Inlägg från: Anonym (Cecilia) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Cecilia)

    Moral kring otrohet

    Jag tycker att det är den som är i en relation som gör fel. Men alla situationer är olika så jag dömer ingen. Men om personen som vänstrar med den upptagna personen exempelvis är vän med den bedragna partnern, skulle jag säga att den personen också begår ett svek. Sen kan man kalla det omoral eller något annat. Men det handlar om att ta hänsyn till andra människors känslor.

  • Anonym (Cecilia)

    Jag tänker ur den bedragnas perspektiv. För mig hade det varit värre om jag blivit bedragen med en vän till mig. För då hade jag blivit sviken av två personer. Dubbel olycka. Dels min kille och min vän. Jag förväntar mig inte lika stor hänsyn av en person jag inte känner, som kanske dessutom fått höra massa lögner om mig eller vår relation av den otrogna partnern. Att min partner är otrogen med någon jag inte känner, lägger jag ingen skuld på henne, annars hade han väl bara gått till någon annan. Otrohetsbeteendet sitter ju i honom. Men jag kan tycka det är både hedersvärt och klokt att inte ligga med en otrogen kille. Men blir man kär, och tror att de ska göra slut, så kan jag förstå att det kan bli så, så ingen skuld på den andra personen.

  • Anonym (Cecilia)
    Anonym (man) skrev 2018-02-21 14:11:03 följande:

    Snacka om att blanda ihop alla begrepp i en enda stor smet.

    1) Bara för att något är värre än det andra så betyder det inte att det ena är rätt ur ett moraliskt perspektiv. Att slå någon med en pinne blir inte rätt bara för att det hade varit värre med en yxa. Givetvis är det värre att bli sviken av två personer istället för en, men det gör väl inte att svika eller medverka i att svika någon rätt?

    2) Om något är hedersvärt och klokt så är det ju moraliskt korrekt. Vad blir då motsatsen till det?

    3) Det är våra handlingar som definierar oss inte våra känslor. Alltså är det våra handlingar vi bedöms efter inte våra känslor. Det spelar ingen som helst roll om man är kär eller bara lite småkåt, det ger en fortfarande inte rätt att svika, såra och förnedra andra. Ilska är också en känsla men bara för att man blir arg så betyder det väl inte att man kan gå lös på folk hur man vill?


    Jag håller inte med. Jag tycker inte det är självs "ligget" som är det värsta. Skulle tycka det var precis lika illa om min killa hade raggat på och velat ligga med en tjej som sa "nej tack, du är upptagen".

    jag tycker inte att den andre personen bidrar till sveket. Skulden ligger helt hos den otrogne, och inte om denne får napp eller inte.
  • Anonym (Cecilia)
    Anonym (man) skrev 2018-02-21 14:43:38 följande:

    Ja men bara för att det ena är värre än det andra så betyder det väl inte att det är bra?

    Det är väl ganska självklart att om man deltar i något så bidrar man till något. Båda har ett val och ett ansvar för sina val. Om din kille raggar på andra tjejer och vill vara ett svin mot det så är det hans ansvar, men tjejen som tackar ja eller nej har ju ett eget ansvar för sina val. tackar hon ja till att delta i din killes svineri mot dig så kan hon ju knappast påstå att hon inte har något ansvar för vad hon medvetet valt att delta i. 

    Byt ut ordet svek mot bedrägeri och se om dina argument håller. tror du en person som medvetet deltagit i en annan persons bedrägeri kommer undan bara genom att påstå jag har minsann inget ansvar för vad han gjorde mot någon annan, jag bara deltog?


    Jag tycker otrohet är komplext för det är inte samma sak som en rent elak handling. Det kan ju vara stark kärlek inblandad. Som om du skulle vara jättekär i någon, och du ska av hänsyn till någon du inte känner strunta i det!?

    En otrohet kan vara det som ger en person kraft att ta sig ur en dålig relation. Det kan vara det som gör att två som inte passar ihop men inte gör slag i saken, tillslut bryter upp. Och på sikt får bättre relationer. Jag tror ingen situation är svart eller vit.
  • Anonym (Cecilia)
    Anonym (Calle) skrev 2018-02-21 14:59:40 följande:

    Det är väl rent allmänt så att samhället och utvecklingen starkt har förändrats, och vissa har inte förmåga att "motstå" utvecklingen. Det är enkelt att registrera sig på dejtingsidor eller en otrohetssajt, även om man har en relation. Vad har man att förlora liksom? Särskilt om man saknar empati eller den moraliska kompassen har slagit slint. Vi som växte upp med Hylands Hörna och professor Balthazar hade inte såna möjligheter. Dagens kids växer upp med Paradise Hotel och kan surfa in på pornhub och få reda på allt som är värt att veta om relationer.... Det finns inga ideal eller någon stolthet hos folk idag om man ska generalisera kraftigt. Det är ganska lätt att förstå då att den stora massan lätt kan navigera fel i t ex vad moral, respekt och empati är för något, även om man tycker att ALLA borde ha fått med sig det i sin uppfostran och syn på sig själv och andra. 

     

    Det är tragiskt! 


    Jag tror inte att det är så. De som är i en bra relation vill inte riskera den med att vara otrogna. Däremot personer som tror att folk i lyckliga relationer skulle vara otrogna hej vilt utan att bry sig, lider av tillitsproblem och svartsjuka. Det måste vara väldigt jobbigt att känna så och tro så om andra.
  • Anonym (Cecilia)
    Anonym (man) skrev 2018-02-21 15:19:28 följande:

    Då tycker jag du borde läsa på lite om otrohet för du verkar inte ha en susning om hur verkligheten ser ut. 

