• elsi

    Min 4 åring är rädd för att äta

    Mami86 skrev 2018-04-24 19:36:13 följande:

    Hej.

    Sen några dagar tillbaka har min dotter fått för sig att inte äta. Hon är rädd att det ska fastna i halsen. Det enda hon kan tänka sig är filmjölk i princip. Hur hanterar man dessa situationer? Jag blir stressad över det hela. På förskolan har de hänt samma sak. Hon provar ibland att äta men börjar då gråta eller spotta ut maten. För några månader sedan åt hon popcorn och fick då lite i halsen. Fick hosta en stund. Men detta har kommit långt efter. Någon som haft liknande situation som kan dela med sig av tips för att komma över detta?


    Avdramatisera och låt henne ta det som känns tryggt. Många barn blir rejält rädda om det hänt något som att de satt i halsen till exempel. Ibland blir det så illa att man får gå till psykolog för att bli av med rädslan.

    Du behöver inte känna dig stressad att hon inte får i sig mat, hon klarar en period med lite sämre intag.

    Bestäm tillsammans med henne vad som känns okej att äta och ge henne det, det kan ju vara yoghurt, mjölk, fruktdryck och liknande. Förklara också att det inte finns något fel i halsen och peppa henne försiktigt att våga svälja. Utmana henne att våga prova något lite fastare som potatismos, mixad soppa och sen mer och mer av nitar och vanliga konsistenser. 
Svar på tråden Min 4 åring är rädd för att äta