Inlägg från: Anonym (Broccoli) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Broccoli)

    Försvinner ALL näring om man kokar broccoli för länge?

    Jag har haft som vana att koka broccoli och potatis i samma kastrull, vilket innebär att broccolin kokar lika länge som potatisen, ett bra tag alltså. Men nu har jag läst att broccolin tappar sin näring om man kokar den för länge...

    Det jag undrar dock, som jag inte hittat någon exakt fakta kring, är om precis ALL näring försvinner ur broccolin om den kokats för länge och allt vatten hälls bort? Eller finns det några nyttigheter som överlever trots överkokning?

  • Svar på tråden Försvinner ALL näring om man kokar broccoli för länge?
  • Anonym (Broccoli)
    Drottningen1970 skrev 2019-01-20 19:01:06 följande:

    Varför gör du ens så? Sladdrig broccoli blir ju ingen glad av. Varför inte bara lägga i broccolin de sista 7 minuterna?


    Jag har varit lite bekväm av mig, lagt i potatis morötter o broccoli o satt på klockan o gått o gjort nåt annat typ tills klockan ringer o allt är klart. Men jag kanske borde sätta klockan på 7 min o hämta upp broccolin.
  • Anonym (Broccoli)
    Mascaraklumpar skrev 2019-01-20 18:42:13 följande:

    De vattenlösliga vitaminerna förstörs av värmen eller urlakas delvis av kokningen, medan tex fiberinnehållet kvarstår. Om det är ett problem eller inte beror på vad du äter i övrigt. Utgör broccolin bara en mindre del av de grönsaker (och frukt) du får i dig på en vecka så är det antagligen inget du behöver tänka på, men är det din enda c-vitaminkälla så kan det nog vara bra att dra ned på koktiden.


    Men försvinner t ex antioxidanter?
  • Anonym (Broccoli)
    Mascaraklumpar skrev 2019-01-20 19:28:03 följande:
    Antioxidanter i broccoli är framför allt c-vitamin, så ja det gör de. Men äter du bra i övrigt så får du fortfarande antagligen i dig tillräckligt av vitaminet, och då har det sannolikt inte så stor betydelse.

    Allra bäst är det att äta råa grönsaker, men är alternativet överkokt broccoli eller ingen broccoli alls så är den överkokta bättre.
    Jaha, men då kan jag ju äta en apelsin eller paprika som kompensation ifall de blir överkokta.
  • Anonym (Broccoli)
    Drottningen1970 skrev 2019-01-20 19:50:26 följande:
    TS verkar ju gilla välkokta dock..
    Mjo jag gillar när maten är väl genomkokt... Och ibland glömmer jag bort tiden och då blir den VÄLDIGT genomkokt, för mycket för min smak t.o.m. 
  • Anonym (Broccoli)
    Anonym (Jösses) skrev 2019-01-20 20:00:28 följande:

    Tynd att allt nyttigt försvinner när man kokar förlänge, jag är en sån som älskar överkokt grönsaker. Gillar inte när dom är hårda i mitten. Usch!


    Ja det är himla synd!
Svar på tråden Försvinner ALL näring om man kokar broccoli för länge?