• Thereisthat

    Varför denna negativitet kring kapitalismen?

    Jag har uppfattningen att det verkar närmast vara en trend idag att man ska vara emot det kapitalistiska systemet med frihandel och privat ägande. Min fråga är egentligen varför?

    Kapitalismen är för mig världshistoriens bästa ekonomiska modell, och det baserar jag på följande argument:

    1. Kapitalismen utrotar fattigdom! Sedan Adam Smiths teorier om en marknad som får råda så fritt som det är möjligt började anammas på 1800-talet har den extrema fattigdomen minskat till att idag utgöra en väldigt liten del av världens befolkning (c.a 10%). Motsvarande siffra år 1820 var drygt 80% då en överväldigande majoritet av världens befolkning levde i extrem fattigdom (enligt Världsbankens definition alla som lever under 1,9 USD om dagen; före 2015 var definitionen 1,25 USD om dagen). Sedan industrialismen gjorde att det gamla merkantilistiska systemet (ekonomisk-historia.r76.se/definition-forklaring/merkantilism/) ersattes med ett kapitalistiskt system så har alltså fattigdomen minskat i högre och snabbare grad än någonsin tidigare. Och samma utveckling ser vi idag. Sedan Kina ersatte planhushållning med en mer marknadsstyrd ekonomi har fattigdomen nästan utrotats i Kina. Fattigdomen i Indien minskar snabbt i takt med att Indien industrialiseras, vilket underlättar frihandeln. T.o.m. i Afrika minskar fattigdomen, där utvecklingen går från ren kleptokrati till frihandel. Så varför ändra ett vinnande koncept?

    Statistik: ourworldindata.org/extreme-poverty

    2. Kapitalismen minskar riskerna för krig! I.o.m. att kapitalismen underlättar internationella och interkontinentala handelsförbindelser så blir vi mer och mer beroende av vår omvärld för att kunna bedriva handel och skapa tillväxt. Det gör att fredsviljan ökar då krig kan förstöra handeln, vilket leder till att det internationella trycket för fred blir starkare från alla intressenter. Och med mer frihandel mellan stater så blir vi också mer beroende av vår omvärld för att lösa problem, vilket ytterligare minskar risken för väpnade konflikter.

    Läs mer: www.dn.se/nyheter/varlden/skor-vapenvila-gav-farre-krigsdodsoffer-2016/

    www.sakerhetspolitik.se/hot-och-risker/konflikter/

    3. Kapitalismen gynnar välfärden! Nu förmodar jag att de flesta av er vet om att kapitalismen inte enbart innebär en totalt fri marknad utan några som helst lagar och regler, och helt utan något som helst statligt inflytande. Kapitalismen har nämligen fördelen att kunna samexistera med statliga monopol av den planekonomiska modellen, och det är ju så världens kapitalism fungerar idag: frihandeln sitter sida vid sida med staten (staten och kapitalet). Staten förvaltar pengar som kommer in från handeln och kommer därmed alla till gagn. Och ju mer frihandel och ju mer handeln expanderar, ju mer pengar kommer alltså in i statskassan. Kapitalismen gynnar alltså välfärden och kommer alla till godo om den sköts korrekt, vilket den i de absolut flesta fallen trots allt gör.

    En fråga i sammanhanget är om någon här kan nämna en enda ekonomisk och/eller politisk modell i världshistorien som har lyckats utrota så mycket fattigdom som kapitalismen gjort? Och då har jag inte ens nämnt det faktum att det var tack vare lönearbete (vilket är en direkt konsekvens av kapitalismen) som slaveriet utrotades i Västvärlden...

    Sen finns det självklart argument mot kapitalismen som är relevanta, t.ex. det faktum att kapitalismen faktiskt gett alltför få alltför mycket på senare år, att klasskillnaderna i vissa fall kan öka med kapitalismen, att kapitalismens inbyggda system av konkurrens kan leda till svårigheter för mindre företag, etc. Men i det stora hela har kapitalismen haft en positiv inverkan på världen ur ett ekonomiskt perspektiv.

    Så varför finns då egentligen denna negativitet kring kapitalism? Jag tycker inte att den står i proportion till vad kapitalismen faktiskt åstadkommit som ekonomiskt och politiskt system. Och framförallt känns det som att de som är emot kapitalismen inte kunnat komma med något bra alternativ som skulle fungera bättre?

  • Svar på tråden Varför denna negativitet kring kapitalismen?
  • Less is more
    Thereisthat skrev 2018-03-11 23:21:38 följande:

    Infrastruktur har ju funnits altsedan vi började leva istörre samhällen, men vägar, logistik och annat hithörande. Så att det existerade under 1700-talet är självklart.

    Nu tycker jag att du talar utefter en svunnen tid på många sätt. Idag är utbudet av varor inte lokalt utan globalt tack vare näthandeln. Det är alltså inte så att valmöjligheterna är färre idag utan de är större tack vare just näthandeln. Och vad är näthandeln en produkt av? Jo, den fria marknaden. Var det staten som ledde till näthandeln? Knappast... Så där förstår jag faktiskt inte din poäng.

    Jag håller dock med dig om att resurserna måste fördelas mellan alla och komma alla till gagn. Men frågan är om kapitalismen inte gör det? Som sagt så har ju kapitalismen bidragit till att fattigdomen minskat till en såpass låg nivå att det nu för första gången i världshistorien faktiskt går att utrota helt. Och det är inte så konstigt. En friare marknad med vinstintresse genererar en större volym resurser till en statskassan, och via statskassan kan de svagaste i samhället få det sociala skyddsnät de behöver för att få sina behov tillgodosedda. Det har ju inte minst de två senaste seklerna visat prov på.

    På vilket sett skulle arbetsskydd och fackföreningar vara dåligt för arbetsgivare?


    Vad gäller tillgången på valmöjligheten på mindre orter så tänkte jag på att den är begränsad inom andra tjänster som vård och skola till exempel. Handel är ju som du berättat väldigt central inom kapitalismen.

    Jag är inte helt emot kapitalism. Menar att alla måste ha möjlighet att bygga upp ett eget ekonomiskt kapital för att kunna ta sig fram i livet och välja utifrån sina behov.

    Men många kapitalister och företagsägare tar inte socialt ansvar. Om du någonsin själv varit anställd någonstanns eller känner någon som är det - borde du veta hur många som far illa i den fysiska eller psykiska arbetsmiljön. Så det är verkligen ingen svunnen tid.

    Vi lever ju med kapitalism idag både i privat och offentlig sektor. I den rena kapitalismen skulle förstås inte vård om omsorg existera. Inte heller annan omsorg för svaga. För det kan aldrig ge vinster utan att skattemedel skjuts till.
  • Thereisthat
    Less is more skrev 2018-03-12 05:49:08 följande:

    Vad gäller tillgången på valmöjligheten på mindre orter så tänkte jag på att den är begränsad inom andra tjänster som vård och skola till exempel. Handel är ju som du berättat väldigt central inom kapitalismen.

    Jag är inte helt emot kapitalism. Menar att alla måste ha möjlighet att bygga upp ett eget ekonomiskt kapital för att kunna ta sig fram i livet och välja utifrån sina behov.

    Men många kapitalister och företagsägare tar inte socialt ansvar. Om du någonsin själv varit anställd någonstanns eller känner någon som är det - borde du veta hur många som far illa i den fysiska eller psykiska arbetsmiljön. Så det är verkligen ingen svunnen tid.

    Vi lever ju med kapitalism idag både i privat och offentlig sektor. I den rena kapitalismen skulle förstås inte vård om omsorg existera. Inte heller annan omsorg för svaga. För det kan aldrig ge vinster utan att skattemedel skjuts till.


    Okej, då är jag med på vad du menade med landsbygden. Jag kan inget annat än att hålla med där, vilket för mig är ett socialt och strukturellt problem.

    Däremot opponerar jag mig mot din definition av kapitalism. Vad menar du med den "rena kapitalismen"? Menar du handelns frihet som kapitalismen förespråkar? Ja, om vi bara hade handel och ingen offentlig sektor hade ju självklart vård och omsorg varit en bristvara. Men kapitalismen är ju inte enbart handeln utan i den kapitalistiska idén så finns det ju utrymme för en offentlig förvaltning som beskattar vinsterna näringslivet gör. Det är ju knappast så att kapitalismen fördömer existensen av en offentlig sektor, så jag tycker nog inte att det är relevant att ta upp.

    Vad man däremot kan ta upp är hur stor andel av samhällets BNP näringslivet ska ha (om vi utgår från att näringslivet får stå för den kapitalism du pratar om). Om jag minns rätt är c.a. 47% av Sveriges BNP inom den offentliga sektorn. Det är en väldigt hög nivå ur ett globalt perspektiv (bara Danmark har högre). Det ger dock utrymme för många offentliga investeringar vilket jag tycker är positivt, men nackdelarna som jag ser det är att det blir en alldeles för hög koncentration av landets kapital, vilket ökar riskerna för såväl en för snabbt accelererande inflation som korruption.
  • Thereisthat
    Anonym (KL) skrev 2018-03-12 00:20:52 följande:

    För mig, som är för planekonomi (dvs kommunism alltså), framstår det som att väldigt många gillar det kapitalistiska systemet idag. Folk konsumerar mer och mer, värderar, tävlar osv. Många vill tjäna så mycket pengar som möjligt, många tycks vilja leva den ''amerikanska drömmen'' med en massa flärd, titta bara alla sociala medier.

    Jag har nog aldrig stött på nån annan som är positiv till planekonomi, får alltid mothugg. Folk gillar inte tanken på att vara lite begränsade. Samtidigt ser de sig förstås inte som den gruppen som skulle hamna längst ner i det kapitalistiska systemet.

    Jag är ca 20, om det har nån betydelse.


    Du är inne på något. Väldigt många gillar frukten av kapitalismen men det är ändå väldigt få som bekänner sig till kapitalismen som idé (hör sällan politiker kalla sig "kapitalister").

    Jag tror dock att anledningen till varför dina upplevelser och mina går väldigt mycket isär är nog av det enkla skälet att folk som håller med en oftast brukar vara tysta. Om du dock säger att du är för planekonomi är det självklart att folk som inte håller med opponerar sig, och det kan därför upplevas som att du är i en stor minoritet. Och vise versa är det nog med mig. Och upplevelser är trots allt alltid väldigt olika. Men i det här fallet tror jag nog du är den som har mest rätt. Det är nog färre som är för planekonomi än kapitalism.
  • Anonym (Puppet on a string)
    Anonym (KL) skrev 2018-03-12 00:20:52 följande:

    För mig, som är för planekonomi (dvs kommunism alltså), framstår det som att väldigt många gillar det kapitalistiska systemet idag. Folk konsumerar mer och mer, värderar, tävlar osv. Många vill tjäna så mycket pengar som möjligt, många tycks vilja leva den ''amerikanska drömmen'' med en massa flärd, titta bara alla sociala medier.

    Jag har nog aldrig stött på nån annan som är positiv till planekonomi, får alltid mothugg. Folk gillar inte tanken på att vara lite begränsade. Samtidigt ser de sig förstås inte som den gruppen som skulle hamna längst ner i det kapitalistiska systemet.

    Jag är ca 20, om det har nån betydelse.


    Problemet med planekonomi är att utbudet skall styra efterfrågan. Dvs en fabrik skall tillverka x enheter av en produkt, oavsett om någon vill ha produkten eller inte. Med en efterfrågestyrd ekonomi tillverkas exakt så många enheter av x som konsumenter vill köpa, varken mer eller mindre.

    Detta, främst det senare, är idealtillstånd, naturligtvis. Men att överproducera vissa produkter medan andra produkter måste förvärvas utanför det legala planekonomiska systemet är inte bättre, tycker jag, än system där efterfrågan - mätt i vinster - avgör vad som ska produceras
  • Anonym (KL)
    Anonym (Puppet on a string) skrev 2018-03-12 18:24:32 följande:
    Problemet med planekonomi är att utbudet skall styra efterfrågan. Dvs en fabrik skall tillverka x enheter av en produkt, oavsett om någon vill ha produkten eller inte. Med en efterfrågestyrd ekonomi tillverkas exakt så många enheter av x som konsumenter vill köpa, varken mer eller mindre.

