Forum Familjerätt - Känsliga rummet
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Min dotter vill bo 'ett tag' hos sin pappa utomlands - jag oroar mig för hennes utbildning!

  Ons 20 feb 2019 10:07 Läst 0 gånger Totalt 15 svar
  Anonym (Oroli­g)
  Visa endast
  Ons 20 feb 2019 10:07

  Jag ska försöka göra en lång historia kort:

  Jag och min dotters pappa separerade när hon var 3, nu är hon 10.

  När hon var 6 år flyttade han till Grekland (han är grek från början) trots att han hade bra jobb och bostad här, men han hade träffat ny som inte ville bo i Sverige, så de flyttade tillsammans med hennes två barn. 

  Jag bönade och bad att han skulle stanna i Sverige iallafall tills vår dotter var lite äldre, men han valde ändå att flytta. 

  Sen dess har hon gått i skolan i Sverige, bott hos mig och åkt till Grekland varje lov. 

  Men hon har alltid idoliserat sin pappa. Vad han än kommer med förslag, råd och vad han än ger henne så är det det som gäller och det som är bäst. Mina förslag och allt jag köper möts ofta med lite av en axelryckning. 

  Hon har även saknat honom väldigt mycket, och han saknar såklart henne, så för att vara snäll lät jag henne flytta dit ett år nu när hon går i fyran, för det är inga viktiga nationella prov hon missar osv. 

  Och det här kanske var helkorkat av mig, för vi kom överens om ett år, men nu har han såklart tutat i henne att det är mer 'rättvist' om han bor hos henne i några år, eftersom hon har gjort det med mig. 


  Så nu säger hon att hon vill göra det, och när jag försöker prata med honom säger han att 'hon får bestämma', trots att hon bara är 10 och inte har någon aning om vad som är viktigt för framtiden - och jag vet att han påverkar henne i hennes beslut. 

  Så nu vet jag inte vad jag ska ta mig till. Om hon absolut vill bo med sin pappa och spendera loven här kan jag inte tvinga henne antar jag, men jag oroar mig så för hennes framtida utbildning!

  Grekland har inte särskilt bra allmänna skolor, och han har inte råd att sätta henne i någon internationell skola eftersom de kostar pengar. Hon får alltså ingen svenskundervisning i skolan (fast här får hon grekiskan), och om hon efter 2-3 år vill bo här igen så är jag rädd att hon har tappat så mycket av svenskan så hon kommer få jättesvårt i skolan. 

  Jag blir också otroligt arg på honom att han lägger beslutet på henne, eftersom hon som sagt bara är 10 och han indirekt tvingar henne att välja mellan sina föräldrar. Men han tänker mest själviskt och att han vill ha henne hos sig. 


  Jag vill inte heller ansöka om enskild vårdnad eftersom det skulle skapa fullt krig mellan oss, utan jag vill mest få henne att förstå att det är bäst för hennes framtid att få sin utbildning i Sverige och fortsätta åka varje lov till Grekland. 


  Så jag vänder mig till er kloka, hur skulle ni ha gjort?


   

 • Anonym (Lite salt)
  Visa endast
  Ons 20 feb 2019 10:18 #1

  Jag skulle inte låtit henne flytta till Grekland från första början. Att riva upp henne och låta henne bo ett år här och ett år där låter ju absurt.

 • Anonym (Oroli­g) Trådstartaren
  Visa endast
  Ons 20 feb 2019 10:29 #2

  Jo fast nu är det gjort. Jag gjorde det för att vara snäll eftersom hon saknade sin pappa, och det var inte det som var min fråga. 

 • Ons 20 feb 2019 10:32 #3

  Hej! Jag har en svensk mamma och en grekisk pappa, som skilde sig när jag var fyra. De första åren hade vi

 • Anonym (Oroli­g) Trådstartaren
  Visa endast
  Ons 20 feb 2019 10:35 #4
  louisa83 skrev 2019-02-20 10:32:46 följande:

  Hej! Jag har en svensk mamma och en grekisk pappa, som skilde sig när jag var fyra. De första åren hade vi


  Tack för påbörjat svar, jag väntar med spänning på resten :)
 • Anonym (mmmm)
  Visa endast
  Ons 20 feb 2019 10:48 #5 +1

  Tycker du ska vända dig till familjerätten och be om råd. Nu går det väl inte med gemensamma samtal om pappan inte befinner sig i landet men de bör kunna prata med dig ändå, eller om de kan hänvisa dig till någon annan instans.
  Så pass unga barn brukar inte få bestämma. 

