017-03-31 07:48:39 följande:
    Vad menar du med "släta över"? Barn är ofta snabba med att korrigera varandra när de gör "fel" enligt könsnormerna, men i min erfarenhet, tar man bara diskussionen, på en tillräckligt enkel nivå med dem, har de inga problem med att förstå och acceptera att pojkar och flickor kan vara och göra vad de vill, och den diskussionen tror jag att varje genusmedveten pedagog också tar. Men jag tror som sagt att frågan om könsidentitet går djupare än bara vad andra och en själv "betraktar" sig som. Och varför skulle det inte vara okej att betrakta sig själv på ett annat sätt än omvärlden gör? Jag utgår i alla fall från att barnen vet mer om sig själva, än vad jag vet om dem.

    För mig skulle det i alla fall kännas helt fel att å andra sidan stå för perspektivet att det är okej att vara hur man vill och göra vad man vill även oavsett om man är pojke eller flicka, men inte okej att känna sig eller uppleva sig själv på ett annat sätt än omvärlden vill.
    Om en person som känner sig obekväm med den könstillhörighet de är födda till bemöts med att det är okej att beteckna sig som ett annat kön, vart hittar man då motivationen till både förklara och driva utvecklingen till att pojkar och flickor på många sätt har och ska ha samma möjligheter?
    Jag säger inte att man på något sätt ska förbjuda eller hindra någon till könsidentitetsfunderingar, men fokus på problemen med jämställdhet kan tappas om det biologiska könet görs helt oväsentligt.
Svar på tråden Genusfråga - ska man välja själv vilket kön man tillhör?