Inlägg från: stefansoder80 |Visa alla inlägg
  • stefansoder80

    Trots samma lön kan jag aldrig få samma liv som ett par

    Jag känner en oerhörd frustration. Jag är ensamstående och kämpat som en galning för att skaffa mig ett bra liv. Jag har pluggat i 6 år, jobbat parallellt och inte tagit studielån. Jag har slitit på praktik och traineeplatser i flera år med mycket låg lön, dåliga villkor och 80timmars veckor utan övertid.

    Allt mitt slit har burit frukt. Jag tjänar nu drygt 75 000 i månaden på mitt jobb. Dock är jobbet krävande med oerhört stort ansvar och 60 timmars arbetsvecka är inte ovanligt. Jag har också personalansvar vilket självklart tynger.

    Jag är fine med detta. Det jag INTE är fine med är hur jag beskattas. Ett exempel; En av mina bästa vänner, som fö lekt sig genom livet, är elektriker och tjänar drygt 35 000 i mån. Hans fru är förskolelärare och tjänar någon tusenlapp mer. De jobbar aldrig mer än max 35 timmars veckor och har inte särskilt betungande jobb. Jag har absolut inga problem med de val de gjort eller de pengar som de tjänar. MEN iom den progressiva beskattningen får de tillsammans ut ca 12 000 kr MER än jag VARJE MÅNAD.

    Detta är fruktansvärt frustrerande. Dessa 12 000 per månad är ingen småpotatis och gör att de har HELT andra möjligheter än jag har. HUR kan någon tycka detta är rättvist??? Varför förtjänar två personer med samma totala bruttolön som jag 12 000 mer per månad? Varför ska de få helt andra förutsättningar i livet? Varför straffas jag?

    Jag undanber mig kommenterar som "Du tjänar ju ändå så mkt vad klagar du för" eftersom;

    1. Att bo i Stockholm är jävligt dyrt. Hela min bransch och mitt sociala liv finns här.

    2. Isf skulle lika gärna samma beskattning kunna utfärdas på par. Finns ingen anledning till att det ska vara skillnad.

    3. Jag accepterar inte att få mitt korta liv offrat på ett altare för "den goda sakens skull". Isf ska även par "offras"

  • Svar på tråden Trots samma lön kan jag aldrig få samma liv som ett par
  • stefansoder80

    Anniee; Fast varför ska jag vara tvungen att skaffa en sambo? Tänk om jag inte kan/vill/klarar av det? Varför ska inte mitt val att vara ensamstående respekteras? Varför är ett sambopar "värda" mer än jag? Är inte "alla människor lika mycket värda"?

    Jag har fö en bekant som har ett liknande problem. Då är det kvinnan som försörjer mannen som är kroniskt sjuk. Mannen får ingen sjukpenning eller försörjningsstöd trots sjukskrivning pga tidigare studier.

    Staten anser att de är ett par, därför är de försörjningsskyldiga för varandra och inte berättigade till ersättningar. Samtidigt anser staten att kvinnan är en höginkomsttagande INDIVID. Detta par sitter också med potentiellt 12 000 kr mindre per månad trots samma bruttoinkomst. Man är alltså en indivis och ett par på samma gång, så länge det passar staten bäst..

  • stefansoder80

    Padirac; Så mao ska jag offras för att vi ska få ett mer jämställt samhälle? Vi ska göra något som i grunden är fel för att resultatet blir bra? Ändamålet helgar medlen?

    Sedan finns det grader i helvetet. De svenska brytpunkterna för statlig skatt är världens lägsta. Danmark har världens näst lägsta brytpunkter och de är ändå 10 000 kr högre, vid 48 000 ist för 38 000. Folk brukar tala om Frankrike som ett land med höga marginalskatter men där slår de till först vid inkomster runt 70-80k.

    Om syftet är att ge bra välfärd borde det vara mer rimligt att höja skatten för de som tjänar upp till 38k. De är betydligt fler och intäkterna skulle.bättra på välfärden kraftigt.

    Samtidigt har vi en platt skatt på kapital. Känner flera hantverkare med egna firmor som tar ut EXAKT 38k i lön och yar utdelning på resten (vilket fö är standard på alla bolag i landet) Tjänar man pengar på fastighetsaffärer, aktier eller i princip VADSOMHELST utom lönearbete är skatten platt. Varför ska just de med höga inkomster från lönearbete beskattas progressivt men inga andra? Varför ska inte de bidra till välfärden?

  • stefansoder80

    Tecum; Men en massa olika regler gäller ju redan idag för sambos som inte gäller för ensamstående. Dessutom fungerar ju alla ersättningsystem olika beroende på om man är sambo eller ensamstående? Det där var bara dåliga bortförklaringar.

    Vad menar du med dubbla kostnader? Hur i helsike är det på något sätt relevant? Isf kan jag ju säga att jag som ensamstående borde ha lägre skatt eftersom jag ensam måste betala för min bil, mitt boende, mina försäkringar osv osv

  • stefansoder80

    Padirac; 38% av poliserna, 51% av lokförarna och 30% av sjuksyrrorna betalar statlig skatt idag.

    Över 36% av den totala befolkningen. Finns många "rika" poliser och sjuksyrror i Sverige för att inte tala om direktörerna som kör lok. Däremot finns det INGA rika bland alla de som INTE tjänar sina pengar via lönearbete. Märkligt.

    www.dagenssamhalle.se/debatt/hoega-marginalskatter-ger-laegre-skatteintaekter-32429

  • stefansoder80

    Vess72; Jag förstår inte alls ditt resonemang. Ett par får ju ofta MINDRE utgifter per person än en person som är singel.

    Exempel; En lgh på 25kvm kostar bet mer än hälften än en lgh på 50kvm. Är man två kan ju utan problem dela badrum, kök osv. Dessutom delar mam på kostnader för försäkring, bredband etc etc. Även mat är BILLiGARE per person om man är två som delar.

    Det handlar ju inte bara om kapital. Säljer du något, vadsomhelst, så är ju skatten lägre. Säljer du tex din bostad som har tickat upp i värde utan att du egentligen gjort ett skit betalar du platt skatt. Lönearbetar du som en galning skattas du ihjäl. Det är orättvist och ologiskt mot alla de som anstränger sig.

  • stefansoder80

    Vegafenix; Men att de


    VegaFenix skrev 2018-09-15 07:52:22 följande:

    Nu har inte jag läst allt men....

    Ts! Jag tycker nog inte att du jämför dig själv speciellt snällt... De är två med bra inkomst. De är klart att de för mer över eftersom de kan dela på allt som du betalar helt själv.

    Istället focusera på allt bra du själv har gjort och kämpat för! De borde vara avundsjuk på dig om något. För de är svårare att stå upp själv när det blåser hårt än att vara två ^^


    Att de får mer över för att de kan dela på utgifter stör mig inte ett dugg. Det som stör mig är att staten ser till att de får mycket mindre skatt trots att vi tjänar lika mycket.
  • stefansoder80
    K Kalle skrev 2018-09-15 07:33:21 följande:

    Som sagt. SD vill ha högre skatt för ensamstående.


    Och vänsterpartiet vill ha 100% marginalskatt. Folk är verkligen besatta av SD..
  • stefansoder80
    annabellelee skrev 2018-09-15 00:46:40 följande:

    Din jämförelse haltar något. Du kan ju inte jämföra dig själv med två personer. Två personer har ju även större utgifter (mat, yta osv) eftersom de är just två.

    Däremot håller jag med dig om att det finns problem med vårt skattesystem. Det finns även problem med lönesystemet där utbildning inte lönar sig, och många akademikeryrken har lägre inkomst än hantverkare.


    Låt mig omformulera då.

    Säg att jag tjänar 56000 och min sambo 20 000. Då får vi ÄNDÅ 5000 mindre kvar efter skatt än två som tjänar 38000 per person trots samma bruttolön.

    Det är avgrundsjupt orättvist!
  • stefansoder80

    För att få ut samma pengar efter skatt som mina vänner som tjänar 38 pet person (76 totalt) måste jsg öka min lön till 104 000 Kr i mån!!! Det är helt absurt...

Svar på tråden Trots samma lön kan jag aldrig få samma liv som ett par