 • Ons 20 feb 2019 11:04 #6

  Hej! Jag har en svensk mamma och en grekisk pappa, som skilde sig när jag var fyra. De första åren bodde vi på Rhodos men flyttade till Sverige med mamma när de skilde sig. Jag växte upp i Sverige men åkte och hälsade på pappa på loven. Min pappa var alltid glad och lättad över att jag gick i skola i Sverige och slapp gå i grekisk skola. Synd att denna pappa inte ser vad som är bäst för barnet. Till Grekland kan hon ju komma på loven och när hon är vuxen, men utbildning är bäst att få från Sverige. Tycker hon inte själv att den grekiska skolan är trist med tråkiga lära sig utantill läxor? Det roliga är att när jag var 21 så bestämde jag mig för att jag ville prova på att bo i Grekland, har släkt i Athen och träffade en kille som bodde där, flyttade ihop med honom och nu är han min man. Vi har två barn tillsammans som är tre år och jag jobbar här. Tycker faktiskt inte alls om tanken att de måste gå i grekisk skola sen, jag har hört så mycket om att de inte lär sig nånting, blir överrösta med massa tråkiga läxor, att lärarna inte bryr sig och att barnen måste ta extra lektioner på kvällarna. De jag känner här som har barn i skolan säger att deras barn är mycket stressade och att de inte har mycket tid över till hobbys och lek. Sen har skolorna här massa strejker också ju. Jag överväger att framöver sätta mina barn i privatskola, men det är väldigt dyrt. Jag är så glad att jag gick i skola i Sverige som ändå var väldigt stimulerande och jag lärde mig mycket och hade ändå tid för annat. Jag skulle nog försöka få dottern att förstå att ju högre upp i klasserna hon kommer desto svårare kommer det bli och hon kommer inte ens kunna njuta av att bo i Grekland under högstadiet och gymnasiet. Hon kommer ångra sig. Arbetsmarknaden är ju också hemsk här och har inget att erbjuda unga människor. Jag känner så många unga greker som har åkt till andra länder och Sverige. Även om hon är tio år tror jag att hon kan förstå att det är hennes framtid det handlar om. Försök övertala henne och pappan att gå i skola i Sverige och sen får hon göra vad hon vill. Jag vet, Sverige kan vara tråkigt ibland, Grekland har många underbara saker som väder och gemenskap med familj och släktingar och grannar. Men som halvgrek och halvsvensk borde man ta nytta på de bra sakerna man kan få från de båda länderna. Om det inte går att övertala dem så är det synd men kanske du kan hjälpa hennes framtid på nåt sätt iallafall? Skulle du ha råd att själv kanske finansiera privatskola till henne? Se till att få henne till Sverige ofta på lov för att träffa dig och släktingar, så att hon inte förlorar sin anknytning till Sverige och sitt språk. Det kommer hjälpa henne i hennes framtid sen om hon skulle vilja plugga på nåt universitet i Sverige i framtiden. Lycka till!

 • Anonym (A)
  Visa endast
  Ons 20 feb 2019 11:10 #7
  Anonym (mmmm) skrev 2019-02-20 10:48:39 följande:
  Tycker du ska vända dig till familjerätten och be om råd. Nu går det väl inte med gemensamma samtal om pappan inte befinner sig i landet men de bör kunna prata med dig ändå, eller om de kan hänvisa dig till någon annan instans.
  Så pass unga barn brukar inte få bestämma. 
  Tycker jag med.
 • Anonym (Oroli­g) Trådstartaren
  Visa endast
  Ons 20 feb 2019 11:18 #8
  louisa83 skrev 2019-02-20 11:04:35 följande:

