Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Genusfråga - ska man välja själv vilket kön man tillhör?

    En fråga till Aniiee­Här
    Tar du illa upp om du kallas vid könsspecifikt pronomen, exempelvis honom eller henne?

  • Tom Araya
    Palestrina skrev 2017-04-04 15:37:20 följande:
    Kan det vara den här?
    www.varldenidag.se/nyheter/har-ar-hen-en-sjalvklarhet/cbblcu!4OG2oOtV6nCZUNt8RnH@Fg/

    Jag tycker inte att det låter särskilt extremt faktiskt, däremot låter det som en verksamhet som präglas av respekt för individens egenart.:

    "På "hennes" förskolor arbetar man aktivt med att ? i enligt med läroplanen ? motverka stereotypa könsroller och bemöta barnen utifrån person i stället för utifrån kön. Till exempel kallas både personal och barn för "kompisar" i stället för "tjejer och killar".
    Lotta Rajalin är van vid att ta strid för genustänket och att bemöta kritiken.
    ? Det handlar inte om att göra pojkar till flickor och tvärtom, utan om att låta alla få tillgång till helheten. Att inte höja på ögonbrynen för att en flicka är jätteintresserad av fotboll eller en pojke vill dansa balett, säger hon.
    ? Men att vi är noga med vårt förhållningssätt till barnen betyder inte att vi är ute efter att förändra dem, de är underbara precis som de är och får vara precis så flickflickiga eller pojkpojkiga som de vill. Det är en mänsklig rättighet att få vara den man har vilja och förmåga att vara."

    "Som ett led i pedagogiken finns även det könsneutrala pronomet "hen" med i verksamheten.
    ? Det är ett ord som kommer, säger Lotta Rajalin, och påpekar att "hen" dagen innan tagits in i Nationalencyklopedin.
    ? Vi använder det när det fyller en funktion eller när det tillför något ytterligare. I skrift går det dessutom fortare att skriva "hen" än att skriva "han eller hon". Personligen använder jag det när någons könstillhörighet är betydelselös eller okänd.
    Barnen har hittills inte reagerat på det nya ordet, säger hon, utan har tagit det till sig som just ett könsneutralt personligt pronomen."
    Nej, det är inte den, men upplägget verkar rätt lika.

    Jag undrar hur man tänker här...
    Vad är "pojkaktigt" respektive "flickaktigt" i en miljö där man inte definierar könen?
    Hur ska man få barnen att förstå att det är okej att vara som man vill, oavsett kön, när man tar bort könet som en del av barnens identitet?
    Det blir lite som att blå boll motsvarar pojkar, röd boll motsvarar flickor, men nu tar vi bort detta med blå boll och röd boll, istället är alla lila - i detta ska man då försöka få barnen att förstå att det finns blå bollar och röda bollar men att likheten är större än skillnaderna... kontraproduktivt enligt min mening. Risken är att de aldrig fattar att pojkar/män och flickor/kvinnor kan vara precis hur som helst utan istället flummar runt i en könslös dimma som tvärt bryts när det går upp för dem att det finns två kön.


  • Tom Araya
    Thomas Gür: Oskarpa könsgränser fäller könskvotering
    11 maj, 2014 (uppdaterad)
    Ledare kolumnister

    **I mitten av förra **månaden beslutade Högsta domstolen i Indien att en transperson inte behöver registrera sig som man eller som kvinna. Därmed legaliserade domstolen förefintligheten av ett tredje kön. Beslutet innebär att miljontals indiska transpersoner får en erkänd juridisk status.
    ...


    En uppenbar följd av erkännandet av att könstillhörighet saknar skarpa gränser, blir att könsbaserad kvotering får stryka på foten. De som förespråkat kvoteringar på grundval av kön utan att också stå för kvoteringar på basis av ras eller etnicitet, har kunnat gömma sig bakom argumentet att könsliga kategorier är lättare än bestämningar av ras eller etnicitet. Resonemangen kring transpersoner eller ett tredje kön, visar att inte heller könsbestämningar är så enkla.
    ...

    www.svd.se/oskarpa-konsgranser-faller-konskvotering
  • Tom Araya
    Palestrina skrev 2017-05-02 08:18:27 följande:
    Jag tolkar "flickaktigt" och "pojkaktigt" som det som folk generellt uppfattar som "flickaktigt" och "pojkaktigt", och det är antagligen inte beroende av den specifika miljö som den här förskolan är. Det finns såklart variationer i hur folk uppfattar det, men jag tror att det i så fall spelar större roll ifall man befinner sig på Södermalm, Östermalm, Östersund eller Malmberget.

    Jag förstår ärligt talat inte hur du läser in att man tar bort könet som en del av barnens identitet ur det här. Tror du att barnen inte vet om de är killar eller tjejer eller någonting annat bara för att personalen inte har könet i fokus?
    Nej, jag tror att det i alla fall teoretiskt sett finns en risk att barn inte vet vilket kön de själva är och vilket kön andra är om de rakt igenom fostras i en miljö där olika kön och könstillhörighet inte nämns. Det är väldigt lätt att ge barn ett androgynt utseende, så att man inte därigenom kan härleda till barnets biologiska kön, om de ens har några erfarenheter till grund för att göra sådan koppling.
  • Tom Araya
    Palestrina skrev 2017-05-17 09:39:38 följande:
    Jag tror att du kanske har en överdriven rädsla för det som verkar främmande och obekant för dig. För mig känns det helt orimligt att tänka sig att barn kan växa upp i en så väl skyddad miljö att det du beskriver skulle kunna hända. Möjligen för ett barn som hemskolas långt från civilisationen utan TV och internet, men inte för ett barn som går på förskolan, inte ens i den mest genusmedvetna enklaven på Södermalm.
    Ja, idag är det helt orimligt, i alla fall för majoriteten av barn. Men vad är syftet med att sluta benämna könstillhörighet på förskolan? Kan syftet vara att nå dit i framtiden? Finns det något syfte att argumentera för om man inte kan eller avser nå dit?


  • Tom Araya
    Palestrina skrev 2017-05-17 16:02:57 följande:
    Men det här är ju bara en väderkvarn som du slåss med. Har du några belägg för att man har slutat benämna könstillhörighet på någon förskola? För det enda jag uppfattar är att "hen" har tillkommit, som ett tillägg. "Hen" ersätter inte "han" och "hon", det ersätter "han eller hon". Det går långt över mitt förstånd att man kan uppleva det som ett hot.
    Visst har jag belägg och dessa har jag redan redogjort för.
    På de förskolor jag talat om har man sagt att könspronomen helt ska undvikas, att man kallar varandra med namn eller som barn eller som fröken/pedagog (motsv.) Förskolorna är kommunala, så jag har svårt att det bara skulle gälla vissa enskilda förskolor.
  • Tom Araya
    Anonym (Bah!) skrev 2017-06-15 10:33:01 följande:
    "Språkvården brukar avråda från denne av två skäl. För det första är e-böjningen inte könsneutral, utan sänder en signal om att referenten är av manligt kön. Detta diskuterades i Språkbloggen i måndags. För det andra är denne inte helt stilistiskt neutralt, utan ger ett lite stelare intryck. Johan Frick beskriver själv detsom ett ?äldre uttryck?. Denne känns helt enkelt inte särskilt naturligt att använda i samtal år 2012. Visst kan denne fungera i vissa lägen, men om man som skribent väljer stela uttryck kan det uppfattas som att man försöker skapa en högfärdig distans till läsaren."

    Håller med ovanstående från Svenska Dagbladets språkblog.
    Vad gör en e-ändelse maskulin?
    Henne är ett ord som används för det kvinnliga könet.
  • Tom Araya
    Palestrina skrev 2017-06-15 16:09:08 följande:
    "Henne" är ett personligt pronomen, medan "denne" är ett demonstrativt pronomen.Det är således inte e-ändelsen i sig som gör det maskulint.

    Ett demonstrativt pronomen (denne/denna) som slutar på e är dock maskulint: "denne man", "denna kvinna". Bättre i så fall att använda "denna" om du vill använda ett demonstrativt pronomen istället för ett personligt pronomen (han/hon/hen) på ett könsneutralt sätt, eftersom "denna" inte bara är feminint utan också neutralt ("denna människa").
    Tack för klargörandet! :)
  • Tom Araya
    Aftonbladet 6 december

    Vann omdiskuterat VM-silver efter könskorrigering
    SPORTBLADETmindre än 2 tim sedan

    I 35 år lystrade han till Gavin Hubbard.


    Nu heter hon Laurel Hubbard, 39 år, och en mycket omdiskuterad silvermedaljör i damernas tyngsta klass på tyngdlyftnings-VM.


