Inlägg från: Kusinen |Visa alla inlägg
  • Kusinen

    Hur högt ska man hänga gardiner?

    Titta hemma hos folk och på inredningssidor och gör din egen uppfattning. Finns ju gott om bilder på gardinuppsättningar på tex pinterest.

    Att man undviker kappa är nog främst för att släppa in så mycket ljus som möjligt, då många uppskattar det. Så vad som funkar beror ju också på hur hemmet ser ut i övrigt, om det är många och stora fönster från fler håll kan man kosta på sig mer kappor om man tycker det är snyggt. Det finns ju "kappor" som inte hänger ned något direkt heller, som tex är snurrade eller knutna runt gardinstången. Beror ju också på om man vill ha garddiner som lite insynsskydd också.

    Standardhöjd för gardinstänger är precis ovanför fönstren, så sitter alltid de förmonterade anordningarna i hyresrätter. Men många tycker att det är snyggare att gardinstången fästs direkt under taket. Det är en smaksak och det är svårt att säga vad som är finsst rent objektivt. Personligen tycker jag nog att det är fint att sätta srängerna högt om man endasr har längder men att det är finare med lite väggyta ovanför om man har kappa. Beror på fönstret storlek också, det krävs nog ett större fönster (eller alltså flera på rad) för att jag ska tycka att det passar med högt satta gardiner.

    Sen är det ju många som har hissgardiner, som bara sitter "inne i" fönstret, alltså att man inte har gardin ovanför eller bredvid fönstret alls utan i princip bara på. Också snyggt.

    Så titta på vad du tycker är snyggt och vilken funktion gardinen ska ha. Är den baea dekorativ eller ska den reglera ljusinsläpp eller dämpa ljud?

  • Kusinen

    Jag skulle inte borra extra hål i en hyreslägenhet för att höja gardinstången så pass lite som det handlar om enligt bilden. I ditt fall där du har upphängning som passar till din gardinstång skulle jag behålla upphängningen som den är. Har svårt att tro att det blir så radikal mycket snyggare att det är värt det.

Svar på tråden Hur högt ska man hänga gardiner?