• Anonym (5%)

    Väntar en pojke - oväntad ångest

    Kermit1561 skrev 2019-05-21 09:58:24 följande:

    Det är ju i första hand en individ som föds, inte ett kön, så det lär sannolikt lösa sig när han väl är ute. 

    Däremot kanske du borde fundera på vilken manssyn du egentligen har, den verkar ju väldigt fördomsfull och sexistisk. Det är väl den som utgör en risk här, i bästa fall upptäcker du att pojkar och män är individer och att det är en högljudd minoritet som är svin men i värsta fall kommer du att skam och skuldbelägga din pojke och hans sexualitet pga dina fördomar och då kommer du sannolikt att skapa just en sådan dysfunktionell man som beter sig som ett svin mot andra... 
     


    Man behöver inte bekymra sig så mycket för att "skapa nånting". Forskningen är i det närmaste enig att man bara kan påverka sin avkommas person extremt marginellt. 45% är påverkan från annan miljö än den hemma (kompisar, skola, youtube etc). 50% är genetik.

    Dysfunktionella män skapas av samhället, normer, skolmiljön, andra män och pojkar, mansidealet osv - dvs faktorer man inte kan undanhålla en enskild pojke ifrån. 
  • Anonym (5%)
    Anonym (Källa?) skrev 2019-05-21 10:38:57 följande:
    Det skulle jag vilja ha källa på. Och inget om att jag kan googla själv, slänger man ur sig procenter och forskning så får man allt visa var man fått det ifrån, annars tar dom flesta det som en personlig åsikt.

    Polderman, T.C.J. et al., Meta-analysis of the heritability of human traits based on fifty years of twin studies, Nature Genetics 47(7), May 2015.


     


    Sammanfattas lättbegripligt i SvD: https://www.svd.se/foraldrar-paverkar-inte-sina-barn


     


    Lichtenstein, P., Pedersen, N., Arv eller Miljö?, Forskning & Framsteg, No.2 (1998), har en illustrativ tabell på sidan 49 som sammanfattar svenska tvillingstudier över hur arv, gemensam miljö (familj) och individuell miljö (allt utanför familj) påverkar bla vår personlighet.

    Så mycket forskning som det finns på detta borde det vara allmänbildning att känna till.

  • Anonym (5%)
    Anonym (Mamma) skrev 2019-05-21 10:35:06 följande:
    Det där kan säkert stämma, om man väljer att låta andra människor uppfostra och lära känna sitt barn. Om det får börja på förskola tidigt och sen gå långa dagar, medan att föräldrarna ägnar sig åt sina arbeten , intressen och skärmar.

    Menom man ger sina barn mycket tid, värme och engagemang, då kommer man att påverka deras utveckling , på ett positivt sätt. För en son är det då självklart viktigt att pappan engagerar sig i tex
    Kermit1561 skrev 2019-05-21 10:46:37 följande:
    Fast allt det där är ju saker som man som förälder kan påverka. 

    hockeyn, är ledare eller tar en annan viktig supporterande roll för laget och förmedlar goda värderingar till sonen och hans hockeykompisar.

    Att man engagerar sig i skolan och skolarbetet, hjälper barnen med kontakter med vänner etc.
    Du kan inte välja vilka lärare dina barn ska ha. Du kan inte välja vilka andra barn som får gå i klassen eller hockeylaget. Du kan inte välja vilka barn och vuxna som bor i grannskapet. Du kan inte välja vad som sägs på TV, vad andra säger till din son eller hur andra människor i samhället/parken/köpcentrat uppträder.

    Så nej, du kan inte välja att "låta andra uppfostra" ditt barn. Alla människor utsätts för miljöpåverkan utanför familjen och det är den - tillsammans med genetik - som styr vem barnet blir.
Svar på tråden Väntar en pojke - oväntad ångest