Inlägg från: KillBill |Visa alla inlägg
  • KillBill

    Är det etiskt försvarbart att ge livsuppehållande behandling på aborterade foster?

    Anonym (els) skrev 2017-08-15 09:21:44 följande:

    Nä tycker inte det är okey. Men när en abort sker så sent tror jag det är extremt ovanligt att det händer, orsaken till abort i så sena veckor beror ju oftast på att barnet inte är friskt.

    Man ska också tänka på att har man väl påbörjat livsuppehållande behandling kan man inte bara sluta senare. Barnet kan leva ett tag men det är inget lugnt och harmoniskt liv. Massvis med undersökningar, ingrepp och räkna även in avsaknaden av närhet. Chanserna för överlevnad minskar rejält utan en engagerad förälder.


    Ja så är det. I vecka 21 så beviljas framförallt abort när fostret pga. av allvarliga missbildningar inte bedöms som livsdugligt.


    Sedan tycker jag att sjukvården måste bli bättre på att följa besluten från socialstyrelsens rättsliga råd. Socialstyrelsen beviljar bara aborter om aborten är slutförd senast i vecka 21+6 dagar (då ett foster inte bedöms kunna överleva). Om det inom svensk sjukvård påbörjas aborter som inte är slutförda i tid så måste sjukvården se över rutinerna så att man följer socialstyrelsens beslut.


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Anonym (Gulp) skrev 2017-08-15 10:32:55 följande:

    Enl scbs statistik (tror jag det var) är det många av de sena aborterna som görs av sociala skäl. Nästan hälften om jag minns rätt. I vart fall minst 1/3

    Minns själv en tråd på fl där en kvinna gjorde abort i 22+6 pga "ingen fast bostad, det skulle inte bli bra" el liknande.


    Det är många år sedan socialstyrelsen upphörde med att bevilja aborter i vecka 22 och på den tiden socialstyrelsen beviljade så sena aborter (i början av 2 000-talet) så gjordes detta enbart när fostret var gravt missbildat och inte bedömdes livsdugligt.  Idag beviljas bara aborter som är slutförda i vecka 21+6 och i vecka 21 så är socialstyrelsen mycket restriktiv med att bevilja abort och beviljas i huvudsak av medicinska skäl.  


     


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Flash Gordon skrev 2017-08-15 11:21:34 följande:
    Ja, det stämmer.

    En stor del av de sena aborterna sker av andra skäl än att fostret skulle vara skadat.

    Lågt räknat sker ca 15-talet aborter per år (vill jag minnas) på oskadade foster efter det datum vi vet att barn har överlevt för-tidig födsel

    Finns i flera tidigare trådar på ämnet.

    Det rimliga är att sänka aborttiden så alla dessa problem försvinner med automatik.
    Kan du presentera någon AKTUELL fakta som stödjer dina påstpåenden?
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    ecover skrev 2017-08-15 13:08:38 följande:
    Hur kan det ens hända att abort sker i v. 23, med tanke på abortlagen i Sverige? Hur kan det vara så att någon läkare i Sverige som fått som uppgift att göra abort ens kommer på tanken att ge livsuppehållande behandling på aborterade foster?

    Det utförs inte aborter i vecka 23. Socialstyrelsen ger inte tillstånd till aborter som inte är slutförda i vecka 21+6. Ibland har det inträffat att en abortprocess tar längre tid än planerat och därför inte blivit färdig förrän en bit in i vecka 22 men då har läkaren brutit mot det särskilda tillstånd som krävs från socialstyrelsen för att få utföra en sen abort.


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Anonym (Gulp) skrev 2017-08-15 13:47:20 följande:

    39.1 procent till och med..förlåt, sitter med halsfluss idag och närminnet är sådär. Men jag har ju länkat till källan iaf.


    39% avser alla aborter efter vecka 18. Socialstyrelsens rättsliga råd blir mer restriktiv ju senare som aborten ska utföras och i slutet av intervallet vecka 19 - vecka 21+6  så godkänns i huvudsak aborter vid medicinska komplikationer där fostret inte bedöms som livsdugligt. 


