Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Min fru är extremt elak

    Hoppas det är okej om jag som kvinna också svarar.
    Det där är en jobbig tid och då är det bra om man är extra försiktig för att inte relationen ska gå åt skogen. Det låter inte alls bra att hon säger elaka saker. Men jag får ingen klar bild. Vad säger hon? Det är ganska viktigt att veta vad hon bråkar om, annars är det svårt att ge råd. 

    Jag fick ett bra tips en gång av en lärare i skolan och det har funkat för mig: 
    Prata alltid i jag-budskap, inte i du-budskap. Dvs. säg inte "du gör..." utan säg istället "jag känner mig..... (när du gör)...."  Och säg aldrig "du gör aldrig...." eller "du gör alltid..." Det är grova överdrifter - ingen gör ju aldrig eller alltid så - och folk blir förbannade. Tolka inte vad hon säger, utan omformulera och fråga om du har förstått rätt. Och inga direkta anklagelser, bara tala om varför du känner sig och så, varför det stör dig, varför det inte fungerar så här.....

    Missförstå mig inte nu - det verkar ju som om framför allt HON borde tänka på dessa saker, hur man kommunicerar bra. Så jag menar inte att bara du behöver veta sånt, absolut inte. Men kanske kan ni i en lugn stund prata om det och komma överens om att ni båda ska kommunicera på ett bra sätt i fortsättningen? Om hon inte vill det eller om hon glömmer bort det regelbundet, kan du också prova att du fortsätter så, envist och lite övertydligt. Du kan också avbryta det hela genom att säga "jag pratar med dig när du har lugnat ner dig." Så gjorde jag med mitt ex när vi låg i skilsmässa. Och även lite innan. Det funkar t.o.m. om någon inte riktigt samarbetar.

Svar på tråden Min fru är extremt elak