  Hej! Jag har en svensk mamma och en grekisk pappa, som skilde sig när jag var fyra. De första åren bodde vi på Rhodos men flyttade till Sverige med mamma när de skilde sig. Jag växte upp i Sverige men åkte och hälsade på pappa på loven. Min pappa var alltid glad och lättad över att jag gick i skola i Sverige och slapp gå i grekisk skola. Synd att denna pappa inte ser vad som är bäst för barnet. Till Grekland kan hon ju komma på loven och när hon är vuxen, men utbildning är bäst att få från Sverige. Tycker hon inte själv att den grekiska skolan är trist med tråkiga lära sig utantill läxor? Det roliga är att när jag var 21 så bestämde jag mig för att jag ville prova på att bo i Grekland, har släkt i Athen och träffade en kille som bodde där, flyttade ihop med honom och nu är han min man. Vi har två barn tillsammans som är tre år och jag jobbar här. Tycker faktiskt inte alls om tanken att de måste gå i grekisk skola sen, jag har hört så mycket om att de inte lär sig nånting, blir överrösta med massa tråkiga läxor, att lärarna inte bryr sig och att barnen måste ta extra lektioner på kvällarna. De jag känner här som har barn i skolan säger att deras barn är mycket stressade och att de inte har mycket tid över till hobbys och lek. Sen har skolorna här massa strejker också ju. Jag överväger att framöver sätta mina barn i privatskola, men det är väldigt dyrt. Jag är så glad att jag gick i skola i Sverige som ändå var väldigt stimulerande och jag lärde mig mycket och hade ändå tid för annat. Jag skulle nog försöka få dottern att förstå att ju högre upp i klasserna hon kommer desto svårare kommer det bli och hon kommer inte ens kunna njuta av att bo i Grekland under högstadiet och gymnasiet. Hon kommer ångra sig. Arbetsmarknaden är ju också hemsk här och har inget att erbjuda unga människor. Jag känner så många unga greker som har åkt till andra länder och Sverige. Även om hon är tio år tror jag att hon kan förstå att det är hennes framtid det handlar om. Försök övertala henne och pappan att gå i skola i Sverige och sen får hon göra vad hon vill. Jag vet, Sverige kan vara tråkigt ibland, Grekland har många underbara saker som väder och gemenskap med familj och släktingar och grannar. Men som halvgrek och halvsvensk borde man ta nytta på de bra sakerna man kan få från de båda länderna. Om det inte går att övertala dem så är det synd men kanske du kan hjälpa hennes framtid på nåt sätt iallafall? Skulle du ha råd att själv kanske finansiera privatskola till henne? Se till att få henne till Sverige ofta på lov för att träffa dig och släktingar, så att hon inte förlorar sin anknytning till Sverige och sitt språk. Det kommer hjälpa henne i hennes framtid sen om hon skulle vilja plugga på nåt universitet i Sverige i framtiden. Lycka till!


  Tack så mycket för bra svar, jag håller helt och hållet med. <3
 • Anonym (Oroli­g) Trådstartaren
  Visa endast
  Ons 20 feb 2019 11:32 #9
  Anonym (mmmm) skrev 2019-02-20 10:48:39 följande:

  Tycker du ska vända dig till familjerätten och be om råd. Nu går det väl inte med gemensamma samtal om pappan inte befinner sig i landet men de bör kunna prata med dig ändå, eller om de kan hänvisa dig till någon annan instans.
  Så pass unga barn brukar inte få bestämma. 


  Tack för svar <3
 • Anonym (Oroli­g) Trådstartaren
  Visa endast
  Ons 20 feb 2019 11:32 #10
  Anonym (mmmm) skrev 2019-02-20 10:48:39 följande:

  Tycker du ska vända dig till familjerätten och be om råd. Nu går det väl inte med gemensamma samtal om pappan inte befinner sig i landet men de bör kunna prata med dig ändå, eller om de kan hänvisa dig till någon annan instans.
  Så pass unga barn brukar inte få bestämma. 


  Tack för svar <3
 • Tor 21 feb 2019 08:19 #11

  Hej! Jag föstår hur du känner och tycker du har absolut rätt i att vara orolig för hennes framtid. Jag tycker att du ska åka ner och prata föstånd med hennes pappa.Ställ honom inför hans ansvar gentemot dottern.
  Skolorna i Grekland, även de statliga, är ganska bra och  inställda på prestationer, man lär sig saker och bra matematik. Men din dotter kan inte grekiska och det blir omöjligt för henne att följa med i undervisningen, när hon redan är 10 år. Ifall hon är tillräckligt duktig på engelska finns möjlighet att skriva in henne på en dyr internationell skola med engelska som undervisningsspråk. I så fall kräv att pappan ska åta sig att erbjuda henne denna utbildning.Om han inte accepterar  kan du varna med att du vänder dig till svenska myndigheter och att han kommer att få enorma problem .Din dotter kommer först att bli arg på dig men senare i livet  kommer hon att förstå.
  Själv flyttade jag från Sverige tillbaka till Aten när min son var 5 år. Satte honom i en av de bästa privata skolorna och jobbade hårt för att kunna betala en mindre förmögenhet tills han tog studenten och betyg i både engelska och franska.Han fortsatte direkt med universitetsstudier i London och efter en top masters examen -som också kostade mig skjortan-fick han en fantastisk internationell karriär i både London och sydost Asien.Han blev finansiellt totalt oberoende sedan 26 års ålder och kunde köpa sin egen lägenhet och bil.
  Jag har inte ångrat mitt beslut att flytta från tryggheten i Sverige och tycker att han fick bättre utbildning och en fin uppväxt i Grekland, med massor av vänner. Men jag tog ett enormt ansvar.

