• Ellie

    2 åring säger inte ett ord.

    Vi hade liknande bekymmer, och främst förskolan trodde att dottern hörde väldigt dåligt, eftersom hon inte reagerade när de pratade med henne. Hon själv sade mest "da-da", men även långa haranger med nästan enbart vokaler. En del var begripligt för mig från ca 2,5 år, men pedagogerna förstod ingenting. Detta gjorde att hon inte var ett dugg intresserad av att interagera med dem.

    Vi gick via BVC för att få remiss till hörselundersökning (ibland funkar egenremiss, men här vill de att läkare på VC skall ha tittat i öronen först). Hon testades och verkade höra bra. Hon fick göra om testet ca 1 år senare och det var då perfekt.

    Under tiden gick vi hos logoped. Det som gjordes i den åldern, oavsett om barnet hör eller inte, är att man börjar använda tecken som stöd, TAKK. Det finns en del kurser för att komma igång. Detta passar många barn väldigt bra, och får även det talade språket att komma igång bättre om det bara rör sig om en språkförsening. Att börja träna på andra ljud och bokstavskombinationer gör man inte förrän efter ca 4 års ålder. Din 2-åring kan fortfarande vara helt normal, och kanske kommer igång med talet tex under sommarledigheten.

    Mina tips:
    1) Hörselutredning med remiss från VC/BVC
    2) Logopedkontakt, men i väntan på det börja själva med:
    3) TAKK
    4) Läs och prata mycket. Hjälp till att visa hur man kan visa vad man menar med annat än ord.

    (Vår dotter pratar för övrigt fullt förståeligt nu vid 4 år, även om hon tappar vissa bokstäver som "S" i början av ord, och ej säger R ännu.

  • Ellie
    Anonym (Mamma) skrev 2019-03-22 06:58:18 följande:

    Reagerade ditt barn om tex någon kom in genom dörren eller om man ropade på det om det hade ryggen emot?


    Hon brukade inte reagera på om man ropade på henne varken med ryggen mot eller ansktet. Hon ignorerade oss helt om hon var upptagen med att tex måla. Även nya människor som kom genom dörren ignorerades. Däremot hörde hon ljud utifrån och kunde undra vad det var som lät, hon reagerade på ringklocka osv. Jag tänkte att hon hörde, men kanske inte alla frekvenser. Hon hörde dock perfekt men var sen med att själv härma tal och forma ljud. Jag tror hon ignorerade oss för att vi ändå inte förstod vad hon sade.
Svar på tråden 2 åring säger inte ett ord.