• ke22ks

    Min berättelse om hälsoångest (hypokondri)

    Hej!
    Ja, visst är det helt osannolikt hur kroppen fungerar. Hur psyke och kropp hänger ihop. Jag har precis som du haft återkommande "skov" av psykosomatiska besvär, som härstammar ur hypokondriska drag/ångest. Varje gång det sker tror man ju att det är på riktigt - "varför skulle jag få så här uttalade symtom utan att det finns någon orsak?" Ingen rök utan eld liksom! Kroppen är visst inte så svart-vit som vi hypokondriker gärna vill tro...

    Mitt livs första "skov" började med att jag nojade över att jag fått ALS. Googlade massor om symtom, och tröstade mig med att jag åtminstone inte hade nervryckningar så det var nog inte ALS. Vad fick jag senare samma dag? Jo nervryckningar. Som höll i sig i flera veckor, tills jag fick lugnande besked varpå ryckningarna försvann samma dag.

    Det var 10 år sedan, sedan dess har jag haft återkommande hypokondriska skov då jag är övertygad om att "denna gång är det på riktigt". Jag får så realistiska symtom och krämpor precis som dig. Just nu har jag sedan en vecka tillbaka ständigt hög puls både i vila och i ansträngning. Detta kom nu efter en kraftig förkylning. Har blivit utredd akut för misstanke om lungemboli. Röntgen, EKG, prover - allt är normalt. "Du är bara sliten efter förkylningen, vila dig", har tre läkare sagt på en vecka. Rent logiskt vet jag att dom har rätt. Men hur lätt är det att vara hypokondriker med hög puls - och försöka att inte tänka på sin höga puls? Jag tänker på den hela tiden, googlar, räknar, känner efter - och oroar mig - och pulsen blir hög bara av det. En ond ond cirkel. Som det alltid blir när man är "psykosomatiker".

    Precis som dig går jag i terapi och förstår mig själv bättre nu men det blir inte lättare för det i en handvändning. Oroar mig precis som dig för att överbelasta min familj och vänner, att de inte ska orka till slut. Hypokondri är ett jävla helvete, men som av allmänheten bara blir förlöjligat.

    Jag ville egentligen bara säga att, vad glad jag blev av att läsa om någon som beskriver sina besvär så liknande mina. Du är inte ensam <3

    Ta hand om dig!
    / K

Svar på tråden Min berättelse om hälsoångest (hypokondri)