Hej och grattis!
Det är svårt det där med kostråd och det finns skral evidens för mycket vad gäller gravida.
Livsmedelsverket jobbar utifrån minsta möjliga risk i sina råd. Det man vet är att det finns onyttiga saker i insjöfisk, typ dioxiner och tungmetaller och annat som kan vara skadligt för fostret i hög dos så därför rekommenderar de att man bara äter det någon enstaka gång under graviditet.
Sedan är det ingen som vet exakt när det blir skadligt, det är inte möjligt att göra studier på exakt hur mycket insjöfisk en gravid måste äta för att fostret ska ta skada, det vore helt oetiskt.
Det är precis samma sak som med alkohol för gravida. Vi vet att foster kan ta allvarlig skada av många och höga doser alkohol (finns fall med kvinnor som haft alkoholproblem under graviditet). Men ingen vet vad som är säkert och det går inte att göra studier på. Förmodligen har ett halvt glas vin någon enstaka gång ingen som helst skadlig effekt men man vet inte när det blir skadligt och rekommenderar därför nolltolerans.
Lycka till!