Inlägg från: Embla twopointoh |Visa alla inlägg
  • Embla twopointoh

    Hamster - vad ska man tänka på och vad behövs?

    Om hamster och katt funkar tillsammans beror även på katten. Vissa katter är inte alls lika intresserade av smådjur som andra. Dessutom kan man, som sagt ovan, ha hamsterburen i ett rum där katten inte kommer åt den.

    Jag har haft många hamstrar genom åren (fick min första när jag var 7), och vissa av dem har varit riktigt tama och keliga. Se till att köpa en hanne, de är ofta lugnare är honorna. Det går dock inte att garantera att just den hamstern ni eventuellt köper kommer att vara kelig.

    Det där med att en hamster inte behöver stor bur är en sanning med modifikation. Ju mindre bur ni köper, desto mer behöver ni släppa ut hamstern så att den får röra sig fritt. Tänk på att hamstrar kan komma igenom även väldigt små springor (en av mina ungdjur lyckades klämma sig in under en dörr eftersom tröskeln var borttagen, det handlar om ett par centimeter), så rummet där den ska springa löst behöver kollas först så att det inte finns springor eller hål i t.ex. socklar.

    Och, innan hamstern släpps lös första gången, är det bra om den är tam! De flesta hamstrar blir tama på någon vecka, om man går försiktigt, men stadigt fram. Tänk på att hamstrar blir instinktivt rädda om det kommer något rakt ovanifrån (rovfåglar, t.ex.), så närma er hand från sidan.

    Se också noga till att hjulet ni köper är stort nog för hamster. Med många burar medföljer det hjul, men de är ofta små och passar inte en vuxen guldhamster, så man kan behöva köpa ett större.

Svar på tråden Hamster - vad ska man tänka på och vad behövs?