    ? Det här kommer verkligen skada vår sport i längden, säger Tim Swords, som tränade vinnaren Sarah Robles, till stuff.co.nz.
    ...


    www.familjeliv.se/forum/thread/78253070-fd-man-tar-silver-i-tyngdlyftar-vm-i-damklassen
  • Tom Araya
    Meriall skrev 2017-12-07 03:35:30 följande:
    Det beror på vilken statistik/registrering man talar om och vad syftet är med denna.
    Det kan vara statistik av alla möjliga slag, där kön kan vara en parameter registreras. Det kan vara levnadsvanor, sjukdomar, kriminalitet, löner, studieresultat, olyckor e.t.c.
    Meriall skrev 2017-12-07 03:35:30 följande:
    Man kan använda privat omklädesrum så blir ingen obekväm. Detta borde även vara möjligt för alla som vill.
    Privata omklädningsrum finns ju inte alltid. Vad skulle det kosta om krav på att det alltid ska finnas och vilka ska då få använda dem?
    Meriall skrev 2017-12-07 03:35:30 följande:
    Man kan anta om inte personen säger något men bör ändra sig om personen påpekar att den vill ha annat pronomen. Vad menar du med jämställdhetsarbete?
    Jämställdhetsarbete grundar sig ju på att det finns två kön, varav i huvudsak det ena uppfattas vara förfördelat i många fall, så att förändringar måste ske, alltså skapa mer jämlikhet och jämställdhet.
    Man talar också om lika möjligheter, att de inte ska vara könsuppdelade.
    Detta är ju ett arbete och en förändring där åtgärderna är olika beroende på individers könstillhörighet.
    Hur fortsätter man ett sådant arbete om man helt skippar könstillhörighet eller låter folk själva välja könstillhörighet eller inför ett tredje kön?

    Jag funderar på om man försöker att få bort detta med att vissa beteenden, aktiviteter, sporter, utbildningar, yrken och dylika val i livet ses som mer för tjejer eller killar traditionellt sett, om man samtidigt försöker ta bort betydelsen av det biologiska könet. Kan det motverka varandra?
    Är det inte enklare att nå acceptans för att det finns två biologiska kön med vissa olikheter, men att det inte behöver styra ens livsval och att det i framtiden ses som mer självklart att exempelvis tjejer spelar hockey, åker skateboard, jobbar på bygge eller kör lastbil utan att nödvändigtvis sluta se dem som tjejer?
    Meriall skrev 2017-12-07 03:35:30 följande:
    Man kan registreras som förälder. Det finns ju ingen juridisk skillnad på mamma och pappa så varför ha en skillnad här?
    Jo, det finns juridiska skillnader. Exempelvis är det mamman som föder ett barn som ogift, som styr över vem som registreras som barnets förälder/föräldrar och därmed har vårdnaden över barnet.
    Meriall skrev 2017-12-07 03:35:30 följande:
    Förstår inte vad du menar med integritet i familjen? Men nej jag tycker det är viktigt att ge barnet en könsidentitet så det inte blir rotlöst som vuxet. Vill barnet ha en annan identitet sedan kan man byta/acceptera det men det är lättare att byta från kvinnoidentitet till man än från ingen könsidentitet till man. Man bör ha en grund och då de flesta är cis kan man väl börja så om inget motsäger detta.
    Barn/människor kan ju vid en viss ålder känna sig mindre bekväma med nakenhet, att vara lättklädd (typ underkläder enbart), dela rum eller sköta hygien tillsammans med andra av motsatt kön. I vissa fall kan även ålder på alla närvarande göra skillnad, eller släktskap/bekantskap...att exempelvis som vuxen dela med barn eller som barn dela med vuxen, men inte vara lika bekväm med att dela med en mer jämnårig av motsatt kön.
    Det här är ju situationer som uppstår inom en familj som lever tillsammans och även inom en familj bör man ju ta hänsyn till varje individs behov av personlig intigritet.






  • Tom Araya
    Meriall skrev 2017-12-07 17:57:08 följande:

    I sådan statistik kan man väl antingen strunta i kön om det inte är viktigt för forskningsfrågan eller så får man ha fler än 2 alternativ. Transman och transkvinna tex.


