Forum Kroppsligt - Känsliga rummet
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Hur tar man laxermedel själv?

  Tor 21 jun 2018 21:47 Läst 4343 gånger Totalt 23 svar
  Anonym (Help!­)
  Visa endast
  Tor 21 jun 2018 21:47

  Ska in på tarmundersökning och fått hem två tuber med microlax. Står att jag ska den första på morgonen och sedan en tid senast en timme innan jag åker hemifrån. Nu till min ångest...

  Hur tar man detta? Ser ju ut att vara en spetsig spets på tuben? Kan jag inte göra illa mig därbak? Står att jag ska ligga ned på sidan, måste man det?

  Jag ska åka buss kl 12:30, när bör jag ta sista dosen? Vill inte bajsa på mig på bussen

  Har aldrig tagit något sådant tidigare och känner panik inför detta Sådan panik att jag är rädd att jag avbokar tiden pga paniken och får då ännu mer panik eftersom jag behöver kolla tarmen.

 • Anonym (Help!­) Trådstartaren
  Visa endast
  Fre 22 jun 2018 09:59 #1

  Ingen som gjort detta?

 • Anonym (.)
  Visa endast
  Fre 22 jun 2018 10:07 #2

  Fattar inte problemet. Du har ju fått klara tidsangivelser, och instruktioner för hur du ska göra.

  Nej, en microlax skadar inte dig, men precis som vanligt så är det väl bara att ta det försiktigt när man håller på med ändtarmen, så du inte spänner dig, för då blir det svårare att föra in något där bak.

 • Anonym (Help!­) Trådstartaren
  Visa endast
  Fre 22 jun 2018 10:38 #3

  Har aldrig tagit laxermedel så vet liksom inte vad som väntar. Sitter man fast på toa i evigheter eller kommer allt direkt? Vill inte riskera att bajsa på mig när jag sitter på bussen

  Och tekniskt sätt är jag rädd att göra fel, tänk om jag gör illa mig därbak?

 • Anonym (Anna)
  Visa endast
  Fre 22 jun 2018 11:06 #4

  Står väl på förpackningen hur snabb verkningstiden är? Tror iallafall att man inte ska gå på toa 10-15 min efter man har sprutat in vätskan, för att den ska hinna verka ordentligt. Sen kan du bli sittandes 20 min typ (iallafall jag, är nog väldigt olika).

  När jag har använt microlax så har jag upplevt att själva tubhalsen man för in är väldigt mjuk, och jag har aldrig skadat mig. Tror du kan smörja med vaselin eller liknande kring ändtarmen om du behöver bättre glid.

  Om du ska åka buss 12.30 är det nog bäst om du tar den sista dosen vid 11, för att vara på den säkra sidan (hade iallafall jag gjort men du har ju som sagt från andra instruktioner från sjukvården).

 • Anonym (Anna)
  Visa endast
  Fre 22 jun 2018 11:09 #5

  Och sen bör jag tillägga att du inte MÅSTE ligga på sidan, men att det är absolut enklast. Du bör absolut inte huka dig (som att du kissar i skogen) när du sprutar in vätskan eftersom det då lätt kan åka ut igen. Ligg på magen eller på sidan är min rekommendation.

 • Fre 22 jun 2018 12:03 #6

  Den lilla knoppen på tuben vrider du runt så den lossar. Sen lite vatten/olja på "pinnen", för in o håll tuben ihoptryckt tills du tagit ut "pinnen" så den inte suger in innehålket i sig själv. Ställningen e upp till dig, hur det tekniskt lyckas bäst. Brukar verka inom 15min.

 • Anonym (Help!­) Trådstartaren
  Visa endast
  Sön 24 jun 2018 11:58 #7

  Tack för råden!

  Vet att det säkert är löjligt men har ALDRIG tagit laxermedel eller stoppat upp annat därbak. Där ska saker komma ut inte in. Typ.

  Har en oro inför att ta medlet rent praktiskt. Lite ?hur ska jag hitta hålet?-tankar Känns liksom jättekrångligt och närmast omöjligt att ligga ned på sidan och hitta rätt

 • Anonym (A)
  Visa endast
  Sön 24 jun 2018 12:12 #8

  I instruktionerna står att men kan trycka fram någon droppe och använda som smörjmedel. Spetsen brukar inte vara vass så du kan ?treva runt? lite för att hitta rätt. Tryck in den så långt du kan och tryck ihop. Håll hoptryckt tills du dragit ut den. Knip en stund ifall du känner dig lite nödig direkt. Det börjar oftast verka inom en kort stund men håll dig så länge du kan (15 min är ok). Microlax är smörjande och mjukar upp det som ligger längst ut. Du behöver inte vara rädd för att få diarré (om det nu inte ligger löst bajs innanför en förstoppning redan innan).

 • Anonym (Glida­re)
  Visa endast
  Sön 24 jun 2018 12:43 #9

  Du lär nog hitta stjärthålet, fortsätt bakåt från snippan ett par centimeter bara.

 • Anonym (Help!­) Trådstartaren
  Visa endast
  Mån 25 jun 2018 08:58 #10

  Får tacka för alla tips och råd. Vet att min oro säkert låter konstig men jag känner såhär inför detta. Tror att det mesta bottnar i rädslan över undersökningens resultat. Den görs nämligen pga misstänkt tumör i ändtarmen. Så jag är riktigt rädd. Ringde precis o frågade om man kunde få sova. Det gick inte. Men jag ska få nått lugnande insprutat så jag blir borta sa hon. Vill nämligen inte se ev tumör och vill inte få beskedet under undersökningen.

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll