• Hildurrussin

    Mjölkbråk

    Hej! Jag och min sambo har haft ett bråk och undrar vem som har rätt. Min sambo tycker att mjölken ska stå i kylen men jag tycker den kan stå på bänken utanför pga platsskäl. Vem har rätt

  • Svar på tråden Mjölkbråk
  • Solstickeflickan
    Hildurrussin skrev 2018-01-18 18:16:11 följande:

    Är så tacksam för all fina svar. Nu har vi här hemma enats om att ha mjölken i kylen, om det är riktig komjölk vill säga. Dock uppkom ett nytt problem när vi kom hem från affären med en grekisk youghurt. Var fan ska den stå? Förstår om de har den i kylen i Grekland pga av klimatet, men inte samma sak här. Tacksam för svar


    Nej men den kan du utan problem ha framme! Den blir bara mer smakrik då, så det är ingen fara. Vanlig mjölk brukar jag också låta stå framme. Om den surnar för mycket gör jag bara filmjölk sav den, så är det problemet löst!
  • Mandel
    Hildurrussin skrev 2018-01-18 18:16:11 följande:

    Är så tacksam för all fina svar. Nu har vi här hemma enats om att ha mjölken i kylen, om det är riktig komjölk vill säga. Dock uppkom ett nytt problem när vi kom hem från affären med en grekisk youghurt. Var fan ska den stå? Förstår om de har den i kylen i Grekland pga av klimatet, men inte samma sak här. Tacksam för svar


    En liten hint kan vara att varor som står i en kyldisk i affären oftast ska stå i ett kylskåp hemma. Om man i är intresserad av att varan ska hålla sig till bäst före datumet osv.

    Ägg står sällan i kyldisken och de klarar sig till bäst före datumet i rumstemperatur, men om du förvarar äggen i kylen så kan de stå sig upp till 1 månad längre än bäst före datumet.
    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
  • KnasUlf

    Ja jag tror jag ändå behåller min ganska avslappnade inställning till om mjölken är kall eller inte. Vi får diskutera det en annan gång! Även om jag har vissa belägg för att det är bättre att ha den på köksbänken..

    Jaja, men det där om ägg, går det bra att frysa dem också? Jag vet att de kan hålla nästan hur länge som helst i kylen men det vore ju skönt att kunna slänga ut dem på balkongen (nu när herr/fru frost äntligen kommit) och spara lite plats i kylen.

  • SofieJ
    Mandel skrev 2018-01-18 21:07:59 följande:

    En liten hint kan vara att varor som står i en kyldisk i affären oftast ska stå i ett kylskåp hemma. Om man i är intresserad av att varan ska hålla sig till bäst före datumet osv.

    Ägg står sällan i kyldisken och de klarar sig till bäst före datumet i rumstemperatur, men om du förvarar äggen i kylen så kan de stå sig upp till 1 månad längre än bäst före datumet.


    Hahaha tänkte exakt samma, hur svårt kan det vara?

    Brukar för övrigt stå på paketet hur varan ska förvaras också. På min grekiska yoghurt står det max 8 grader. Så kallt har inte jag på köksbänken iaf.
  • Anonym (Sanna)

    De står ju mycket på packetet som bara står där för lagkrav och så. Ägg håller ju till exempel mycket längre än vad som står på packetet?

  • Vandringskänga
    Anonym (Sanna) skrev 2018-01-18 22:28:01 följande:

    De står ju mycket på packetet som bara står där för lagkrav och så. Ägg håller ju till exempel mycket längre än vad som står på packetet?


    Det stämmer om du har äggen i kylen. Det står dock inget om att det är en kylvara på paketen och alltså utgår bästföredatumet från att de står i rumstemperatur.
  • SofieJ
    Anonym (Sanna) skrev 2018-01-18 22:28:01 följande:

    De står ju mycket på packetet som bara står där för lagkrav och så. Ägg håller ju till exempel mycket längre än vad som står på packetet?


    Om man har dem i kylen ja. Förvarar man ägg i rumstemperatur så håller de ungefär så länge som det står på paketet.

    Bäst-före-datum är ju alltid en rekommendation, men det får man ju följa om man vill att varan ska vara fräsch så pass länge.

    Självklart kan man lämna mjölk framme på köksbänken, men den lär inte smaka bra lika länge som den gjort om den förvarats i kylen.
  • HasseTorekov
    SofieJ skrev 2018-01-18 22:35:13 följande:
    Om man har dem i kylen ja. Förvarar man ägg i rumstemperatur så håller de ungefär så länge som det står på paketet.

    Bäst-före-datum är ju alltid en rekommendation, men det får man ju följa om man vill att varan ska vara fräsch så pass länge.

    Självklart kan man lämna mjölk framme på köksbänken, men den lär inte smaka bra lika länge som den gjort om den förvarats i kylen.
    Jag måste säga att även om mjölken kanske inte förstörs eller blir dålig bara för att den står framme så är den ju alltid godast att dricka kall. Precis som vatten och öl. Kaffe och Te är godast varm. Oboy är gott både kallt och varmt men det är inte mycket jag gillar att dricka ljummet som ju mjölken skulle bli på köksbänken. 
  • SofieJ
    HasseTorekov skrev 2018-01-20 11:46:37 följande:

    Jag måste säga att även om mjölken kanske inte förstörs eller blir dålig bara för att den står framme så är den ju alltid godast att dricka kall. Precis som vatten och öl. Kaffe och Te är godast varm. Oboy är gott både kallt och varmt men det är inte mycket jag gillar att dricka ljummet som ju mjölken skulle bli på köksbänken. 


    Håller med till 100%, tycker till och med att det är riktigt äckligt med ljummen mjölk. Men det är ju jag det :D
  • HasseTorekov
    KnasUlf skrev 2018-01-18 22:09:13 följande:

    Ja jag tror jag ändå behåller min ganska avslappnade inställning till om mjölken är kall eller inte. Vi får diskutera det en annan gång! Även om jag har vissa belägg för att det är bättre att ha den på köksbänken..

    Jaja, men det där om ägg, går det bra att frysa dem också? Jag vet att de kan hålla nästan hur länge som helst i kylen men det vore ju skönt att kunna slänga ut dem på balkongen (nu när herr/fru frost äntligen kommit) och spara lite plats i kylen.


    Det är så mycket annan skit på balkongen bara.
Svar på tråden Mjölkbråk