Inlägg från: Anonym (Mamman) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Mamman)

    Sjuk förälder frisk förälder hemma med friskt barn

    Anonym (***) skrev 2019-04-18 12:50:22 följande:
    Fast det är ju kortsiktigt tänk. Ert barn/ni kan ju bli sjuka igen, förstår du inte det+

    Sedan, har ni verkligen ingen buffert för sådant här? Känns konstigt att man blir så upprörd för att mannen missar två dagars lön...
    handlar inte om lönen. handlar mer om kommunen får göra såhär
  • Anonym (Mamman)
    Tiina87 skrev 2019-04-18 13:00:58 följande:

    Ni ringer och frågar om ert friska barn kan gå på förskola?! Så länge inte barnet är sjukt kan de gå på förskola, inget man behöver ringa om utan man lämnar det som vanligt.


    jätte dumt, jag vet! men eftersom gubben är vikarie så blev jag osäker eftersom jag var sjuk. Nästa gång vet, nästa gång lämnar vi bara 
  • Anonym (Mamman)
    Anonym (Fskl) skrev 2019-04-18 12:33:23 följande:
    Så att det är alltså bättre att flera veckor per år går åt till vabb för alla ibland flera gånger än att man gemensamt försöker stoppa smittan istället? Förstår inte hur man tänker då. Väldigt kortsiktigt tänkt.
    Men då kan man ju lika gärna stanna hemma på heltid om man är rädd för magsjukan. Om grannen blir sjuk så förstår inte jag varför deras barn ska vara hemma om dom är friska.
  • Anonym (Mamman)
    Anonym (***) skrev 2019-04-18 13:04:23 följande:
    Fast detta har inte med kommunen att göra, det har andra redan påtalat i tråden.
    fast här säger dom att det är kommunen som bestämt detta :) 
  • Anonym (Mamman)
    Tiina87 skrev 2019-04-18 13:06:43 följande:
    Det är ingen regel utan en önskning, en sk policy från kommunen.

    I skolan råder skolplikt och barn som inte är själv har blivit sjuka i magsjuk kan gå på förskola och förskolan oavsett att npgon är magsjuk hemma. De behöver inte stanna hemma pga smittorisk. (Står dessutom på 1177 hemsida så den kan du skriva ut och ge till förskolan).
    har hänvisat till 1177, då hänvisar dom till deras lilla folder om deras regler
  • Anonym (Mamman)
    Anonym (Vabb) skrev 2019-04-18 13:18:23 följande:

    Då får han ta ut vabb för barnet. Bara att ansöka via fk och fylla i att ordinarie vårdnadshavare är sjuk. Har just gjort och aldrig varit några problem. Senast gången var för ett par veckor sedan. Sambon hade opererat sig och fick inte lyfta. Hade lagt semester två första veckorna efter operationen för att hjälpa honom. De så att denna begränsning skulle vara i två veckor. På återkommer hade opsåret läkt tillräckligt så de förlängde att han inte fick lyfta två veckor till. Lyckades lösa de flesta arbetspasset med barnvakt. Men var en natt som vi inte lyckades lösa det. Så jag vabbade för ena barnet(2och5år) och skrev som det var till fk. Att han inte fick lyfta barnen eller göra nåt med armen och kunde därmed inte var hemma själv med barnen i 15 timmar(som jag skulle jobbat). Var inga som helst problem de godkände det på en gång. Så är bara att skicka in och skriva anledningen till vabb så får ni en del av pengarna iallafall.


    ringt och pratat med fk och dom säger nej. vi har förklarat hur läget är 
  • Anonym (Mamman)
    Anonym (Fskl) skrev 2019-04-18 14:00:35 följande:
    Därför att det drabbar människor ganska hårt när magsjukor sprids på förskolan och går runt så klart. Magsjuka bör ligga under smittorisk som man faktiskt får vabba för i nuläget även för friska barn. FK har inte insett problemet med magsjukesmitta på förskolan och bevisligen inte vissa föräldrar heller.
    "bevisligen inte vissa föräldrar heller."

