Inlägg från: Anonym (Höger) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Höger)

    Vänsterfolk! Varför tror ni att vi högermänniskor tycker som vi gör?

    klyban skrev 2018-10-27 16:51:36 följande:

    Vad har jag skrivet som får dig inbilla dig nått sånt???

     

    Men min lilla snöflinga, det är dax du berättar du lärt dig nått eller säga du inte ens förstår hur hundratals timmars länkdumpning(att läsa/titta), skulle vara en diskussionsteknik som uppmuntrar diskussion.


    Haha okej, om det gör dig lite mindre sårad så visst, jag erkänner att det var fel. Kan du gå vidare med ditt liv efter det här nu?
  • Anonym (Höger)
    nattuw skrev 2018-10-27 20:04:07 följande:

    Från Skattebetalarna. Utan en fungerande infrastruktur och ett regelverk som betalats av skattebetalarna hade förutsättningarna för tillväxten inte existerat.


    Okej, men vi har betalat skatt i alla dess former sedan Mesopotamiens civilisation så om det enbart berodde på skatter skulle världen ha varit i konstant tillväxt sedan dess. Men den materiella tillväxten ökade inte nämnvärt förrän kring år 1850. Vad berodde det på?
  • Anonym (Höger)
    nattuw skrev 2018-10-27 20:28:08 följande:

    Vi har haft en konstant tillväxt sedan jordbruket infördes och det plötsligt fanns något som kunde beskattas. Ibland har det handlat om två steg framåt och ett steg bakåt. Ibland har det kommit nya och revolutionerande idéer som lett till större hopp. Vi har dock hela tiden rört oss framåt ridande på skattebetalarnas axlar.


    Nej det har inte varit en konstant tillväxt. Efter Roms fall hade vi en ekonomisk nedgång i Västeuropa, efter Mongolinvasionen föll Abbasidkalifatet och Mellanöstern gick ner i en ekonomisk nedgång, efter digerdöden bröts den demografiska och ekonomiska medeltida dynamiken. Så vi har inte haft en konstant tillväxt sedan jordbruket introduserades.

    Något hände runt 1850 som fick oss att uppleva en demografisk och ekonomisk expansion som aldrig förr skådats. Vad berodde det på?
  • Anonym (Höger)
    nattuw skrev 2018-10-27 20:51:53 följande:

    Som sagt ibland har det varit två steg framåt och ett bakåt och ibland har det skett större hopp framåt. Det har dock hela tiden rört sig framåt. Eller vill du påstå att de stora börskrascherna på 1900-talet är bevis på att det inte gått framåt?


    Ja men ändå har tillväxten aldrig varit så hög som de senaste 150 åren, och ekonomin har återhämtat sig (relativt) snabbt. Dessa finanskriser du pratar om (den långa depressionen i slutet på 1800-talet och den stora depressionen på 30-talet) har gett tillbakagångar. Men generellt har dessa kriser aldrig varit i närheten av de kriser som uppstod innan 1800-talet.

    Så något hände för 150 år sedan som gjorde att tillväxten exploderade snabbare än någonsin tidigare, vilket ses i demografin (år 1800 levde drygt 1 miljarder människor på jorden, idag är vi över 7 miljarder). Vad berodde detta på? Varför kom inte den demografiska expansionen tidigare?
  • Anonym (Höger)
    klyban skrev 2018-10-28 12:22:32 följande:

    Haha, konsumtion har alltid gått upp och ned i det korta perspektivet.

    I det långa ALLTID upp, varför kan man undra, kan det vara för befolkningsökning tro?


    Jag vet inte om jag håller med dig om att åren mellan Digerdöden och slutet på 1600-talet (den lilla istiden) var en kort period.

    Visa källor på att tillväxten varit likvärdig och konstant sedan jordbruksrevolutionen. Och om du tittar på min länk jag skickade som rör BNP per capita så har det också i det perspektivet ökat sedan 1850-talet till större än någonsin tidigare, så det kan därför inte ha att göra med befolkningsökningen.
  • Anonym (Höger)
    klyban skrev 2018-10-28 17:15:29 följande:

    Ökade befolkningen i digerdöden?


    Nej den minskade. Var sa jag att den ökade?
    nattuw skrev 2018-10-28 19:55:01 följande:

    Sannolikt handlade det om ett antal olika faktorer som samverkade för att skapa den perfekta stormen. Ett effektivare jordbruk, en befolkning som började bli läskunnig, bättre infrastruktur o.s.v. som tillsammans skapade nya möjligheter.


    Det kan inte ha att göra med att det kom en våg av innovationer som ökade produktiviteten och banade väg för industrialismen?
  • Anonym (Höger)
    nattuw skrev 2018-10-29 15:48:48 följande:

    Liknande idéer uppstår många gånger och på många platser. För att de skall kunna gå från idéstadiet till något större krävs mer än idéer. Det krävs att ett antal underliggande faktorer samverkar för att världen skall vara mottaglig för nya idéer. För industrialismens genombrott krävdes ett effektivare jordbruk som frigjorde människor till annat. En större läskunnighet gör att det blir lättare att sprida idéer till stora grupper. Bättre infrastruktur gjorde det möjligt att transportera varor och människor till och från olika platser (marknader). Allt detta var viktiga faktorer för industrialismens framväxt.


    Fast det du pratar om är ju statlig förvaltning, inte tillväxt. Så berätta nu, varför kom det en stark tillväxt som gjorde att staten fick mer pengar att förvalta vid den här tiden vi pratar om? Varför skeddw det inte tidigare när vi hade ett merkantilistiskt system?
    klyban skrev 2018-10-29 15:50:33 följande:

    Bra, vad pratar du om då?


    När har jag sagt att den ökade? Citera!
  • Anonym (Höger)
    klyban skrev 2018-10-30 15:45:35 följande:

    Du tog ett exempel som inte fungerade.

    Att du börjar om från början ändrar inte nått för dig.


    För det första så tycks du vara omedveten om att ekonomin i Västeuropa fram till kring sekelskiftet 1800-1900 var till största delen beroende av jordbruk. En ekonomi som är beroende av en industri (i det här fallet jordbruk) är därför mycket sårbar för om konjukturerna vänder nedåt så kan det innebära en katastrof då de inte har något annat av värde. När digerdöden inträffade drabbades Europa därför av en agrarkris (sv.m.wikipedia.org/wiki/Agrarkrisen) de nästkommande seklerna. Kombinerat med sämre temperaturer (lilla istiden) så blev den ekonomiska tillväxten låg under åren från ca 1350-1700, vilket är en orsak till att handeln ökade vid denna period.

    Och för det andra, visa en källa på att tillväxten i världen har skett i samma takt som befolkningsökningen. Det var ändå det du först hävdade (utan belägg).
  • Anonym (Höger)
    klyban skrev 2018-10-30 18:24:15 följande:

    Nu blev det bara än mer konstigt, verkar som digerdöden bytt århundrade nu.

    Inser att det går inte diskutera med dig, då du bara byter när det inte längre passar och fakta är fel för dig.

    Och det blir ofta.


    Haha bytt århundrade? Vad pratar du om? Det här är ju faktiskt roligt :)
Svar på tråden Vänsterfolk! Varför tror ni att vi högermänniskor tycker som vi gör?