    Detta, främst det senare, är idealtillstånd, naturligtvis. Men att överproducera vissa produkter medan andra produkter måste förvärvas utanför det legala planekonomiska systemet är inte bättre, tycker jag, än system där efterfrågan - mätt i vinster - avgör vad som ska produceras
    Såklart är det svårt att beräkna exakt hur mycket av allt som ska tillverkas, särskilt om det ska räknas för flera år framåt (själv tycker jag 1-3-årsplaner skulle vara lagom, inte 5 år)
    Det som gör att jag ändå är för planekonomi är att marknadsekonomin är otroligt otrygg och orättvis, blir alltid en grupp som hamnar utanför, dessutom ett stort problem för miljön när det inte finns några regleringar. Och inte minst, folks sinnen! Det vi ''efterfrågar'' är oftast bara sånt vi tror oss behöva, som företag säger att vi behöver. Tror vi skulle må bra av lite begränsningar, samt sluta överkonsumera billigt krimskrams som vi bara tror oss behöva. Med planekonomi hade folk haft trygga jobb då de vet att fabriken eller vad de nu jobbar på inte kommer att slå igen bara sådär. Alla får känna sig behövda, vara på lika villkor, känna att de bidrar och gemenskap. Inte känna att livet är en tävling.
  • Anonym (Puppet on a string)
    Anonym (KL) skrev 2018-03-13 03:12:29 följande:

    Såklart är det svårt att beräkna exakt hur mycket av allt som ska tillverkas, särskilt om det ska räknas för flera år framåt (själv tycker jag 1-3-årsplaner skulle vara lagom, inte 5 år)

    Det som gör att jag ändå är för planekonomi är att marknadsekonomin är otroligt otrygg och orättvis, blir alltid en grupp som hamnar utanför, dessutom ett stort problem för miljön när det inte finns några regleringar. Och inte minst, folks sinnen! Det vi ''efterfrågar'' är oftast bara sånt vi tror oss behöva, som företag säger att vi behöver. Tror vi skulle må bra av lite begränsningar, samt sluta överkonsumera billigt krimskrams som vi bara tror oss behöva. Med planekonomi hade folk haft trygga jobb då de vet att fabriken eller vad de nu jobbar på inte kommer att slå igen bara sådär. Alla får känna sig behövda, vara på lika villkor, känna att de bidrar och gemenskap. Inte känna att livet är en tävling.


    Som redan har nämnts står inte kapitalism helt i motsats till reglering (Adam Smith ansåg till exempel inte att bankväsendet borde vara fritt).

    Grundtonen i ditt inlägg är att du anser att någon annan ska bestämma åt oss vad vi "egentligen" vill ha. Om du bara fick välja en svensk politiker som fick bestämma vad du skulle arbeta med, vilken skulle du välja?
  • Anonym (Kapitalist Javisst)
    Less is more skrev 2018-03-11 12:39:38 följande:

    Men i den renaste formen av kapitalismen handlar det om att andra får offra sig i industrierna / företagen för den som är högst upp.

    När du pratar om att satsa så handlar det om att ha någon form av resurser. Du kan inte bara börja från 0 och ingenting.


    Varför vara glad för den stora massa som åtnjuter frukterna av kapitalismen med välfärd och bättre levnadsstandard när man istället kan vara negativ och hoppas på återgång till svält och fattigdom för den stora massan
  • Less is more
    Anonym (Kapitalist Javisst) skrev 2018-03-13 11:43:57 följande:

    Varför vara glad för den stora massa som åtnjuter frukterna av kapitalismen med välfärd och bättre levnadsstandard när man istället kan vara negativ och hoppas på återgång till svält och fattigdom för den stora massan


    Var har du läst att jag är negativ till kapitalism ? J ag tror inte du läst mina tidigare inlägg i tråden. Jag är inte negativ till kapitalism i. Men det är klart att det finns en negativ sida också.

    Företagen vill vinstmaximera och då vill man ha så låga personalkostnader som möjligt. Arbetsmiljöfrågor är inte heller poppis bland företag. Inte per automatik. Det är sådant som man hela tiden får uppmärksamma och kämpa för. Det är därför tillverkning och fabriker har flyttat utomlands - till Asien.
  • Thereisthat
    Anonym (KL) skrev 2018-03-13 03:12:29 följande:

    Såklart är det svårt att beräkna exakt hur mycket av allt som ska tillverkas, särskilt om det ska räknas för flera år framåt (själv tycker jag 1-3-årsplaner skulle vara lagom, inte 5 år)

    Det som gör att jag ändå är för planekonomi är att marknadsekonomin är otroligt otrygg och orättvis, blir alltid en grupp som hamnar utanför, dessutom ett stort problem för miljön när det inte finns några regleringar. Och inte minst, folks sinnen! Det vi ''efterfrågar'' är oftast bara sånt vi tror oss behöva, som företag säger att vi behöver. Tror vi skulle må bra av lite begränsningar, samt sluta överkonsumera billigt krimskrams som vi bara tror oss behöva. Med planekonomi hade folk haft trygga jobb då de vet att fabriken eller vad de nu jobbar på inte kommer att slå igen bara sådär. Alla får känna sig behövda, vara på lika villkor, känna att de bidrar och gemenskap. Inte känna att livet är en tävling.


    Jag skulle nog säga att planekonomi som enda rådande system är en dålig idé. Visst finns det vissa instanser i samhället som behöver vara planekonomiska (offentliga sektorn, militären, infrastrukturen, för att nämna några). Men att styra ett helt samhälle där efterfrågan inte styr produktionen är väldigt svårt att upprätthålla. Dels är det omöjligt att förutse framtiden, men dels är det också för att produktiviteten minskar om man aldrig kan göra egna vinster. Jag tror inte att det löser ojämlikheten heller. Av erfarenhet vet man att de som gynnas av planekonomi är de som sitter närmast makten som innehar kapitalet, d.v.s. politiker och högt anställda inom den offentliga sektorn. Lite åt nepotism över det hela tycks vara ett oundvikligt resultat...
  • Thereisthat
    Less is more skrev 2018-03-13 11:56:27 följande:

    Var har du läst att jag är negativ till kapitalism ? J ag tror inte du läst mina tidigare inlägg i tråden. Jag är inte negativ till kapitalism i. Men det är klart att det finns en negativ sida också.

    Företagen vill vinstmaximera och då vill man ha så låga personalkostnader som möjligt. Arbetsmiljöfrågor är inte heller poppis bland företag. Inte per automatik. Det är sådant som man hela tiden får uppmärksamma och kämpa för. Det är därför tillverkning och fabriker har flyttat utomlands - till Asien.


    Jag har läst vad du skriver och jag tror faktiskt att vi är rätt överens. Det du säger är ju rätt. Det finns ingen inbyggd mekanism inom företag som direkt leder till bättre arbetsförhållanden (nåja, långsiktigt har det visat sig att produktiviteten ökar med bättre arbetsmiljö). Så visst måste det finnas regleringar och lagar för att ett kapitalistiskt samhälle ska fungera. Där är vi eniga!
  • Anonym (kapitalism = ondska)

    Pga av att människan är en girig varelse i sin natur, vilket kapitalismen är ett bevis för. Mer vill ha mer och empatin för omvärlden minskar i takt med att kontona växer oftast av fiktiva spekulationspengar.

    Människor blir blå av välgång istället för mer socialistiskt tänkande och rättvisestyrda. Se hur det har gått med världen och hur många % av befolkningen som inte får vara med och smaka på kakan medan de utvalda  få på toppen lever loppan medan grannarna dör 20 år tidigare bara ett par stationer bort pga av ohälsa och fattigdom.

  • Mandel

    Svenska avundsjukan förmodligen som är den största drivkraften.

    Det många inte förstår är att det krävs hårt arbete och enorma uppoffringar för att komma någonstans i dagens samhälle. De tror att alla bara åker på ett bananskal och att det är ren tur som gör så att nya och gamla företag går bra.
    Alldeles för många tror att företag behandlar både personal och underleverantörer som slavar och att alla företagare skattefifflar.
    Företagare ska minsann bidra till sista kronan till den gemensamma skattkistan, men de själva tänker inte engagera sig för att bidra med ett öre mera. Någon annan får betala och har inte jag råd med en Ferraris ska minsann ingen annan heller få åka Ferrari!
    De själva vill inte/orkar inte/har inte rätt kapacitet osv för att själva komma någon vart och då ska man gapa och vara avundsjuk på de som kämpar.