    jodå, jag har koll. men förstår inte hur ett frisk barn smittar med magsjuka! 
  • Anonym (Mamman)
    Anonym (Fskl) skrev 2019-04-18 14:29:55 följande:
    Jag har sagt att man vabbar ändå. Det gör de flesta.
    Man får fortfarande inte vabba friska barn
  • Anonym (Mamman)
    Anonym (Anna) skrev 2019-04-18 14:55:53 följande:

    Du behöver inte informera dagis om barnets anhörigas sjukdomar. Nästa gång lämnar du barnet på dagis och säger absolut ingenting. Dagis har inte med det att göra så länge barnet är friskt.


    Vi har lärt oss läxan av att vara ärliga nu
  • Anonym (Mamman)
    Anonym (Fskl) skrev 2019-04-18 15:50:30 följande:
    De som blir anmälda är de som vabbar och har barnet på förskolan samtidigt. Att vabba för ett friskt barn som man håller hemma har ingen blivit anmäld för.
    man får bara inte pengar för det...
  • Anonym (Mamman)
    Anonym (Fskl) skrev 2019-04-18 19:13:45 följande:
    Jo om man fyller i att barnet är sjukt.
    fast barnet är ju inte sjukt 
  • Anonym (Mamman)
    Anonym (Fskl) skrev 2019-04-18 19:20:28 följande:
    Man får vabba friska barn när ordinarie vårdare är sjuk. Man får vabba när det finns smittorisk för vissa sjukdomar. Magsjuka borde vara en av dem. Steget är inte så stort att lägga till en sjukdom där. Konsekvenserna för familjer och förskolepersonal samt hela förskolor ibland är för stora för att just magsjuka ska undantas den regeln. När magsjukan sprider sig och går runt drabbar det vår hälsa och ekonomi. Det finns avdelningar som får stänga pga att man inte blir av med det.

    Nej i dagsläget får man inte vabba för att någon i familjen har magsjuka men de flesta gör så ändå och ser det som självklart. Det är inget som FK kan kontrollera heller. Tror nog de vet att man gör så då alla förskolor har den policyn. Det är knappast något de bryr sig om.
    fast nu har ju vi ringt och frågat FK och dom säger nej
  • Anonym (Mamman)
    Tom Araya skrev 2019-04-18 20:12:56 följande:
    Jag hade skrivit till kommunen, landstinget och Försäkringskassan och krävt att deras råd, regler och krav i detta ska vara samstämmiga.
    haft möte med fsk chefen idag, vi ska ta det vidare till hennes chef
  • Anonym (Mamman)
    Anonym (Fskl) skrev 2019-04-18 20:30:02 följande:
    Får jag fråga vilken kommun det handlar om?
    dalarna
  • Anonym (Mamman)
    Anonym (Fskl) skrev 2019-04-18 20:29:07 följande:
    Fast som jag sagt flera gånger nu så är det så de flesta gör för att inte smitta ned alla och inte bli ruinerade på kuppen. Alla har väl inte semesterdagar heller och ska inte behöva ta sådana. Annan ledighet kanske inte finns att få eller blir beviljat med så kort varsel så därför vabbar man och skriver att barnet är sjukt. Ja det är mot reglerna men helt rätt enligt mig då alla gynnas av det på alla plan. Men om du hellre vill lämna och riskera att smitta ned fler barn inklusive er själva igen så gör så då.
    så du vill alltså att man ska ljuga för myndigheterna? jag väljer hellre att vara ärlig. nu vet jag till nästa gång vad som gäller men då kommer jag nog hålla tyst för dagis  OM inte sambon är hemma. Men annars får barnet gå om det är friskt
  • Anonym (Mamman)

    Vi hade barnet hemma 2 dagar, sen fick barnet gå då jag fick vila och bli frisk.

    Kommer aldrig säga när jag är sjuk igen då jag anser att är man sjuk behöver man få vila och återhämta sig.

Svar på tråden Sjuk förälder frisk förälder hemma med friskt barn