    Du har FEL att otrohet endast förekommer i trasiga förhållanden, otrohet är precis lika vanligt bland lyckliga som olyckliga förhållande. Otrohet handlar om egoism inte om omständigheter.

    Victoria Milan gjorde en enkät bland sina kunder som visade att den absolut vanligaste anledningen till otrohet bland dem var "Variation och spänning" INTE problem i förhållandet. Dvs man har inga problem eller är speciellt olycklig, och frun / mannen vill man ju gärna ha kvar annars hade man ju dragit för länge sen. Det man vill är att äta kakan och ha den kvar, man vill ha sitt trygga fina förhållande med fru/man och barn MEN kunna få lite variation också.

    Mao är det inte "alla andra" som har tillitsproblem, det är bara du som är lite naiv


    Oj , jag antar att du inte studerat statistik på högskola. För att en enkät undersökningsresultat ska vara relevant och beskriva verkligheten så måste underlaget på de som svarar vara spritt och fördelat på en stor grupp människor från olika situationer. Att göra en undersökning med enbart persone från en otrohetssight, och tro att den ska representera verkligheten tycker jag är naivt. Klart att det finns otrogna svin, och man hittar dem på viktoria milan, men obs de är

    Inte en representativ bild av alla människor i Sveriges

    syn på otrohet.
  • Anonym (Cecilia)
    Anonym (T) skrev 2018-02-21 15:49:14 följande:

    Var detta jag skulle citera .

    Det är mycket enklare att fråga folk som är otrogna varför de är det och dessa finns alltid oftast samlade på samma plats eftersom de har en sak gemensamt som är väldigt svart på vitt jämfört med de som tycker motsatsen , att de har eller hade rätt att vara otrogna.

    Det finns en tråd för otrogna här inne den har flera tusen inlägg , de alla svarar med ett av dessa två attityder för sin handling:

    Antingen ego-offret: Det var jättefel och jag skäms och jag älskar min partner men jag knullade med min ledare på en kurs när vi åkte utomlands med gruppen, vad ska jag göra min sambo är så sårad!!! :(

    Eller jag-egot: Jag hade rätten till det för mig partner var självisk och jag förtjänade någon som fanns där för mig och fick mig att må bra!

    Tycker du någon av de syftar på att relationen är trasig?

    Om den var det hade de inte fått ut något av den, och hade de inte fått ut något av den då hade de lämnat för dessa människor är bara där de får något ut av det.

    Så det hela handlar om att höja livskvaliteten och få äta kakan och samtidigt ha den kvar.


    Ja men om du läser i tråden, så går resonemanget enligt följande "nu för tiden är alla otrogna, ingen moral i samhället, titta bara på victoria milan".

    På victoria milan samlas de egon som aktivt väljer att vara otrogna, klart man får dessa svar från dem. Och jag håller med om att det är hemskt och ego, och är man ihop med en sådan person ska man sticka fortare än kvickt. Men jag tror inte att dessa otrogna personer representerar den allmänna synen på otrohet, och att alla tänker så. Det beskriver hur svinen tänker helt enkelt. Vill äta kakan och ha den kvar, precis som du skrev.
  • Anonym (Cecilia)
    Anonym (man) skrev 2018-02-21 16:01:47 följande:

    Och med det menar du att tjejen som blev hopplöst förälskad i sin kollega och bara råkade vara otrogen i 2 år inte alls är ego eller svinigt? Bara man är kär så blir det ok göra som man vill mot andra?


    Verkar som du inte har förstått det jag skrivit. Jag har endast sagt att man inte ska lägga skulden på den personen som den otrogne bedrag med. Läs gärna mina inlägg igen så slipper vi prata missförstånd.
  • Anonym (Cecilia)
    Anonym (man) skrev 2018-02-21 16:19:43 följande:

    Det verkar som att du inte riktigt förstått att det inte handlar om antigen eller utan om både och. Jag har inte påstått att man BARA ska lägga skulden på sidekicken utan helt enkelt att om två personer hjälps åt att svina mot en tredje så är båda två skyldiga inte bara den ena. Du verkar fortfarande inte ha greppat vad MEDhjälp och MEDskyldighet betyder.

    Läs gärna mina inlägg igen så slipper vi prata missförstånd


    Kolla det jag skrev 14:32
  • Anonym (Cecilia)
    Bjoer skrev 2018-02-21 16:35:20 följande:

    Om det är tvärt om då? Om den andra raggar på din kille, som hon vet är upptagen, och lyckas förföra honom till att ha sex med henne? Fortfarande bara hans fel?

    Eller vi kan dra det ännu längre. Hon ogillar dig för att du fick bättre betyg i 9:an och vill hämnas, så hon super ner din kille och får honom att ha sex med henne. Fortfarande bara hans fel?

    Nog måste det väl ändå vara en skala från "bara partnerns fel" till "lika mycket bådas fel" eller kanske till och med "mest den andras fel"?


    Jag skulle älska om en snygg tjej tokraggade på min kille och han avvisar henne på ett respektfullt sätt och säger att han är i ett förhållande med någon han älskar. Skulle inte blamea henne, utan förstå henne (min kille är riktigt het).
Svar på tråden Moral kring otrohet