    I vanlig ordning är det de som vet och gör minst som gapar mest och tyvärr så ökar skaran inkompetenta latmaskar mer och mer eftersom tvångssterilisering och lobotomi inte är tillåtet längre, så de förökar sig i explosionsartad takt.
    De som är smarta och kämpar har inte tid att skaffa barn till höger och vänster
    Obs! Ironi, men ändå ett uns av sanning


    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
  • Thereisthat
    Anonym (kapitalism = ondska) skrev 2018-03-13 12:46:09 följande:

    Pga av att människan är en girig varelse i sin natur, vilket kapitalismen är ett bevis för. Mer vill ha mer och empatin för omvärlden minskar i takt med att kontona växer oftast av fiktiva spekulationspengar.

    Människor blir blå av välgång istället för mer socialistiskt tänkande och rättvisestyrda. Se hur det har gått med världen och hur många % av befolkningen som inte får vara med och smaka på kakan medan de utvalda  få på toppen lever loppan medan grannarna dör 20 år tidigare bara ett par stationer bort pga av ohälsa och fattigdom.


    Å andra sidan har ju kapitalismen som ekonomisk modell minskat fattigdomen till att idag vara en väldigt liten företeelse. Varför skulle då kapitalism vara av ondska när det uppenbart hjälper mot fattigdom?
  • Anonym (Kapitalist Javisst)
    Less is more skrev 2018-03-13 11:56:27 följande:

    Var har du läst att jag är negativ till kapitalism ? J ag tror inte du läst mina tidigare inlägg i tråden. Jag är inte negativ till kapitalism i. Men det är klart att det finns en negativ sida också.

    Företagen vill vinstmaximera och då vill man ha så låga personalkostnader som möjligt. Arbetsmiljöfrågor är inte heller poppis bland företag. Inte per automatik. Det är sådant som man hela tiden får uppmärksamma och kämpa för. Det är därför tillverkning och fabriker har flyttat utomlands - till Asien.


    I alla dina inlägg. Som detta.
  • Less is more
    Anonym (Kapitalist Javisst) skrev 2018-03-13 13:58:32 följande:

    I alla dina inlägg. Som detta.


    Okej :) Det kanske finns olika grader av kapitalism.....eller är det antingen eller ? Ja / nej. Punkt slut.
  • Anonym (kapitalism = ondska)
    Mandel skrev 2018-03-13 12:56:36 följande:

    Svenska avundsjukan förmodligen som är den största drivkraften.

    Det många inte förstår är att det krävs hårt arbete och enorma uppoffringar för att komma någonstans i dagens samhälle. De tror att alla bara åker på ett bananskal och att det är ren tur som gör så att nya och gamla företag går bra.
    Alldeles för många tror att företag behandlar både personal och underleverantörer som slavar och att alla företagare skattefifflar.
    Företagare ska minsann bidra till sista kronan till den gemensamma skattkistan, men de själva tänker inte engagera sig för att bidra med ett öre mera. Någon annan får betala och har inte jag råd med en Ferraris ska minsann ingen annan heller få åka Ferrari!
    De själva vill inte/orkar inte/har inte rätt kapacitet osv för att själva komma någon vart och då ska man gapa och vara avundsjuk på de som kämpar.

    I vanlig ordning är det de som vet och gör minst som gapar mest och tyvärr så ökar skaran inkompetenta latmaskar mer och mer eftersom tvångssterilisering och lobotomi inte är tillåtet längre, så de förökar sig i explosionsartad takt.
    De som är smarta och kämpar har inte tid att skaffa barn till höger och vänster
    Obs! Ironi, men ändå ett uns av sanning


    En sak har jag lärt mig av livet och "blå"ögda människor som dig. Det är inte förrän deras eget kapital och hälsa (eller familjens) hotas som de blir röda. Så inte ens värt att diskutera med dem förrän de utvecklat empati och ett samvete som sträcker sig utanför den egna egoboxenl. Förhoppningsvis drabbas de av lite kriser så småningom...för världens skull!
  • Anonym (KL)
    Thereisthat skrev 2018-03-13 11:57:38 följande:
    Jag skulle nog säga att planekonomi som enda rådande system är en dålig idé. Visst finns det vissa instanser i samhället som behöver vara planekonomiska (offentliga sektorn, militären, infrastrukturen, för att nämna några). Men att styra ett helt samhälle där efterfrågan inte styr produktionen är väldigt svårt att upprätthålla. Dels är det omöjligt att förutse framtiden, men dels är det också för att produktiviteten minskar om man aldrig kan göra egna vinster. Jag tror inte att det löser ojämlikheten heller. Av erfarenhet vet man att de som gynnas av planekonomi är de som sitter närmast makten som innehar kapitalet, d.v.s. politiker och högt anställda inom den offentliga sektorn. Lite åt nepotism över det hela tycks vara ett oundvikligt resultat...
    Jag vet att en helt rättvis utopi aldrig kan bli sann så jag kan faktiskt ha ett visst överseende med att vissa ''nära makten'' har några fler fördelar, så länge allt fungerar (för så blir det ju alltid med människor). Det skulle iaf vara bättre att veta att alla runt omkring en har ungefär samma förutsättningar, vilket ger en folkgemenskap, än att vi föds för att tävla mot varandra genom hela livet, individ mot individ. Som sagt vet jag att många inte håller med samt tycker att mina tankar är konstiga, men det är iaf så jag tycker. 
  • Anonym (Puppet on a string)
    Anonym (kapitalism = ondska) skrev 2018-03-13 12:46:09 följande:

    [...] medan grannarna dör 20 år tidigare bara ett par stationer bort pga av ohälsa och fattigdom.


    Att tillåta sig fara med osanning under ironins täckmantel leder inte till ett gott samtal. Det är i så fall bättre att peka på sådant som är negativt och diskutera dess orsaker.

    Jag läste till exempel att medellivslängden i usa minskar och därmed går emot den globala trenden. Det är en intressant fråga att diskutera tycker jag. Jag undrar tex vilken påverkan den amerikanska finanskrisen kan tänkas ha haft på den amerikanska självbilden.
  • Thereisthat
    Anonym (KL) skrev 2018-03-13 15:54:25 följande:

    Jag vet att en helt rättvis utopi aldrig kan bli sann så jag kan faktiskt ha ett visst överseende med att vissa ''nära makten'' har några fler fördelar, så länge allt fungerar (för så blir det ju alltid med människor). Det skulle iaf vara bättre att veta att alla runt omkring en har ungefär samma förutsättningar, vilket ger en folkgemenskap, än att vi föds för att tävla mot varandra genom hela livet, individ mot individ. Som sagt vet jag att många inte håller med samt tycker att mina tankar är konstiga, men det är iaf så jag tycker. 


    Du behöver absolut inte ursäkta din åsikt. Den är inte konstig utan det är den ekonomiska idén du tror på, och jag uppskattar att människor är öppna med sina visioner och tankar.

    Jag förstår din poäng med att rättvisan skulle förbättras avsevärt i en planekonomi än i ett kapitalistiskt samhälle. Frågan är dock hur en planekonomi skulle få till en ökad produktivitet när vinstchanserna är små?
  • Mandel
    Anonym (kapitalism = ondska) skrev 2018-03-13 15:29:58 följande:
    En sak har jag lärt mig av livet och "blå"ögda människor som dig. Det är inte förrän deras eget kapital och hälsa (eller familjens) hotas som de blir röda. Så inte ens värt att diskutera med dem förrän de utvecklat empati och ett samvete som sträcker sig utanför den egna egoboxenl. Förhoppningsvis drabbas de av lite kriser så småningom...för världens skull!
    Fast nu diskuterade vi väl inte sjuka människor utan friska som bara saknar vilja och driv.
    Det är inte de sjuka som skriker mest utan de är oftast ödmjuka och är glada för den hjälp de får även om de så klart önskar mer hjälp och det kan jag tycka att de ska få.
    Det är simulanterna som skriker mest. De som dagligen blir kränkta, de som inte vill inse att man är sin egen lyckas smed osv.
    Så om simulanterna slutade simulera så skulle vi kunna ge mer pengar och hjälp till de som verkligen behöver det.
    Om fler jobbade så skulle det finnas mer pengar till det som skattepengarna verkligen ska gå till.

    Och nej, jag kommer aldrig att bli röd. Har ingen direkt partitillhörighet, men jag vet att jag aldrig kommer att rösta S, V eller MP.
    Så som S i min hemkommun agerar så skäms till och med de som röstat på S...
    Och de människor med minst förståelse och empati som jag stött på är faktiskt politiskt aktiva inom S.
    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
Svar på tråden Varför denna negativitet kring kapitalismen?