Statens roll i en kris
Besvärligast i tätorter blir ett flera dygn långt el-avbrott, om det inträffar vid sträng kyla. Farligt många bostadsfastigheter uppvärms med el nuförtiden. Ved-, flis- och oljevärmda centralvärmesystem kommer också att paja därför att oljebrännarna och pannornas cirkulationspumpar stannar. Rören till radiatorerna görs numera i så klena dimensioner, att självcirkulationen blir otillräcklig för att värma upp radiatorerna tillräckligt.
Ett tillräckligt stort och långvarigt el-avbrott i kombination med en riktigt rejäl köldknäpp skulle sannolikt skapa omfattande panik.
Hemma hos oss räknar vi med att sova i sovsäck framför vedspisen i vardagsrummet. Om elavbrottet blir långvarigt måste vi tappa vattnet ur centralvärmesystemet, i den mån temperaturen i somliga rum tenderar att sjunka under nollpunkten. I WC-stolarnas vattencisterner och vattenlås häller vi en rejäl portion T-röd för att förhindra sönderfrysning. Likadant gör vi med vattenlåsen under handfat, diskbänkar och badkar. Vattenkranarna öppnas sedan hydropressorn tömts.
Propparna till hydropressorn plockas ur proppcentralen. Då riskerar vi inte att vattnet sprutar ur öppna kranar om el-avbrottet skulle hävas och strömmen återkomma medan vi sover. Strömbrytarna till värmepannans el-patron, oljebrännare samt varmvattenberedare slås av. Centralvärmesystem, varmvattenberedare och tappvattenledningar ska vara fyllda innan strömmen slås på. Däremot slår vi inte av huvudströmbrytaren, för då kan vi missa när strömmen återkommer. En nätansluten radio kan stå inställd på hög volym, så att vi vaknar om strömmen skulle återkomma medan vi sover.