Inlägg från: Anonym (Förskollärare) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Förskollärare)

    Lämnar barn på förskolan

    modsey skrev 2018-02-10 15:40:53 följande:

    Likbäl känns du välfigt dömande mot hur jag löste det...att du inte gjort på samma vis är en annan dak. Vi har förmodligen helt olika förutsättningar i livet. Olika antal barn, olika antal släktingar som inte arbetar. Mina föräldrar exempelvis dom var en stor trygghet för mina barn var i 60 års åldern och arbetade.. visst ...jag hade kunnat hyrt in privat barnvakt, men det hade verkligen inte mina barn gynnats av om de varit hemma då i stället för på förskolan där de också var trygga.


    Nej jag dömer inte dig för att du gjorde som du gjorde. Av vilken anledning tog du det så tror du? Jag måste ju få tycka vad jag vill. Så länge du följer de regler som finns så dömer jag inte. Däremot kan jag tycka att det är fel på reglerna och jag kan ifrågasätta dem som tycker dessa regler är bra.
  • Anonym (Förskollärare)
    modsey skrev 2018-02-10 16:39:08 följande:

    Jag är lite nyfiken på hur du tycker att jag...eller andra i den situationen borde lösa det i stället?

    Du skriver ovan att reglerna är korrekta gällande skilda barn. Men menar du att då det gäller familjer där en förälder dött, att det borde vara lika som vid skilsmässa eller är det rätt som nu att det inte är tillåtet att ha dem på dagis om ex mormor är barnvakt om den efterlevande är bortrest.


    Jag anser inte att de två olika situationerna är jämförbara.
  • Anonym (Förskollärare)
    Anonym (08:a) skrev 2018-02-10 16:59:13 följande:

    Varför skall en frånskild förälder särbehandlas? Borde inte de avkrävas samma ansvar som andra föräldrar?

    Även i ett förhållande kan ju parterna ha olika intressen och den ena vilja dra på älgjakt medan den andra hellre åker till solen.

    Vad blir, i praktiken, skillnaden för verksamheten och den överbelastning du påtalar om en av föräldrarna i ett sammanboende par åker på älgjakt medans den andra jobbar och barnet är på förskolan eller om en frånskild förälder åker på semester och den andra, för att använda ditt uttryck, hystar in ungen på förskolan?


    Alltså först och främst så blir det skillnad på överbelastningen om föräldrar inte utnyttjar förskolan vid semester öht så därför anser jag att regeln bör vara så för alla. Det tycker jag man ska utgå ifrån alltid. Däremot måste man göra undantag vid skilda föräldrar. De lever skilda liv och kan inte anpassa sig efter varandra. Konsekvensen om samma regler gäller där skulle ju bli att den ena föräldern kan styra den andre och det går ju inte. Därför är inte situationen jämförbar. Sen kan man tycka vad man vill om det. Att det är orättvist osv. Att tycka synd om änkan och anse att hon har mer rätt moraliskt hjälper inte. Konsekvensen hos henne blir inte samma som hos de skilda föräldrarna. Jag förstår ändå att man som änka kan behöva extra hjälp och stöd men jag anser nog inte att det är förskolans ansvar att stötta i den situationen.
  • Anonym (Förskollärare)
    modsey skrev 2018-02-10 17:05:33 följande:

    Hur är de inte jämnförbara?? Ska man värdera...tja i så fall har änkan/ änkling större rätt att lämna på dagis när hen är borta än den skilda familjen. Ett 100 % ensamstående föräldrarskap är har självklart ett större omsorgsbehov!


    Ja en ensamstående har ett större omsorgsbehov eftersom hen är själv och måste anpassa tiden efter endast hens arbetstider. Det blir längre dagar. Annars håller jag inte med. Jag anser inte att man bör värdera vem det är mest synd om och ge den mer rätt.
  • Anonym (Förskollärare)
    modsey skrev 2018-02-10 18:07:54 följande:

    Fast det är ju precis vad lagen gör. Ger den skilde mer rätt än den helt ensamstående


    Nej så ser jag det inte.
  • Anonym (Förskollärare)
    modsey skrev 2018-02-10 21:13:40 följande:

    Tror jag det. Du har aldrig varit i närheten och saknar uppenbarligen inlevelseförmåga och empati.

    Tack gode gud att du inte var pedagog till mina barn !


    Nu gör du onödiga påhopp. Bara för att jag har andra åsikter för vad förskolan skall användas till så saknar jag inte inlevelseförmåga och empati. Dessutom har mina personliga åsikter inget med mitt agerande som pedagog att göra.
  • Anonym (Förskollärare)
    modsey skrev 2018-02-10 21:33:40 följande:

    Jag har bata väldigt svårt att förstå hur du kan tycka att en skild familj kan ha rätt till detta men inte någon som är ensamstående på riktigt. Jisses se till att få det att fungera med barnen trots att ni är skilda, samarbeta för barnens skull ! HUR kan DET vara förskolans uppgift att lösa! Är det vad förskolan är till för. Lös problemet själva i så fall


    Fast även om föräldrarna samarbetar så blir man ju styrd av en annan människa. Det skulle aldrig fungera. Du tycks inte förstå problemet. Vi får nog agree to disagree här.
  • Anonym (Förskollärare)
    Anonym (08:a) skrev 2018-02-11 01:08:16 följande:

    Hur blir det skillnad för överbelastningen? Om föräldern väljer att åka en vecka på hösten när barnet går på förskola och den föräldern sedan jobbar en sommarvecka när barnet är ledig tillsammans med den andra föräldern, eller om föräldrarna båda är lediga den höstveckan och barnet sedan får gå en vecka extra på sommaren (och personalen då inte får ledigt de veckor som de vill vara lediga med sina familjer)?

    Varför skall förskolan anpassa sig efter att två vuxna människor inte kan kommunicera med varandra? De frånskilda föräldrarna valde ju att bli föräldrar tillsammans så då får de väl bita i det sura äpplet och vara lediga med barnet när den andre drar iväg på semester. Varför skulle de som inte klarar av att samarbeta ha en högre prioritet i dina ögon än att en änka/änkling får stöttning? Det frånskilda paret kan ju faktiskt steppa upp och skärpa till sig medan den som förlorat sin partner och barnets andra förälder ju verkligen har tuffare förutsättningar.

    Och även det sammanboende paret kan ju ha olika åsikter. Den ena vill jaga älg på hösten och den andra vill ha fem sammanhängande semesterveckor på stranden med barnen under sommaren. Även där blir de ju styrda av den andre om då den första framhärdar i att åka och jaga och den andra tvingas vara ledig en vecka i regn och snålblåst.

    Det vore helt enkelt mer trovärdigt om du faktiskt ansåg att alla skulle behandlas lika och att ingen skulle ha rätten till barnomsorg när en förälder har semester än att ge frikort till vissa och gå hårt åt andra.


    Jösses jag tycks inte nå fram alls till dig. Du får fundera ett varv till på vad jag menar. Allt handlar inte bara om rättigheter och rättvisa. Du är helt insnöad på det. Om du släpper det kanske du kan se klarare på saken.
  • Anonym (Förskollärare)
    Anonym (08:a) skrev 2018-02-11 01:25:47 följande:

    Så du kan alltså inte svara på hur verksamheten blir mer överbelastad om barnet är ledig en vecka på hösten än en av sommarveckorna då personalen vill ha ledigt (och på sant FL maner startar trådar om hemska föräldrar som inte ger sina barn långa sommarlov)?

    Nej, om du skulle sluta med barnpassningen och börja jobba med pedagogisk verksamhet skulle du kanske se det som de engagerade pedagoger jag mött ser: att deras verksamhets värde inte devalveras för att något barn någon gång går på förskolan trots att föräldern inte är på jobbet.

    Du verkar dock mer intresserad av att ha så få barn i verksamheten som möjligt så att du får lite slappare på jobbet och då förstår jag att någon som säger att förskolans verksamhet är viktig upplevs som ett hot mot dina lugna dagar.


    Jag svarar på hur jag anser att reglerna ska formuleras så det ska bli en fungerande verksamhet. Om barnen är lediga på hösten eller på sommaren rör mig inte i ryggen. Lägg av med dina fåniga påhopp för övrigt. Det låter som du är desperat och utan argument och dessutom helt oförstående. Upprepar. Läs ett varv till eller acceptera att människor har olika åsikter.
  • Anonym (Förskollärare)
    Anonym (08:a) skrev 2018-02-11 01:52:40 följande:

    Nej, du har skrivit att barn till sammanboende föräldrar som är på förskola när en förälder har semester ökar på belastningen på verksamheten och då borde du ju kunna förklara hur belastningen blir högre om barnet är på förskolan trots att en förälder åkt iväg på semester en höstvecka än om barnet måste gå på förskolan i juli för att båda föräldrarna var lediga den där höstveckan.

    Det är du själv som skriver att vad du och andra pedagoger gör är barnpassning, inte jag.

    Och att du uppmanar mig att läsa igen är ju ingen ide eftersom du inte svarat på de frågor jag ställt.


    Suck. Jag fattar inte ens varför jag bemödar mig att svara egentligen. Nej jag har inte skrivit att just barn till sammanboende föräldrar som är på förskola när en förälder har semester ökar belastningen. Jag säger att alla som utnyttjar förskolan vid semester ökar belastningen. Det säger väl sig självt?

    Nej vi pedagoger i förskolan ägnar oss inte åt barnpassning och det har jag inte skrivit någonstans. Däremot har jag sagt att föräldrar utnyttjar oss som barnpassning. Varför är det så svårt att få in vad jag menar med det??

    Jag har svarat precis på dina frågor men du förstår inte.
Svar på tråden Lämnar barn på förskolan