Forum Trädgård - Hus & hem
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Vad ska man ha för gräsklippare?

  Lör 20 maj 2017 19:30 Läst 45815 gånger Totalt 39 svar
  Lör 20 maj 2017 19:30

  Vi har köpt ett hus med en tomt med ca 650 kvm gräs. Nu velar vi jättemycket kring vad vid ska ha för gräsklippare; handgräsklippare, batteridriven, bensindriven eller en robot...

  Vad har ni valt för gräsklippare, och varför? Vad ser ni för för- och nackdelar?

  Det jag tänker spontant är:

  Handgräsklippare: billig i inköp och drift, gratis motion...

  Batteridriven: miljövänligare än bensindriven men mindre kraftfull, dyrare i inköp (om man vill ha en "bra", billig i drift

  Bensindriven: kraftfullare, sämre för miljön, dyrare i drift

  Robotgräsklippare: dyrare i inköp, en del pyssel med att få till en bra slinga och i viss mån anpassa trädgården efter roboten (vi kommer även så en del gräs i sommar och då få ändra slingan lite för det), billig i drift, smidigt!, fungerar även när vi inte är hemma (dock sällan vi är borta mer än en vecka åt gången), mer tekniskt avancerad och därmed dyrare reparationer?

 • Lör 20 maj 2017 19:41 #1

  Vi har ungefär samma storlek på tomt. "Handjagare" tar väldigt lång tid. Vi hade de i början. Nu har vi en eldriven, passar perfekt för tomten, bättre för miljön än en bensindriven och går fort att klippa :)

 • Lör 20 maj 2017 19:53 #2

  Automower alla ggr. Vi har inte orken att klippa gräset 2-3 ggr i veckan under sommaren. ????

  Vi betalade för installationen av alla slingor, gick på ett ut mot rabatten på själva klipparen som de hade just då, helt klart värt det. ????

 • Lör 20 maj 2017 19:57 #3

  Köp en handklippare och använd tills gräset har etablerat sig och ni börjar tycka att det är för jobbigt, sen köper ni en robotklippare med installation!

  Om ni har handjagaren i 1-5 år, så sparar ni ju en hel del på bensin, gymkort under sommaren ; ) och liknande, så då kanske ni har fått ihop till en robot?

  Under tiden ni kör handjagare så funderar ni på hur mkt ni måste ändra i trädgården för att en robot ska funka, prata först med en återförsäljare så ni har full koll på vad som funkar och vad som är mindre bra att ha i trädgården. Blir det för mkt att göra så struntar ni i roboten...

 • Lör 20 maj 2017 20:31 #4

  När vi hade radhus (och 500 kvm tomt) hade vi elektriskt - dock med sladd. det gick bra. Det går att hålla undan sladden. Vi provade manuellt ett kort tag, vi provade att köra med bara en trimmer. Men elektriskt var mycket bättre.

  Nu bor vi i villa och har 1000 kvm tomt. Det fanns en elektrisk gräsklippare som går på batteri. Svag, liten sak - jättejobbigt om det är lite ojämnheter, rötter och annat skit. För att inte tala om för långt gräs. Och batterierna tog slut så snabbt och lång tid att ladda och en gick sönder. Det gick inte. Så vi köpte grannens gamla bensindrivna. Den har mycket mer kraft och klarar av jobbet.

  Grannen har köpt en robotgräsklippare, men han har också gjort allting nytt, helt ny gräsmatta, inga ojämnheter och den verkar köra runt jämnt. Men trots att han har planerat allt perfekt så att det passar en robot, måste han ibland klippa sidorna på annat sätt. Men, man kan ha robot, om man har perfekt form och skick på gräsmattan, inga gömda hörn, inga överraskningar.

  Så, det beror mycket på gräsmattan/tomten. Kolla vad grannarna har!

 • Lör 20 maj 2017 20:36 #5

  Vi har 2600 kvadrat och vi köpte en klippo handjagare, jäkligt bra maskin.
  Det känns inte ansträngande att klippa.

 • Lör 20 maj 2017 21:42 #6

  Tack för era svar! Men jag vet inte om ni gör det lättare för mig Det verkar ju finnas blandade åsikter om vad som egentligen är det bästa...

 • Lör 20 maj 2017 21:45 #7

  En Huskvarna robotklippare är ditt bästa val Flört

 • Lör 20 maj 2017 22:11 #8

  Robot är suveränt enligt mig. Gräsklippning är motion för en 70-åring om man inte kör handjagare på stora ytor och det är ändå inte en form jag tycker är rolig. Roboten frigör tid till annat som träning och fritid, sen den tar inte allt visst. Man får lägga 20 min på att gå med trimmern ibland, det fick jag göra när vi hade en vanlig klippare också.

  Nackdelen är väl att klövern inte kommer upp så humlorna får svårt med käk. Här har snart alla robot i området, det är grymt skönt att slippa ljudet av en klippare hos grannen. Slog ju aldrig fel att det skulle klippas precis när man satte sig till bords på altanen heller!


  Träna hårt, Ät bra, Dö ändå
 • Lör 20 maj 2017 22:52 #9

  Robot!!! Det är inte speciellt jobbigt eller komplicerat och behöver inte bli svindyrt heller längre. Vi lade slingan själva. Vi hade lite problem med att våra inte funkade så vi fick skicka tillbaka den på lagning ett par ggr (gratis) men så kan det väl bli när man köper de billiga varianterna. Efter det har det funkat!

  Om man gillar att pyssla i trädgården och inte har något emot gräsklippet är det väl bättre och billigare att skaffa en bensin/eldriven men om man drar sig för det eller har ont om tid är det ju dumt att skaffa det bara för att det känns billigare/enklare för .stunden.

 • Lör 20 maj 2017 23:44 #10

  Get. Skaffa en get.

  Fördelar: Ger gratis mjölk. Har ull på sig, ull som du kan karda, spinna och sticka sockor av till vintern. Och det lär ni behöva. Alla vet hur dyrt det är att värma upp hus och då är varma getullssockor på sin plats. Och så det viktigaste: den håller gräset kort utan alltför mycket arbete.
  nackdelar: skulle väl vara vinterförvaringen. Men ungarna blir säkert glada om den får dela rum med dem...

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll