Inlägg från: Anonym (Körkort) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Körkort)

    Körkort på receptbelagda mediciner

    Skulle inte erfarna patienter kunna få "körkort" på de mediciner som de har använt eller använder? Dvs att dom är fria att köpa de mediciner som de brukar ha eller tidigare har haft recept på?

    Äldre läkare byter tjänst eller går i pension och yngre ska ta över. Erfarna och kunniga patienter vet mer om sig själva och många gånger mer om sina mediciner än vad den nya läkaren gör. Borde det inte underlätta för systemet? Det är ju ändå brist på tider på vårdcentralerna och det tar bara upp en massa tid till diskussioner eller för patienten att bli tvungen att byta läkare igen eller att tom behöva byta vårdcentral.

    Vad tycker ni?

  • Svar på tråden Körkort på receptbelagda mediciner
  • Anonym (Körkort)
    sugarfree skrev 2017-07-13 14:04:02 följande:

    Nja, däremot kan man få flera uttag med intervall tex. Funkar bra även med starkare preparat där läkarna kan vara oroliga att det ska missbrukas då det inte går att hämta ut innan intervallet.

    Får man då 6 intervall på 2 månader behöver man bara ett besök hos läkaren per år, om allt funkar bra :) svagare grejer behöver ju inte ens vara på intervall utan bara flera uttag, men det brukar å andra sidan inte vara svårt att få en ny läkare att skriva ut heller!


    Det vore bra om det fungerade så som du beskriver. Men tyvärr så gör det inte det, utan det kan uppstå problem vid läkarbyte, så som jag beskriver i min TS.

    Jag tycker att vuxna ansvarsfulla människor också ska få vara fria och få lov att sköta sin egen medicinering efter att de provat och vet hur det funkar. En person som inte klarar att sköta sina mediciner, tex en person med beroendeproblematik får inget "körkort".
  • Anonym (Körkort)
    Anonym (H) skrev 2017-07-13 14:35:49 följande:

    Ja, för vissa mediciner skulle det funka.


    Vilka tänker du?
  • Anonym (Körkort)
    Anonym (-.-) skrev 2017-07-14 00:39:15 följande:

    Nej, det känns för osäkert. Speciellt gällande tyngre preparat. Min morfar samlade på sig tabletter under en längre tid och begick därefter självmord. En uppföljning och regelbunden kontakt med läkare hade kanske kunnat förhindra detta. Så riskerna är för stora, även om antagligen de flesta hade skött sin medicering exemplariskt.


    Det här blir ju lite av en annan debatt, men jag tycker att gamla och mycket sjuka människor ska ha rätt att få avsluta sina liv om dom vill det. Jag tycker att dessa personer sa kunna få utskrivet preparat för att på ett så smärtfritt sätt som möjligt få lämna jordelivet.

    Att din morfar har samlat på tabletter under en längre tid tyder på att han har planerat att göra ett avslut. Detta var ingen impulsiv handling. Jag tror inte att ett möte med en läkare hade gjort någon skillnad. Jag tror kanske inte att läkaren skulle fått veta något om dessa planer...

    Hade din morfar skrivit testamente eller på annat sätt förberett för er som skulle ta över efter honom?
  • Anonym (Körkort)
    Aniiee skrev 2017-07-14 00:59:31 följande:

    Alltså, nej, den tror jag inte på.  Alldeles för enkelt att kunna hämta ut hundratals tabletter morfin på det viset och... ja.... alla vet vad man kan göra med morfin.....


    Nej, kanske inte just morfin. Men andra mediciner.
  • Anonym (Körkort)
    Dumbledore skrev 2017-07-15 23:20:30 följande:

    Och nej. Det tycker jag inte. Vem ska avgöra vem som har rätt till det här "körkortet"? Och eftersom de flesta åkommor man medicinerar mot behöver kontrolleras då och då så vore det rätt illa att bara släppa medicinerna lösa utan att någon har koll på vad någon äter, hur mycket, hur ofta, hur länge och hur det påverkar kroppen.

    Däremot kanske det borde finnas ett system där ansvarig läkare får ett meddelande när man gör sista uttaget och ringer upp patienten och rådgör om fortsatt handläggning och behandling. För just Levaxin kanske det räcker med en automatisk kallelse för provtagning och därefter uppföljande telefonsamtal, om man inte själv vill träffa läkaren.


    Om det är något som behöver kollas upp, provtagning etc,  så går en erfaren och ansvarstagande person/patient och tar prover.

    Jag tycker att vuxna personer med omdöme gott skulle kunna få lite mer frihet. Man ska inte behöva fråga om lov om allt hela tiden. Dom är ju vuxna, inte barn.

    Att sköta sin sjukdom och medicinering är precis som att sköta allt annat som ska skötas i livet. Jag tänker nog faktiskt att en vuxen människa vet hur det ska skötas, och när den vuxne inte vet så är den vuxne klok nog att gå till läkaren.

    "Körkort" skulle kunna utfärdas efter tex ett par år hos specialistläkare. 
  • Anonym (Körkort)
    Jesper f skrev 2017-07-15 23:41:16 följande:
    Helt ärligt skulle jag nog snarare önska att LÄKARNA var tvungna att ta körkort om vikten att SKÖTA medicineringen för sina patienter med kroniska sjukdomar, istället för att efter otaliga undersökningar/behandlingar - flera år efteråt komma på någon helt egen idé på medicinering som patienten redan innan vet inte fungerar - för att man redan provat det, och mer därtill. Finns alldeles för många läkare som vill "visa fram fötterna" och ska gå in och pilla på medicineringar som är både ordinerade och har fungerat i åratal, för att dom inte har blekaste om vad dom egentligen pysslar med. Tycker jag skulle vara viktigare att komma tillrätta med.
    Problemet med läkarna är att dom har "körkort" dvs utbildning, men utbildningen täcker inte kunskap kring alla deras patienter. Det är precis så som du beskriver och därför vore det bättre att erfarna patienter får lov att sköta sin egen medicinering om dom vill. :)
  • Anonym (Körkort)
    Dumbledore skrev 2017-07-16 00:29:45 följande:
    Ja, den som skulle kunna få ett sådant körkort ska ju i så fall ha läkarutbildning. Alla som får receptbelagd medicin har ju en ansvarig läkare. Det är den läkaren som kommer ta smällen när den här "ansvarsfulla" patienten schabblar, kanske börjar visa tecken på demens, och använder medicinen på fel sätt. Den vuxna människan kanske inte alls är särskilt klok, kanske är hen rädd för sjukhus och struntar i att gå till läkaren trots att det behövs. Så har plötsligt den vuxna och kloka patienten livsfarligt höga nivåer av medicinen i blodet, kanske dör, och vem är det som då åtalas för vållande till annans död eller så? Jo, läkaren, som skrev ut medicinen på livslångt recept, men inte följde upp det.

    Även den klokaste av människor kan drabbas av demens, psykisk ohälsa, utmattning, allt sånt som gör det svårare att sköta sin medicinering på egen hand. Inte ens apotekarna eller läkarna får ju hämta ut medicin de inte har på recept, och de om några borde ju vara godkända för ditt "körkort" och redan ha den möjligheten.
    Jag förstår din synvinkel men jag delar inte din uppfattning. Jag tycker att trots att enstaka individer eventuellt kan drabbas av demens och psykisk ohälsa senare i livet, så är frihet att få sköta sitt eget liv under ett större antal år så otroligt mycket viktigare.

    Det finns många områden där vi kunde reglera hårdare om vi utgår från din synvinkel. Människor skulle inte få lov att uppdatera sina körkort för bilar, utan det skulle krävas en överförmyndare till alla vuxna som kontrollerade att dom fortfarande kunde köra en gång per år. Ingen skulle få lov att köpa alkohol utan recept. Gäller även socker och chips. Och cigaretter, ja dom skulle försvinna helt. Finns inget hälsofrämjande med dem, och dom drabbar dessutom inte bara den enskilde utan också andra människor som inte har valt att röka.

    Får verkligen inte läkare skriva ut recept till sig själva? Får dom skriva ut till närstående?
  • Anonym (Körkort)
    Anonym (-.-) skrev 2017-07-16 15:24:34 följande:
    Ja, det blir lite av en annan debatt, men tycker du även då att det är okej att exempelvis unga med psykisk sjukdom ska kunna avsluta sitt liv med? Min morfar var inte fysiskt sjuk, utan en alkoholiserad deprimerad man som ville hämnas på min mormor för att hon inte lät honom dricka mer eller hänga med sina otaliga älskarinnor längre. Det är en komplicerad och infekterad historia så det är inte det lättaste att kortfattat förklara.

    Medicinerna som han överdoserade var antidepressiva som han tog både för att lindra hans missbrukssug och depression. Visst var självmordet till viss del planerat, men det berodde på psykisk ohälsa och inte fysisk, så han hade kanske kunnat bli hjälpt för jag tror inte psykisk ohälsa (som depression) är helt obotbart. Frågan blir, ska psykisk ohälsa räknas som en relevant anledning att få ta sitt liv? Ska exempelvis jag då som har samma psykiska grundsjukdom som min morfar (dock inget missbruk) få ta mitt liv under en depressiv period? Jag är under 30 och min morfar tog sitt liv slutet av 50-årsåldern (samma år som jag föddes).

    Nej, han hade inte skrivit något testament eller ens självmordsbrev.

    Jag tror verkligen att vi behöver regelbunden uppföljning från läkare och att få självmedicinera känns oerhört riskfyllt. Jag såg nyligen en dokumentär om läkemedelsmissbruk i USA och där verkar det vara mycket lättare för individen att få recept utskriva och mindre kontroll på hur individerna sköter sin självmedicinering. Tydligen så är kraftiga missbruk av läkemedel vanliga där och dödsration från överdoser högre än från knark
    Om nu läkarna är så professionella som en del av er här skriver att dom är, då är dom så pass duktiga att dom utfärdar inget körkort till en person med tex borderlinediagnos och missbruksproblematik. Men då ska man också hjälpa en sådan person. Inte bara lämna den att gå hem.

    Och nej. Jag tycker att man ska hjälpa unga desperata personer med psykisk ohälsa. Det är synd att det satsas så lite pengar på psykiatrin och att så få läkare väljer att specialisera sig inom detta område.
  • Anonym (Körkort)
    Anonym (Instämmer) skrev 2017-07-16 01:10:07 följande:

    Jag vet inte hur många läkare jag haft under 15 år!! Jag har vart inskriven på öppen psyk och haft en heeeel del olika preparat, många olika benzo bla i hög dos som jag lagt av med helt på egen hand utan problem. När jag blev utskriven och var tvungen att gå till vanliga VC blev det enorma problem för att få ut Zolpidem (Stilnoc, Imovane) för mina sjuka sömnbesvär. Detta preparat är en lika allvarlig som en sockerbit för min del, men VC behandlar det som om det vore VÄRSTA KNARKET... Trots min gamla medicinlista, diagnoser och intyg så har VARENDA läkare jävlats! Jag är sååååååå trött att behöva upprepa mig för varje ny läkare.

    Så ja, oss med dokumenterade diagnoser och medicin vi haft över 10 år ska borde få ett tillstånd att bara shoppa loss på Apoteket


    Ja, precis. I ett sånt här fall så passar det med "körkort".
  • Anonym (Körkort)
    Dumbledore skrev 2017-07-16 20:09:44 följande:
    Jo, men det handlar ju om det yttersta ansvaret. En läkare är skyldig att meddela transportstyrelsen om deras patient inte är förmögen att köra bil längre till exempel, men är inte den som fattar beslutet att dra in körkortet. Ingen blir ordinerad alkohol eller chips, men man blir ordinerad mediciner. Och någon måste som sagt vara ansvarig. Det är upp till var och en om de vill ta medicinen eller ej, men gemene man kan inte avgöra lämplig dos och frekvens. Det handlar ju om att skydda patienterna från skador orsakade av felaktig medicinering. Att blanda in bilar, alkohol och socker i det här blir rätt konstigt.
    Köper man mediciner utan recept så är det individens eget ansvar, inte läkarens. Man kan göra fel och bli sjuk även med vanliga alvedon eller annat som finns att köpa receptfritt på apotek. Och jo, jag tycker att man kan jämföra med alkohol, bilkörning etc. som också kräver mognad och ansvar att hantera.

    Angående läkares ansvar så verkar det vara extremt sällan som de faktiskt får ta ansvar för sina handlingar, så det borde inte bli värre för dem med deras eventuella ansvar.

    Jag förstår din synvinkel som sagt, men har helt annan åsikt i frågan fortfarande. 
Svar på tråden Körkort på receptbelagda mediciner