• Kjell2

    13-åringen borde väl få bestämma?

    Fram till barnet är 18 år bestämmer föräldrarna. Kan inte föräldrarna komma överrens får tingsrätten avgöra. Tingsrätten kommer hänsyn till barnets önskemål bla baserat på ålder.

  • Kjell2
    Anonym (Ts) skrev 2018-03-16 12:15:45 följande:

    Så jag ska tvinga iväg hen mot hens vilja till en förälder som jag själv anser är en ytterst dålig förebild?


    Finns inget fastställt umgängesavtal behöver du inte göra det. Meddela bara den andra föräldern att du beslutat att det inte blir något umgänge denna gång.
  • Kjell2
    Anonym (Ts) skrev 2018-03-16 12:42:52 följande:
    Det är heller inget bra föräldraskap att tvinga iväg en tonåring till en vuxen människa som svikit och struntat i att vara en förälder tidigare.
    Nej - och här är ditt dilema. Vad du än beslutar kan det sluta dåligt. Men beslutet är ditt, lägg inte det ansvaret på en 13-åring.


  • Kjell2
    sextiotalist skrev 2018-03-16 13:09:12 följande:
    Men vad är det som kan sluta dåligt? Du brukar vara så klok, men här förstår jag dig inte alls, hjälp mig
    Den andra förälderna kan stämma, blir en dyr och energikrävande vårdnadstvist och ett fastställt umgänge
    Den andra föräldrena kanske inte är riktigt så dålig som TS tycker och barnet förlorar kontakten med en i alla fall godkännd förälder
    Den andra föräldern blir arg och sen blir det en massa bråk och konflikter
    13-åringens beslut kanske är lite impulsivt pga av någon kortsiktig fördel. Genom att understödja kommer barnets förhållande med den andra förälderna blir sämre.

    Nu tro jag inte det är så i detta fall men sett ett antal fall när en förälder mer eller mindre mutar barnet inför umgänge med allt från roliga aktivteter till prylar. Allt för att få barnet att säga "Jag vill inte till mamma/pappa denna helg" och därefter ställa in umgänget och skylla på barnet. 

  • Kjell2
    Anonym (Ts) skrev 2018-03-16 13:57:30 följande:
    Är inte rädd för att hamna i en vårdnadstvist då den andre föräldern inte vill ha vårdnaden och den nyblivna tonåringen vill inte ha ett ofta och fast umgänge.

    Bråk och konflikter finns det redan och vet på riktigt inte om förhållandet kan bli så väldigt mycket sämre än vad det är redan nu?

    Nej så är inte alls fallet, han har ordnat fint för sig genom att svika gång på gång och jag kan själv säga att om jag skulle byta plats med min tonåring så skulle jag också tveka rejält med att åka.
    Kör på då. Men låt inte 13-åringen bestämma. Du bestämmer.


Svar på tråden 13-åringen borde väl få bestämma?