    Man kan anta att sådana uppgifter är viktiga för forskningsfrågan där könet är en parameter som registreras. I andra fall kan det vara ålder...
    Meriall skrev 2017-12-07 17:57:08 följande:

     Jag tycker alla borde ha privata omklädesrum som vem som helst får använda. Kanske tom ett allmänt ombytesrum för vem som helst och så en del privata. Så kan blyga byta om där och då kan ju även transpersonerna välja. Tycker det känns lite onödigt att dela upp det på kön, det är mest av vana ändå. De som verkligen inte vill byta om inför motsatta könet kan byta om privat.


    Du menar alltså att könsuppdelade gruppomklädningsrum helt kan avskaffas och ersättas med könsgemensamma gruppomklädningsrum och några få enskilda ("privata") omklädningsrum?
    Har du funderat över hur många brukare som vill använda respektive omklädningsrum vid en sådan lösning?
    Tänk om alla eller de flesta då föredrar enskilda omklädningsrum?
    Har du funderat över kostnaden?
    Meriall skrev 2017-12-07 17:57:08 följande:

    Jämställdhetsarbete borde fokusera på att alla ska ha lika möjligheter/skyldigheter oavsett kön och inte på hur många kön/det finns. Jag är emot kvotering och liknande. Kan du ge något annan exempel på när det är viktigt?


    Jo, men om man helt slutar betrakta människor efter kön i jämställdhetsarbetet så blir ju sämre villkor i samhället för kvinnor istället sämre villkor för "vissa människor", utan någon förklaring som kan hänvisas till kön.
    Meriall skrev 2017-12-07 17:57:08 följande:
    Det där är nog väldigt beroende på familj och hur de är som personer och hur familjen brukar göra. Tycker det är helt upp till familjen där och inget som myndigheter bör lägga sig i. Vissa barn vill dela rum, vissa vill inte, vissa vill bara med vissa etc. Det har nog inte så mycket att göra med kön. 
    Jovisst är det upp till familjen, men det påverkar ju hela samhället. Om kommunen exempelvis ska planera bostadsbyggande så måste man kunna räkna på behovet och hur folk bor och för vilka det är acceptabelt att dela rum och inte. De flesta familjer föredrar nog att barnen får eget rum oavsett, men finns inte möjligheten så blir personlig intigritet en fråga att ha med i bedömning om vilka som kan dela utrymmen och vilka som inte kan eller bör behöva göra det.


  • Tom Araya
    Author7 skrev 2019-01-28 21:16:29 följande:

    Jag är lite av en "pojkflicka". När jag växte upp lekte jag både med dockor och bilar. Mina föräldrar var öppna och lät mig välja själv så att säga. Fast när jag lekte med dockor då lekte jag mest "äventyrslekar" och inte familj. Ibland lekte jag princess också. 


    Jag spelade hellre fotboll med killarna på rasterna fram till högstadiet och sen pluggade jag mest och spelade dataspel. Jag är däremot inte så intresserad våld spel  utan tycker bättre om spel där man får skapa saker som Sim city eller äventyrsspel.


    jag alltid identifierat mig som en tjej. Även om jag aldrig har varit intresserad av fixa mitt utseende ex. Jag har också varit väldigt tuff och självständig. 

    Jag tycker det är viktigt att alla får möjligheten att "hitta" sig själva och jag tycker det är så fånigt att samhället har fått oss att tro att killar och tjejer kan olika saker. jag tycker därför att flickor och pojkar ska få leka med det dom tycker om när de är små och att de ska få ha samma möjligheter när de växer upp oavsett kön. Därför tror jag på en könsneutral uppväxt. 

    Däremot tycker jag det är viktigt att barnen får veta vilka kön som finns men samtidigt att det inte behöver betyda att det är något "dåligt" att vara det ena eller det andra könet. Det är också att viktigt att barnen får lära sig att killar och tjejer är olika och båda ska behandlas med respekt. 


    Jag håller med dig helt och hållet och därför ifrågasätter jag lite grand vad man sysslar med av genustrams på skolor och förskolor.

    Det är väl bättre att få barn (och föräldrar) att förstå att pojkar och flickor kan vara så mycket mer än den traditionella och stereotypiska bilden av vad pojkar, flickor, män och kvinnor är, vad de gör och vad de kan, än att barnen ska börja ifrågasätta sin könstillhörighet.
Svar på tråden Genusfråga - ska man välja själv vilket kön man tillhör?