Inlägg från: Digestive |Visa alla inlägg
  • Digestive

    Trixigt med *de* och *dem*

    Anonym (Vedträ) skrev 2019-04-16 08:08:13 följande:

    Jag kastar in ett vedträ i elden. Tyvärr kan jag inte använda citationstecken eftersom mobilversionen inte tillåter sådana nymodigheter.

    Du är bättre än jag.

    Du är bättre än mig.

    En av dessa meningar gör ONT att se.


    Finner den här tankeregeln effektiv. Passar "mig" in i meningen så skriver man "dem". Passar "jag" in i meningen så skriver man "de".

    För min del som född i Sverige (81:a) så ser "Du är bättre än jag." väldigt konstigt ut. Ska pronomenet "jag" uppstå så känns det snarare naturligt att placera ett "vad" innan pronomenet: "Du är bättre än vad jag är.".

    När jag dock tänker efter så har du rätt. Har glömt vad ord som "vad" har för grammatiska funktionsnamn här men 1.) de är inte helt nödvändig att ha med och 2.) här i Sverige så rör sig språktrenden bort från sådana funtionsord.

    För att förtydliga vad för slags funktionsord jag menar så vore ett exempel "där" i meningen "Han där borta vid bilen." och du hittar även två till i den här meningen. Vi blir så att säga latare/effektivare (man kan se det som man vill) iallafall här i Sverige: "För att förtydliga vad DET ÄR för slags funktionsord jag menar [...]".

    Hur som haver så gjorde du mitt liv ett snäpp jobbigare. Uh...
  • Digestive
    Anonym (Stämmer detta?) skrev 2019-04-17 04:28:59 följande:

    Tror det är påverkan från engelska som styr.

    Fattade f ö inte vad du yrade om med *funktionsord*.


    Ja. Påverkan utifrån spelar definitivt en stor roll i den typen av språkutveckling jag menar, exempelvis rinkebysvenskan har mycket sådana inslag.

    Det finns givetvis en term för det. För det hade såklart underlättat om det gick att kolla upp i mer rimliga förklaringar. Kan återkomma när jag kommit hem från jobbet, fått lite sömn och har tillgång till tidigare studieböcker... språk är kul och spännande men jag lägger sällan facktermer på minnet (läs: de fastnar sällan).
Svar på tråden Trixigt med *de* och *dem*