• Fågel Flax

    Långsamätande barn. Hur gör man?

    Hej TS!

    En reflektion jag gör när jag läser ditt inlägg är att puréer, jordgubbar och glass är vätskefyllda och/eller lite hala, så att de slinker ner av sig själva. Pepparkakor retar salivkörtlarna lite, och de blir till fina smulor i munnen som allihopa absorberar av den vätan. Däremot, med mackor och tacos förhåller det sig inte på samma sätt. Tacosfärs förblir hårda klumpar i såsen, salladen och den delen av en tomatskiva som är fast förblir ju fasta, likaså andra tacos-tillbehör... och tacoskal och smörgåsar absorberar såklart väta, men då blir de saggiga och sväller.

    Så, för mig blir den gemensamma nämnaren i din TS salivproduktionen. Vi har ju alla mer eller mindre mängd saliv.

    Isåfall kan du testa med starkare kryddningar, finhacka fast mat och använda mycket såser etc. Finns säkert tips på Google.

    Nu vill jag poängtera att det verkligen bara är en lös teori, och bara baserad på en kort TS.

    Spontant känner jag att det allra viktigaste är att inte lyssna för mycket på någon annan än ditt barn, iaf inte på ett forum, för det kan bli så oerhört fel om du tror på att barnet har en ätstörning fast att han egentligen inte har det, eller tvärtom att han inte har det när han har det. Tänk om du tror på att det är salivproduktionen och så är det egentligen en käksjukdom, eller igen, så är han 100% frisk och detta är bara hur han äter.

    Jag kan tillägga att jag också har ett barn som ofta äter långsamt, så jag förstår att det är tidsödande, och vad det än beror på gäller det ju att lägga stressen bakom sig och ha en massa tålamod. Och det har ni säkert! Ville bara skriva för att ingen annan nämnde saliv-grejen, ifall det nu är det.

    Kram

Svar på tråden Långsamätande barn. Hur gör man?