Forum Sömn/Dygnsrytm - Förälder
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Sova själv i egen säng? Bara kom det eller fick ni ”träna”?

  Tor 11 jul 21:50 Läst 0 gånger Totalt 6 svar
  Tor 11 jul 21:50

  Vi har två barn. 2 år resp 4 månader.

  Flickan på 2 år har alltid sovit bra på nätterna. Hela nätter och i eget rum från 7 månader ca.

  Nu när lillebror föddes så tjorvar hon. Vaknar vid 22 (somnar okej och bra vid 19) och ropar ?komma?. Vi tar in henne till oss och hon sover hela natten.

  Med tanke på att vi prioriterat sömnen när lillebror kom så har vi inte tagit någon ?fight? utan tänkt att hon behöver närheten och då ska hon få den.

  Här skiljer det sig ju åt mellan skolorna - ska man ta fighten några nätter och ligga bredvid henne på en madrass under hennes säng eller ge henne all den närheten hon kan få så kommer behovet av att vilja komma över till oss på natten att minska?

  Och så lillebror. Vi är ju som sagt vana storasysters lättsamma första år. Men den här lille herrn är lite mer krävande.

  Just nu lägger vi honom i eget rum mellan 19-20 där han somnar och sover till 23, då får han en flaska och hamnar i ett bedside-crib där han i bästa fall sover fram till 5-6 tiden utan mat.

  Vi har funderat på att flytta upp en säng till hans rum, ge honom flaska där och försöka träna honom till att inte få det där

  Berätta gärna - och gärna ni som passerat detta också, hur gjorde ni?

  Sömnen är ju så viktig... för hela familjen.

  Idag sover jag uppe med storasyster, och pappa sover nere med lillebror i bedside-briben efter första uppvaket.

  Visst skulle vi vilja sova tillsammans jag och min man men på detta vis sover vi alla 4 bäst.

 • Tor 11 jul 21:57 #1

  Jag skulle säga - gör på det vis ni alla sover bäst. Visst vill man kanske ha vuxensängen ifred, men det kommer tids nog, och att få sova så mycket som möjligt är viktigare än att det skall vara på ett visst sätt. Skulle någon av er inte kunna sova som ni gör nu behöver ni kanske prova att "ta en fight", men inte så länge det funkar.

  Vårt första barn krävde mycket närhet och samsov med oss från start. Hon valde själv att flytta ifrån vår säng när lillasyster kom strax innan 3 års ålder. Hon hade då även fått ett eget rum iordninggjort. Några enstaka nätter ropade hon på oss och vi låg då en stund på en madrass på golvet vid hennes säng.
  Lillasyster samsov till 4 års ålder då vi äntligen fick fixat ett rum till henne med egen säng. Då flyttade hon direkt in dit av egen vilja.

  Totalt har det alltså blivit ca 7 år med barn i sängen. Vi har dock kunnat sova bra så allihop.

 • Tor 11 jul 22:28 #2

  När vi hade en 2-åring och en baby, så sov babyn med oss i sängen och 2-åringen hade en madrass på golvet bredvid vår säng. Hon vågade verkligen inte sova ensam i sitt rum.

  När babyn växte och blev 1 år, så flyttade vi ut båda barnen på en gång. De fick en våningssäng och fick dela rum. Ingen var ensam och alla trivdes.

  Så gjorde vi sedan med varje barn. Vid 1 år flyttades de ut från sovrummet och in till ett syskon. Det var bara första barnet som hann bli 3 år innan hon hade något syskon att bo i hop med.

 • Tor 11 jul 22:51 #3

  Gör det som alla sover bäst av! Den dagen någon sover dålig - förändra. Inte innan. Det går alltid att förändra sen.

 • Tor 11 jul 23:45 #4
  Marre22 skrev 2019-07-11 21:50:15 följande:

   


  Forum 
  Sova själv i egen säng? Bara kom det eller fick ni ?träna??
  Jag sov själv i egen säng tills jag blev sambo, så då fick jag träna i att sova gott även i sällskap. Drömmer
 • Anonym (jobbi­g samsov­ning)
  Visa endast
  Tor 11 jul 23:52 #5
  Alexi skrev 2019-07-11 22:51:27 följande:

  Gör det som alla sover bäst av! Den dagen någon sover dålig - förändra. Inte innan. Det går alltid att förändra sen.


  Fast det är skitsvårt.

  Har dejtat mammor som vant sina barn vid samsovning och de är kinkiga som fan när man ska sova över och mamman försöker få dem att sova i egen säng.

  Var ett tag sambo med en mamma...
  När vi dejtade funkade det att barnen sov i egen säng.
  Men efter vi flyttade ihop så samsov de allt oftare i barnens säng.
  Barnen var 12 och 15 i slutet, men flera år yngre när vi träffades.
  Till slut ledsnade jag, även om det inte bara var av just det skälet...
 • Fre 12 jul 17:33 #6

  Första sov i egen säng från han föddes. Först i babykorg. Aldrig varit några problem. Nu är han 2 och somnar i pappas säng efter saga, men läggs sen ner i spjälsängen och sover vidare. Andra var en hnb:are- och de är inte kända för att vare sig sova bort livet eller sova själva... Vi satt med honom i famnen första 5 månaderna- jag i soffan, maken i en fåtölj. Sen var jag så trött så jag inte orkade längre. Vi tog fram en dubbelsäng och la sonen precis bredvid mig i ett babynest. Döm om vår förvåning när han faktiskt sov! Med uppvak och utbrott över tappad napp, men ändå. När han var nästan 10 månader vågade jag inte ha honom lös bredvid mig längre utan testade ha honom i spjälsäng i babynestet. Det funkade det med. Uppvak och utbrott, men har jag tur får jag sova 2-3 timmar i sträck.

  Man får göra som det passar en själv med det barn man har. Man kan inte följa nån mall och som med mina inte samma koncept med alla barn heller.

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll