Inlägg från: klyban |Visa alla inlägg
  • klyban

    Allmän tråd om matlagning

    Aniiee skrev 2017-08-05 16:33:49 följande:
    Jag vet inte varför du uppfattar mig som dryg, så det blir svårt att svara på.

    Det är väl för du inte har använt en såspåse Flört


    Jag kan meddela jag är värre, fast bara med 5år mer.
    Hade köpt mig en bea på påse, var som snabbmat när man har riktigt bråttom.
    Slutade med jag använde en av tre påsar, och 7-8år efter bästföredatumet gick ut, så tänkte jag kanske jag kommer använda den.
    Och 5 år senare, så insåg jag aldrig kommer använda en sådan någonsin mer.
    Och detta var i vevan man började få bea på burk, som faktiskt smakade en del bea.(innan var det bara den frysta ifrån Findus som smakade bea)
    Sen pimpar jag alltid upp bean på burk, då är den kusligt lik en riktig bea.
    Det är bara konsistensen som inte blir rätt då.

    Jo, ni som använder färsk dragon, sluta köp dom värdelösa krukorna.
    Och köp inlagd dragon i vinäger, är riktigt bra smak på den.
    Och vida överstiger den på kruka.


    hur många meter var det?
  • klyban
    Aniiee skrev 2017-08-06 01:38:31 följande:
    Tips från coachen. Frys INTE 2.4 kg köttfärs i ett enda stort block.....

    Hehe, kör själv ~800g plattor, kanske runt 2-3cm tjocka.
    Men man får packa väl om man ska ha det länge i frysen, då det frystorkar extra snabbt när man gör så.


    hur många meter var det?
  • klyban
    Anonym (mor) skrev 2017-08-06 19:30:39 följande:
    Pratade just med min dotter om min födelsedag nu i augusti och att mina båda döttrar med pojkvänner kommer hit till mig då och jag ska bjuda på lunch! Jag tycker det ska bli jättetrevligt MEN när jag tänker på vad jag ska laga så är det TOMT! Ingenting händer i min hjärna. Jag är usel på mat och matlagning smile4.gif Något tips på en ENKEL lunch som ändå signalerar omtanke och god vilja?

    Pulled pork, är extremt enkelt, sköter sig själv.
    Går äta med tortilla, ris eller potatis, och är modern mat och bör uppskattas.

    Min PP gör jag med cajunkryddblandning, bryner, i grytan och bottnar med lök, vitlök och morot.
    1msk vatten och 1msk äppelcidervinäger.
    Tar ca 4h i ugnen på 125grader.
    Dock måste man testa köttet om det är klart innan man tar ut det.
    Och gör med nått som en del kallar gaffeltestet.
    Som går ut på att du trycker en gaffel mitt uppe på köttbiten.
    Är det som en studsboll, så är det mer än 1h kvar.
    Är den mjuk, så är det mindre än 1h kvar.
    Och när den går i tre delar i princip, så är det klart.

    Om jag äter den som carnitas/tacos, så brukar jag reducera ned spadet(mixa löken och vitlöken, tar brot morötter) och skicka i en skvätt rödvin som även den reducerar.
    Och detta häller jag sen över det rivna köttet, jag brukar rensa bort det lilla fett som är kvar och hinnorna mellan.
    Men även göra sås och potatis blir gott.
    Se till plocka ur morötterna åtminstone, då det blir för sött annars.


    hur många meter var det?
  • klyban
    Aniiee skrev 2017-08-08 16:54:02 följande:
    Dagens tips: Lägg lite bött hushållspapper under skärbrädan så ligger den still....
    Tillägg, blöt handduk eller disktrasa, är bra också.
    hur många meter var det?
  • klyban
    Anonym (mor) skrev 2017-08-09 06:09:14 följande:
    Jag vet att matlagning är att hålla ett recept men det är ngt hos mig som saknas. Pulled pork känns som en riktig överkurs för mig, men tack för tipset. Ärligt talat så tror jag efter en del tankemöda att det bara(inte bara för mig) blir en kall vanlig kycklingsallad med ngt gott bröd till (köpebröd för jag kan inte baka heller) smile4.gif

    Vet inte vad jag ska säga nu, om jag säger det är extremt enkelt, så är det extremt enkelt.
    Så ingen överkurs överhuvudtaget.

    Du kanske blev förvillad av alla varianter du kunde göra av ett tillagningssätt.
    Så istället att du stirrar på de andra sätten också, så plocka ut en, och tänk inte på de andra.
    Jag berättar grunden igen, som är så god att det går äta upp som den är i grytan om man så vill.
    Och om du vill ha en inriktning så kan jag berätta den också, som inte är det allra minsta svårt.

    1 En hel fläskkarré bit ~1kg.
    2 Krydda med cajunkrydda(som är grillkrydda liknande, som man kan använda till allt nästan) www.matklubben.se/recept/cajun_kryddblandning_90871.html
    3 Bryn på alla sidor.
    4 I en ugnssäker gryta, eller form med folie, men först grundat med en lök i klyftor, en morot och ett gäng hela vitlöksklyftor köttet på detta.
    Även 1 msk vatten och 1 msk äppelcidervinäger, lock/folie på.
    5 125 grader i ~4-5h.
    6 Klart när karrén delar sig i tre delar med gaffel, känner man motstånd när man trycker på gaffel, så krävs lite tid till.

    Vill du ha nån av varianterna sen, så bara hojta, men detta ska inte falla på för du tror det är svårt eller besvärligt.
    Det är allt annat än svårt och besvärligt.
    Även så är det extremt icke arbetsintensivt.
    En rätt man kan slänga in i ugnen när man går till jobbet, och så är det klart när man kommer hem.
    Men 8-10h, så får man sänka tempen till ~90 grader.

    Detta är galet gott och enkelt.
    Kör man den i grillen, så blir det säkert tio gånger godare, men nu börjar det bli lite besvärligt.
    Så den kan jag förstå man skippar, och tar väldigt lång tid.
    Men fy satans vad gott det är, sjukligt gott.


    hur många meter var det?
  • klyban
    sextiotalist skrev 2017-08-11 14:36:41 följande:
    Jag kan förstå att den dragonen kan vara god att ha i bea, men jag använder färsk dragon när jag t.ex gör lax i ung, då har jag en känsla av att vinägersmaken inte riktigt fungerar.
    Så jag köper de där värdelösa krukorna och håller dem i liv så länge det gårFlört

    Aldrig testat den så, men borde gå låta den rinna av och sen skölja den lätt.
    Nu kan jag inte ditt recept, men vinägern går ju neutralisera med mini mängdsocker.

    Dock smaken på denna dragonen vida överstiger dessa dragonkrukor med mil, personligen blev jag lycklig att hitta dragon som går använda året om.


    Annars var jag mer begränsad till säsongen, vilket jag nu inte är.
    Dock finns ju det inget som slår en bra dragon som är plockad direkt ifrån växtplatsen.

    Har ett laxrecept som ska på grillen, som är galet gott(eftersom du pratade lax).



    Är enkelt, soja, lönnsirap, lök och vitlök i såsen, som penslas på laxen.
    Sen använder man en stängd grill och indirekt värme, och med rökträd.
    Jag brukar köra äpple, men andra mildare rökträ går väl bra också.
    Jag steker den dock inte som i klippet, utan har den på indirekt direkt, så får röken chans att penetrera köttet.
    Enda som kan vara trixigt har jag märkt, är vad man använder för soja, och då att alla är olika.
    Jag kör Yamasa, som är en japansk soja, som är mindre salt och går ta mer av.
    Och tror man ska hålla sig till den Japanska.
    Det funkar sen med den billiga lönnsirapen, det blir en rätt dyr rätt om man ska ta den dyr.
    Men en kombo är nog inte fel.


    hur många meter var det?
  • klyban
    sextiotalist skrev 2017-08-11 14:58:24 följande:
    Eftersom jag avskyr allt med sött i mat (honung, socker, frukt etc) så går detta med socker bort.
    Nej, jag har inte lingon till köttbullar, ingen ketchup alls, inte heller äppelmos till fläskstek.

    När jag gör lax, så gör jag det med så få kryddor som möjligt, peppar och salt, olivolja och sedan färsk dragon (massor) på

    Det blir inte sött av att balansera upp den lilla syra som ett gäng blad inlagd dragon ger.

    Lingon, du vet du kan surkoka dessa = helt utan socker?
    För inte ska man vara utan lingon till köttbullar inte Flört
    Jag personligen använder inte socker i mat där den inte fyller en funktion, tyvärr är det för många som kör "husmorstipset" och en nypa socker i allt.
    Fyller funktion är att balansera upp en syra, eller receptets beskaffenhet.

    Får 20kg ätran lax per år, så hålla sig till en laxrätt blir tråkigt Tungan ute
    Och sen är jag törstig efter nya sätt och laga mat, så är en del av processen och testa en massa.
    Och ibland dyker höjdare upp som sen får vara med på repertoaren permanent.


    Annars är lax och citronsås en favvo också.
    Där jag inte kokar laxen, utan bara kokar upp ett spad med kryddor, så smaken är vässad.
    Sen drar jag av grytan och lägger i laxen, tid, ja det beror på bit, men vi pratar om rätt kort tid.
    Då jag vill ha en kärna som är nära rå, då blir det så extremt saftig lax då.
    Sen såsen kanske är väl fet, men vem bryr sig när det är så galet gott Flört


    hur många meter var det?
  • klyban
    Aniiee skrev 2017-08-11 15:34:35 följande:
    Dagens tips (doc inte matlagning, per se):

    Glöm inte en påse lindor-kulor i lösvikt för 350 kr/kg på fönsterbrädet i solen när det är 26 grader i skuggan..... Stoppa det i kylen istället!

    Haha, blev det en klump?
    Så irriterad på sig själv man blir, när man klantar till sig :/
    Vilket man gör för ofta.


    hur många meter var det?
  • klyban
    Aniiee skrev 2017-08-11 15:57:44 följande:
    Inte riktigt, de var inslagna en och en. Men de var väldigt platta och de hade läckt choklad i hela påsen =P

    Och, ja, klantigt värre.

    Så galet tråkigt :p
    Och du skulle ha dom till nått speciellt också?
    Enda man får hoppas, är att man lär sig till nästa gång Flört


    hur många meter var det?
  • klyban
    sextiotalist skrev 2017-08-11 16:08:39 följande:
    Aha en Hallandstös :)

    Hehe, nej, varken tös eller från Halland Flört
    Men många polare därifrån, och som har tillgång till ett av de bästa fiskevatten i Sverige på lax = Ätran.


    hur många meter var det?
Svar på tråden Allmän tråd om matlagning