• Anonym (Calle­)
    Äldre 21 Feb 10:08
    13226 visningar
    126 svar
    126
    13226

    Moral kring otrohet

    Jag har haft en intressant diskussion med en närstående angående "låg" och "hög" moral. Enl min närstående så kan man inte värdera saker, handlingar, beteenden och gradera dem med låg eller hög moral utan man lever enligt sin egen moral som ingen annan kan döma.
    Jag håller inte riktigt med och tog då exemplet om jag har sex med en person som jag vet lever i en relation, har inte jag väldigt dålig/låg moral då, som faktiskt bidrar till att en annan person är otrogen?
    Den närstående jag diskuterade detta med tyckte att alla är ansvariga för sina egna handlingar, och att man inte har dålig eller låg moral om man har sex med en "upptagen" person, utan den upptagne får själv stå för det. Så långt kan jag hålla med att man är ansvarig för sina egna handlingar, men jag är av uppfattningen att om man själv bidrar till att en person är otrogen så HAR man låg/dålig moral. Där gick vi i klinch så att säga och kom inte längre. Vad tycker expertisen på Familjeliv? Finns det någon av oss som har rätt/fel, eller är jag ute och cyklar?
    Till historien hör att den närstående vid några tillfällen för något år sen hade en historia med en upptagen man, och ser sig själv inte som någon syndare i den historien, utan att den upptagne mannen helt och hållet får ta ansvar för sin relation och att hon inte hade någon skuld, eller gjorde något fel. 
  • Svar på tråden Moral kring otrohet
  • Anonym (Calle­) Trådstartaren
    Äldre 21 Feb 13:34
    #5
    Anonym (man) skrev 2018-02-21 13:24:16 följande:

    Svaret är enkelt. Din kompis är en obildad idiot

    Moral (av latinets adjektiv moralis, "det som rör sederna") är en kvalitativ egenskap i en handling, ett beteende eller hos en person att följa de etiska normerna, att följa god sed. Det kan också betyda förståelsen inför vad som är rätt och fel.[1] Med moral kan också avses regler och principer för handling som människor anser att det är deras plikt att leva efter.[2] Sådana regler och principer studeras särskilt i etiken.

    sv.wikipedia.org/wiki/Moral

    En SED är något som många människor gör inte något som var och en gör. NORM är något som sätt av majoriteten inte av varje enskild individ. Att smeta in sig i yoghurt och sjunga nationalsången med en dammvippa i röven blir inte norm eller sed bara för ett EN individ gillar det.


    Jag håller med om att resonemanget hos "min kompis" är en aning befängt, men nu är ju ditt exempel med dammvippan inte särskilt relevant då det - mig veterligen - inte är så vanligt förekommande sysselsättning. Däremot att vara otrogen, eller att bidra till att någon annan är det, är tyvärr desto vanligare. 


    Sen att ordet moral kommer från latinet och vad det ursprungligen betyder känns också ganska ointressant. Jag vill veta vad vanligt folk anser och tycker om just den här typen av handlande eller "friskrivning" från sin egen skuld, när man tycker att man "går helt fri" för att man själv är singel, men bidrar till att någon annan är otrogen. 

  • Anonym (Calle­) Trådstartaren
    Äldre 21 Feb 13:43
    #7
    Anonym (Cecilia) skrev 2018-02-21 10:20:40 följande:

    Jag tycker att det är den som är i en relation som gör fel. Men alla situationer är olika så jag dömer ingen. Men om personen som vänstrar med den upptagna personen exempelvis är vän med den bedragna partnern, skulle jag säga att den personen också begår ett svek. Sen kan man kalla det omoral eller något annat. Men det handlar om att ta hänsyn till andra människors känslor.


    Varför gör den som bidrar till otroheten inte fel? Och varför skulle det vara värre om man känner den bedragna partnern? Man behandlar väl andra som man själv vill bli behandlad, oavsett om man känner personen - i det här fallet den bedragna partnern - eller inte? Eller hur tänker du? 
  • Anonym (Calle­) Trådstartaren
    Äldre 21 Feb 13:53
    #9
    Anonym (man) skrev 2018-02-21 13:47:39 följande:
    Länken och texten var för att fastställa att din "kompis" påstående om att var och en kan sätta sin egen moral och att alla andra måste respektera det är befängt.

    VARFÖR folk resonerar som han gör är också ganska enkelt att förstå... det handlar om egoism. Att behöva tänka på vad man utsätter andra för är ju lite jobbigt och begränsande. För tänk vad befriade det skulle vara om man helt enkelt skulle bara kunna skita i vad man utsätter andra för och göra precis som man vill OCH slippa få skit för det från andra och sitt eget samvete. Vilken fantastisk värld det skulle vara om vi alla var empatistörda narcissister som bara kunde tänka på oss själva... eller?

    Så vad vissa bekväma personer gör är att de helt enkelt försöker skriva om spelreglerna (normen) så att de kan anpassa dem efter eget behov lite som det passar dem för stunden. JAG ska givetvis kunna dra över vem jag vill när jag vill och ingen ska kunna döma mig ty jag agerar efter min alldeles egna hemmasnickrade moral som ingen har rätt att ifrågasätta.... MEN... det ska bara gälla mig. Alla andra ska agera strikt supermoraliskt mot mig och ta hänsyn till mig och mina känslor. Det är bara jag som får skita i andra. 

    Ja otrohet är vanligt förekommande för att det helt enkelt finns väldigt många egoistiska människor. Men man kan ju fråga sig hur många av dessa egoister är ok med att deras partner gör likadant mot dem?
    Jag håller helt med dig!
  • Anonym (Calle­) Trådstartaren
    Äldre 21 Feb 13:57
    #11
    Anonym (Cecilia) skrev 2018-02-21 13:55:04 följande:

    Jag tänker ur den bedragnas perspektiv. För mig hade det varit värre om jag blivit bedragen med en vän till mig. För då hade jag blivit sviken av två personer. Dubbel olycka. Dels min kille och min vän. Jag förväntar mig inte lika stor hänsyn av en person jag inte känner, som kanske dessutom fått höra massa lögner om mig eller vår relation av den otrogna partnern. Att min partner är otrogen med någon jag inte känner, lägger jag ingen skuld på henne, annars hade han väl bara gått till någon annan. Otrohetsbeteendet sitter ju i honom. Men jag kan tycka det är både hedersvärt och klokt att inte ligga med en otrogen kille. Men blir man kär, och tror att de ska göra slut, så kan jag förstå att det kan bli så, så ingen skuld på den andra personen.


    Tack! Då förstår jag hur du menar och känner. Bra förtydligande! 
  • Anonym (Calle­) Trådstartaren
    Äldre 21 Feb 14:59
    #18
    +1
    Anonym (man) skrev 2018-02-21 14:47:35 följande:
    Ja det är sorgligt hur extremt narcissistiskt samhället blivit. Ok att det alltid funnits egoister som medvetet skiter i andra. Men jag tycker mig se en tendens till att egoism har blivit så accepterat och en del av vardagen att folk inte ens längre kan skilja på rätt och fel, på riktigt...dåliga ursäkter, toma floskler har blivit standard.

    Jag vet inte vad som är värst, människor som medvetet jävlas med andra, eller människor om jävlas med andra och verkligen tror att de inte gör något fel. Det senare tycker jag tyder på betydligt grövre problem än det första.

    Det är väl rent allmänt så att samhället och utvecklingen starkt har förändrats, och vissa har inte förmåga att "motstå" utvecklingen. Det är enkelt att registrera sig på dejtingsidor eller en otrohetssajt, även om man har en relation. Vad har man att förlora liksom? Särskilt om man saknar empati eller den moraliska kompassen har slagit slint. Vi som växte upp med Hylands Hörna och professor Balthazar hade inte såna möjligheter. Dagens kids växer upp med Paradise Hotel och kan surfa in på pornhub och få reda på allt som är värt att veta om relationer.... Det finns inga ideal eller någon stolthet hos folk idag om man ska generalisera kraftigt. Det är ganska lätt att förstå då att den stora massan lätt kan navigera fel i t ex vad moral, respekt och empati är för något, även om man tycker att ALLA borde ha fått med sig det i sin uppfostran och syn på sig själv och andra. 


     


    Det är tragiskt! 

  • Anonym (Calle­) Trådstartaren
    Äldre 22 Feb 13:35
    #77

    Man kan konstatera att ämnet/företeelsen väcker mycket tankar, åsikter och heta känslor, och det finns en stor spridning på tycket kring detta. Och givetvis har tråden kommit in på olika sidospår också, vilket förstås är lätt hänt. 


    Den ursprungliga frågan var ju specifikt om man har låg/dålig moral om man bidrar till någon annans otrohet, när man har vetskap om att den otrogne är upptagen, oavsett skälen till att den otrogne begår sin otrohet. Givetvis kan rösterna och de som skriver här inte ge något "facit" och av alla de som har varit inne och läst i tråden är det säkert bara ett fåtal som säger vad de tänker och tycker om det hela. 


     


    Av de endast 22 st som har svarat tycker 50% att den som bidrar till otrohet begår ett fel, men inte lika mycket som den som är otrogen.


     


    Mer skrämmande men inte så förvånande är att hela 32% av de som har svarat tycker inte att den som bidrar till otroheten begår något fel alls. Bara den otrogne. 


     


    Återstående 18% tycker att båda har lika stor "skuld" i det som har hänt. 


    Intressant! 

  • Anonym (Calle­) Trådstartaren
    Äldre 27 Feb 15:44
    Physalis skrev 2018-02-27 14:08:04 följande:
    Jag håller med dig och jag själv skulle heller aldrig medvetet delta i någon annans otrohet.

    Jag skrev lite mer ingående i ett tidigare inlägg om vad jag menar kan vara förmildrande omständigheter för medhjälparen, om du är intresserad av mitt sätt att se det.
    Jag tycker inte att det någon gång finns några förmildrande omständigheter! Hittar inte att du har skrivit några såna? Inte i den här tråden? Annan tråd? Och jag tycker att den som är "medhjälpare" är minst lika omoraliskt som den som är otrogen mot sin partner. Självklart är utgångsläget att medhjälparen har kunskap om att den hen har sex med är upptagen/i en relation. Är medhjälparen lurad att den otrogne är "ledig" är det ju en annan problematik och då kan inte medhjälparen lastas. 
  • Anonym (Calle­) Trådstartaren
    Thu 23 May 2019 15:16

    Jag tycker att den här tråden behöver blåsas liv i på nytt. Moral kring otrohet kan vi diskutera i oändlighet. Tyck till vad ni anser! 

  • Anonym (Calle­) Trådstartaren
    Thu 23 May 2019 15:56
    Anonym (KatarinaK) skrev 2019-05-23 15:41:26 följande:
    Ja och det är väl bra att diskutera och utbyta erfarenheter med varandra. Man kommer aldrig fram till nåt vettigt om moralen. Den tappar man ju när man är otrogen länge. Man kan ju inte berätta för någon som man känner. Då blir det ju här på familjeliv
    Bra! Så vad tycker du om ursprungsfrågeställningen. Den som är med och "bidrar" till någon annans otrohet, är den personen omoralisk? 
Svar på tråden Moral kring otrohet