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Anonym (Gulp) skrev 2017-08-15 13:47:20 följande:

    39.1 procent till och med..förlåt, sitter med halsfluss idag och närminnet är sådär. Men jag har ju länkat till källan iaf.


    Den statistik som du hänvisar till avser år 2014. År 2016 hade aborter som godkändes av sociala skäl efter vecka 18  sjunkit till 31,5% 


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Anonym (Schhhh) skrev 2017-08-15 14:56:39 följande:
    Man måste söka tillstånd. Och det ges enbart vid yttersta nödfall (mammans liv är i fara, missbruk etc)

    Socialstyrelsen rättsliga råd beviljar inte tillstånd för aborter som inte är avslutade vecka 21+6 dagar. Om en graviditet avslutas efter vecka 21+6 dagar så handlar det om akut risk för moderns liv och inte om sociala faktorer såsom missbruk.


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Anonym (Anonym) skrev 2017-08-15 15:57:21 följande:

    Tycker att tråden bara blir mer och mer obehaglig. Jag är 100% för abort, och tycker att läkaren som försöker rädda fostren gör helfel.
    Det man skulle kunna göra för att lösa situationen är att se till att aborterna är avslutade i vecka 21+4 eller 21+5 för att få lite marginal. Men annars tycker jag bara att det är vidrigt av läkarna att försöka rädda oönskade foster!


    Jag tycker att frågan ska överlämnas till läkare och anna medicinsk expertis. Ibland (exempelvis vid svåra missbildningar som kommer att leda till fostrets död) kan det vara motiverat med abort även efter vecka 21.
  • KillBill
    Anonym (Meja) skrev 2017-08-15 17:15:13 följande:
    Och detta vet du för att du arbetar på socialstyrelsen? För du är då inte en läkare som drar på dagarna för att aborten ska bli godkänd ;). Roligt när folk tror sig veta hur det går till i praktiken.
    Om du googlar så kommer du finna att det är Socialstyrelsens praxis sedan 2014/2015.

    Att socialstyrelsen inte godkänner aborter som inte är avslutade innan vecka 21+6 nämndes också i gårdagens aktuellt.

    Här framgår att abort efter vecka 21 bara godkänns när det är risk för moderns liv.

    www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/inrikes/fakta-det-har-galler-for-abort-i-sverige

    Att sjukvården inte alltid följer socialstyrelsens beslut är ett problem. Sker aborten efter vecka 21+6, utan tillstånd, så kan det handla om ett lagbrott och det bör då polisanmälas.
  • KillBill
    ninjamamman skrev 2017-08-15 18:42:07 följande:
    Och hur menar du att det ska gå till? Det är inget nytt att det är svårt att datera foster efter v 20. Och många som gör de allra senaste aborterna har inte upptäckt att de varit gravida innan. Att det blir fel på dagar eller till och med ngn vecka är inget konstigt. Men det är bara vi som tar hand om fostrena efteråt som med säkerhet kan säga att en del är längre gångna än v 21+6. Foster i den veckan gör inte ljud ifrån sig, gapar och sprattlar med benen. Bara för att Socialstyrelsens gräns går vid 21+6 betyder det inte att det är så det går till i verkligheten. Och såhär kommer det såklart fortsätta vara. De är inte många men de finns. Och de kommer fortsätta finnas så länge vi har en så pass hög gräns som 21+6.
    Diskussionen på aktuellt i går kväll handlade om foster där aborter hade påbörjats under v 21 men dragit ut på tiden så att man gått in i vecka 22. Jag utgår från att den läkare som berättade om detta visste vad hon talade om.

    Socialstyrelsen lämnar i huvudsak tillstånd till abort efter vecka 21 om fostret är missbildat och inte bedöms som livsdugligt. Är du emot den typen av aborter?
Svar på tråden Är det etiskt försvarbart att ge livsuppehållande behandling på aborterade foster?