 • Anonym (K)
  Visa endast
  Tor 21 feb 2019 08:26 #12

  Enkelt, när hon kommer och hälsar på dig så släpper du inte iväg henne till Grekland igen utan då är det svensk skola som gäller eftersom det var ett år ni hade kommit överens om. Är hon dessutom här då över sommaren så kan det ju vara bra att förmedla detta till henne innan så hon inte får reda på det samma dag hin skulle ha åkt.

 • Anonym (Oroli­g) Trådstartaren
  Visa endast
  Tor 21 feb 2019 10:26 #13
  Athenian skrev 2019-02-21 08:19:24 följande:

  Hej! Jag föstår hur du känner och tycker du har absolut rätt i att vara orolig för hennes framtid. Jag tycker att du ska åka ner och prata föstånd med hennes pappa.Ställ honom inför hans ansvar gentemot dottern.
  Skolorna i Grekland, även de statliga, är ganska bra och  inställda på prestationer, man lär sig saker och bra matematik. Men din dotter kan inte grekiska och det blir omöjligt för henne att följa med i undervisningen, när hon redan är 10 år. Ifall hon är tillräckligt duktig på engelska finns möjlighet att skriva in henne på en dyr internationell skola med engelska som undervisningsspråk. I så fall kräv att pappan ska åta sig att erbjuda henne denna utbildning.Om han inte accepterar  kan du varna med att du vänder dig till svenska myndigheter och att han kommer att få enorma problem .Din dotter kommer först att bli arg på dig men senare i livet  kommer hon att förstå.
  Själv flyttade jag från Sverige tillbaka till Aten när min son var 5 år. Satte honom i en av de bästa privata skolorna och jobbade hårt för att kunna betala en mindre förmögenhet tills han tog studenten och betyg i både engelska och franska.Han fortsatte direkt med universitetsstudier i London och efter en top masters examen -som också kostade mig skjortan-fick han en fantastisk internationell karriär i både London och sydost Asien.Han blev finansiellt totalt oberoende sedan 26 års ålder och kunde köpa sin egen lägenhet och bil.
  Jag har inte ångrat mitt beslut att flytta från tryggheten i Sverige och tycker att han fick bättre utbildning och en fin uppväxt i Grekland, med massor av vänner. Men jag tog ett enormt ansvar.


  Tack för fint svar, och vad glad jag är att det gick bra!
 • Anonym (Oroli­g) Trådstartaren
  Visa endast
  Tor 21 feb 2019 10:27 #14 +1
  Anonym (K) skrev 2019-02-21 08:26:58 följande:

  Enkelt, när hon kommer och hälsar på dig så släpper du inte iväg henne till Grekland igen utan då är det svensk skola som gäller eftersom det var ett år ni hade kommit överens om. Är hon dessutom här då över sommaren så kan det ju vara bra att förmedla detta till henne innan så hon inte får reda på det samma dag hin skulle ha åkt.


  Ja det får ju bli något sånt. Känns så himla tråkigt bara att man måste ta till såna åtgärder, men jag ska självklart se till att hon är på det klara med det, och även han under tiden hon är här. 
 • Anonym (Stina­)
  Visa endast
  Tor 14 mar 2019 23:29 #15 -1

  Varför starta två identiska trådar?

  Jag tycker allt låter konstigt. Din dotter har vara träffat sin pappa på lov. Men du låter henne bo hos honom ett år. Och dina argument att hon ska komma tillbaka är utbildningen. Det är ju ett helt meningslöst argument för en 10-åring. Du har ju andra skäl till att ha henne hemma, stå för dem istället!

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll