Forum Smärtlindring - Gravid
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Gravid och migrän. Massage?

  Tor 28 feb 10:03 Läst 0 gånger Totalt 16 svar
  Tor 28 feb 10:03

  Är gravid i v 10 (9+4) och har tidigare tagit saroten förebyggande mot migrän och spänningshuvudvärk. Kom överens med min läkare att jag skulle trappa ner till en tablett/dag (istället för 2) under tiden vi försöker bli gravida för att sluta helt vid positivt test.

  Jag gjorde detta och allt gick bra. Mådde illa från och med v 6 (och fortfarande) men v 8 började migränen göra sig påmind.

  Har tagit förebyggande från och till i 14 år, då min migrän kommer i skov (som varar något år sen blir det bättre och då slutar jag för att behöva börja igen efter kanske 2 år). Även tagit minipiller för att bli av med mensen (då migränen är mycket hormonstyrd). Men just nu säger min läkare att det inte finns NÅGONTING jag kan ta. Hon säger att jag ska vila och försöka få massage. Problemet med det är att jag läser överallt att massage ska man inte ge sig på innan v 13. Har skrivit en egenremiss till neurologen då min vanliga läkare inte gör något.

  Nu är jag sjukskriven pga illamående och migrän, och är ordinerad vila. Illamåendet är hanterbart nu, jag har tabletter, men migränen är olidlig. Ligger varje eftermiddag fram till kvällen, och paracetamol hjälper naturligtvis inte.

  Jag blir fullkomligt galen! Jag vill kunna ha ögonen öppna någon gång under dagen utan att det ska kännas som tusen knivar i mina ögon. Smärtan sitter i ögonen, bakom bihålorna liksom, och har varit i stort sett varje dag (främst eftermiddag/kväll) i 2 veckor nu.

  Har ni tankar? Massage? Vad kan mer lindra? Ska jag bara ligga hemma och vila? Ger det med sig några veckor in i graviditeten? Eller är det mest nu i början som alla mediciner är big nono? Jag blir tokig!

 • Tor 28 feb 10:15 #1 +1

  Jag lider också av migrän, men kanske inte fullt lika svårt som du! Min migrän är också väldigt hormonbetingad. När jag var gravid så blev migränen klart bättre pga en helt annan hormonnivå i kroppen. Detta var tydligen vanligt! Så kanske kan du hoppas på att det blir bättre snart av sig självt. Men låter som att du har det jäkligt tufft under tiden!
  Vad gäller massage så har det snarare gett mig migränanfall (troligen pga avspänningen) och absolut inte hjälpt mig. Men det kanske är olika!

 • Tor 28 feb 10:32 #2

  Man får ta Sumitriptan som gravid, men inte varje dag. Fick jag.

 • Tor 28 feb 10:49 #3
  Pimpinellan skrev 2019-02-28 10:32:59 följande:

  Man får ta Sumitriptan som gravid, men inte varje dag. Fick jag.


  Jag har det i vanliga fall, men läkaren säger nej. Och jag hade fått ta det varje dag om jag skulle vara smärtfri, vilket ju inte är rimligt.
 • Tor 28 feb 10:56 #4
  Fdk skrev 2019-02-28 10:49:29 följande:
  Jag har det i vanliga fall, men läkaren säger nej. Och jag hade fått ta det varje dag om jag skulle vara smärtfri, vilket ju inte är rimligt.
  Jag fick ta det "vid behov". Gjorde det när jag ville vara mänska, d.v.s när vi skulle iväg- tex på mvc eller nåt annat. Blev ca 2-3 ggr i veckan. Fråga en annan läkare. Jag ville typ dö pga smärtan varje dag så smärtfri jämt var det aldrig fråga om utan att ens kunna göra nåt öht vissa dagar.
 • Tor 28 feb 11:41 #5

  Jo det finns nu mera en förebyggande medicin mot migrän som gravida får äta. Men den finns bara i Danmark. Jag lider av migrän och även min pappa och han berättade nyss detta för mig efter hans besök hos en neurolog. Han skulle till apoteket och beställa den i morgon och jag skulle då få namnet på medicinen för han kom inte ihåg vad den hette.

  Jag läste även att forskare i Norge hade kommit fram till att man vid enstaka tillfällen under graviditeten kunde ta sumatriptan om man fick ett anfall. Jag hoppas att det kommer mer forskning om detta. Men massage är ju bra att förebygga med, jag är i v28 och går på massage regelbundet och vet inte om det är det som hållit migränen borta, för har bara haft migrän två gånger sedan jag blev gravid. Nu det senaste har vi bara kört avslappningsmassage. Hon tipsade även om hårbottensmassage, och det kan ju din man hjälpa dig med. Då lixom kör man in fingrarna i håret nära hårbotten, klämmer åt och "skakar" håret lite försiktigt och drar lätt uppåt. Svårt att förklara men, det sitter tydligen punkter i hårbotten som då slappnar av som kan ge migrän.

  Jag återkommer med namnet på medicinen när jag fått den.

 • Tor 28 feb 13:32 #6

  Sumatriptan under första trimestern skriver många ut. Massage har ofta kontraproduktiv effekt.

 • Tor 28 feb 16:25 #7

  Medicinen heter Sandomigrin

 • Fre 1 mar 16:27 #8
  joannaq skrev 2019-02-28 16:25:59 följande:

  Medicinen heter Sandomigrin


  Kan man få den utskriven i Sverige?
 • Fre 1 mar 20:59 #9
  Fdk skrev 2019-03-01 16:27:37 följande:

  Kan man få den utskriven i Sverige?


  Ja det kan man, men exakt hur det funkar vet jag inte. Men min pappas neurolog fixade det och pappa fick gå till apoteket och de beställde från Danmark. Men fråga din läkare han borde veta.
 • Lör 2 mar 13:38 #10

  Peppar peppar så har det varit lugnare ett par dagar nu. Inte varit tvungen att ligga i ett mörkt rum för att överleva åtminstone. Låga krav på livet just nu (haha). Men jag ska ge det några dagar till, och väntar på svar från neurologen innan jag kontaktar min läkare igen. Hon säger som sagt vila och alvedon

  ... Så..

 • Lör 2 mar 17:13 #11
  Fdk skrev 2019-03-02 13:38:26 följande:

  Peppar peppar så har det varit lugnare ett par dagar nu. Inte varit tvungen att ligga i ett mörkt rum för att överleva åtminstone. Låga krav på livet just nu (haha). Men jag ska ge det några dagar till, och väntar på svar från neurologen innan jag kontaktar min läkare igen. Hon säger som sagt vila och alvedon

  ... Så..


  Alvedon.. Vilket skämt.. Hjälper ju inte ett dugg!

  Hoppas migränen håller sig borta! Kram!
 • Lör 2 mar 18:31 #12

  Sandomigrin? Den avregistrerades i Sverige. Om jag minns rätt beklagade sig patienterna över att de blev hungriga och att effekten var dålig, men jag kan ha fel.

 • Lör 2 mar 18:39 #13

  Jag har varit helt utslagen av min migrän i 6 veckor nu. Är i vecka 25. Nu börjar det bli lite bättre. Har varit hos fysioterapeut som tryckt på olika punkter i bakhuvudet samt jobbat 50% ett tag. För mig hjälper ordentligt med frisk luft så är ute nästan hela min lediga tid.

 • Lör 2 mar 22:15 #14
  FtS70 skrev 2019-03-02 18:31:59 följande:

  Sandomigrin? Den avregistrerades i Sverige. Om jag minns rätt beklagade sig patienterna över att de blev hungriga och att effekten var dålig, men jag kan ha fel.


  Det vet jag inget om, men min pappa fick den utskriven nu i alla fall, fast att de beställde från Danmark. En av biverkningarna va ökad aptit dock, men det är en lindrig biverkning om man jämför med migrän.
 • Tor 11 jul 23:36 #15

  Från Janusinfo:


  Bedömning

  Sumatriptan borde kunna användas under graviditet utan risk för fosterskador. Relativt stor erfarenhet finns av sådan behandling och sumatriptan tycks inte ha några negativa effekter på fostret. Vid återkommande, täta besvär, ska dock alltid läkare kontaktas.


  Bakgrund

  Sumatriptan är i Sverige det dominerande migränmedlet under graviditet. Tillverkaren för ett register över graviditeter med känd exponering för sumatriptan. Data ur registret för över 1000 graviditeter med exponering för sumatriptan under första trimestern tyder inte på att substansen ökar risken för missbildningar och inte heller på något specifikt mönster av missbildningar.

  I det svenska Medicinska födelseregistret finns 2553 barn vars mödrar uppgivit användning av sumatriptan under tidig graviditet. Antalet barn med missbildning är 54 (2,1%) mot 53 förväntade vilket alltså är en helt normal frekvens. Det var inte någon speciell missbildningstyp som var överrepresenterad. Dock var andelen barn med flera missbildningar klart förhöjd (6 mot 2-3 förväntade). Då inget tydligt mönster ses, kan fyndet tillsvidare förmodas vara ett slumpfenomen, men det bör följas upp.

  Av barnen som exponerats för sumatriptan hade 21 mot 18 förväntade någon hjärt/kärl-missbildning. Två barn hade spina bifida (1-2 förväntat), tre barn hade läppgomspalt (3-4 förväntade), tre barn hade Downs syndrom (3 förväntade), tre barn hade hypospadi (6 förväntade). Tre barn hae ösofagusatresi, vilket är en klart förhöjd frekvens. Ett av barnen hade en ösofagusatresi kombinerat med njuragenesi. Ett barn hade spina bifida och multipla skelettmissbildningar, ett barn hade tracheomalaci och corpus callosum agenesi, ett hade hypospadi och en ventrikelseptumdefekt och ett barn hade situs inversus med olika hjärtmissbildningar.


  Uppdaterat: 2018-06-05


  Uppgifterna ur födelseregistret är från: 2012-08-25

  Så ... det verkar helt ok. Men vid täta besvär friskriver man sig och hänvisar till läkare. Problemet är att de flesta läkare verkligen inte är några experter på Sumatriptans fosterpåverkan vid återkommande dosering. Det som står på Janusinfo om fosterpåverkan brukar vanligen överstiga läkarnas egen kunskap om just denna medicin. Hittar du inte någon neurolog/gynekolog som har forskat/har egen gedigen erfarenhet av just detta ämne är jag rädd att din läkares tillskott till ovanstående information är ungefär lika värdefull som de flesta lekmäns, dvs inte alls.

 • Fre 12 jul 08:40 #16

  Jag är i V.14 och fick utskrivet Tramadol 50mg i veckan, konstigt att hon inte ens nämnde Sumatriptan. Hoppas migränen ska bli bättre nu när jag går på semester. Har haft rejäl huvudvärk varje dag i en lång period.

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll